19.9.–26.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][14]
KilpailuaSuomalaista

19.9.–26.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][14]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Kauden viimeinen major ratkesi pitkän kaavan kautta

Ashleigh Buhai kruunattiin hämärtyneellä Muirfieldin kentällä Women's Openin mestariksi. Kuva: Getty Images

Ikoninen bunkkerilyönti pohjusti Buhain debyyttivoiton ja komean palkintosumman.

Viiden lyönnin johtonsa Women’s Openissa sunnuntaina menettänyt Ashleigh Buhai (-10) nousi nurkkaan ahdistettunakin uransa ensimmäiseen major-voittoon. Peli ratkesi hänen edukseen Skotlannin Gullanessa Muirfieldin kentällä käydyn turnauksen neljännellä uusintareiällä.

Kaksikko Buhai-In Gee Chun ennätti tehdä kentän 18. reiän (par 4) playoffissa tulokset par-bogey-par, kunnes uusinnassa palattiin neljännen kerran samalle lyöntipaikalle. Chunin avaus painui oikealle syvään väyläbunkkeriin, ja hän joutui tyytymään välilyöntiin.

Eteläafrikkalainen löi avauksensa aiempien tapaan väylälle. Lähestyminen ajautui oikeanpuoleiseen griinibunkkeriin, josta hän iski pallonsa mestarillisesti puolen metrin päähän lipusta. Kun Chun ei saanut omaansa noin viisimetristä par-puttiaan sisään, jäi Buhaille helppo tehtävä niitata lopullinen päätepiste jännittävälle kilpailulle.

Mestari painoi voittoputin jälkeen kätensä kasvoilleen, kunnes juhlijat ryntäsivät griinille erilaisten virvokkeiden kanssa, ja kastelivat tuoreimman major-voittajan.

Buhai oli vielä 14. reiän jälkeen kolmen lyönnin johdossa, kunnes hän teki pienen raffi-seikkailun jälkeen seuraavalla triplabogin, ja Chun nousi kuin varkain rinnalle.  Toiseksi viimeisellä reiällä ensin mainittu sai vielä loistavan birdie-paikan, jota hän ei pystynyt hyödyntämään.

Turnauksen alla Buhai haki kisafiilistä katselemalla videolta idolinsa Ernie Elsin signature-lyöntiä samalla kentällä pelatussa vuoden 2002 Open Championshipissä. Els iski 13. reiällä (par 3) tiilyöntinsä pitkäksi griinibunkkeriin lähes mahdottoman näköiseen paikkaan. Hän kuitenkin onnistui saamaan pallonsa lähelle reikää, ja par-pelastus tasoitti ”Big Easyn” tietä uran ensimmäiseen Open-voittoon.

Tasan 20 vuotta myöhemmin toisen eteläafrikkalaisen bunkkerilyönnissä oli paljon samaa, kun Buhai Elsin tavoin kirjoittautui yhdellä kauden ikonisimmalla suorituksella golfin historiaan. Els täytti myöhemmin kyseisenä vuonna 33 vuotta, ja saman verran ikää on myös Buhailla.

”Olin yllättävän rauhallinen”, Buhai kuvaili tunnelmiaan ennen bunkkerilyöntiään. ”Caddieni sanoi, ’näytä heille, miksi olet kauden ykkönen bunkkerilyönneissä’. Sain siitä lisää itseluottamusta. Ehkä Muirfieldin bunkkereilla ja eteläafrikkalaisilla on jonkinlainen yhteys.”

”Tiedän, että Etelä-Afrikassa monilla on harmaita hiuksia 15. reiän tapahtumien jälkeen. Olen kuitenkin ylpeä siitä, että sain koottua itseni, ja pääsin playoffiin.”

Symboliikkaa kyllikseen oli myös siinä, että Women’s Open pelattiin ensimmäisen kerran 275 vuotta vanhan The Honourable Company of Edinburgh Golfers -seuran hallinnoimalla Muirfieldin kentällä. Seura hyväksyi vasta kolme vuotta sitten ensimmäiset naisten jäsenanomukset.

Hieman toista miljoonaa dollaria palkintorahaa tienannut Buhai oli voittanut kolmesti Ladies European Tourilla ennen kulunutta viikkoa, mutta saavutti majorinsa myötä nyt ensimmäisen ykköstilansa LPGA:lla. Hän johti myös vuoden 2019 Women’s Openia 36 reiän jälkeen kolmella lyönnillä, mutta joutui tuolloin tyytymään viidenteen sijaan. Se oli viikonloppuun saakka hänen paras sijoituksensa majoreissa.

”Sallikaa nämä kyyneleet. Takana on monen vuoden työ ja omistautuminen suuren saavutuksen tavoittamiseksi”, Buhai kertoi kisan seremonioissa.

Lue seuraavaksi: Toistaako Women's Openissa karkumatkalla oleva yllättäjä idolinsa tempun Muirfieldin kentällä?  

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)