Noitavainon uhri - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Noitavainon uhri

Carl Pettersson on luutinut PGA Tourilla pitkällä putterillaan viisi voittoa ja yhteensä 19,330 miljoonaa taalaa. © Getty Images

Torstaina Waialae Country Clubilla Honolulussa käynnistyvä Sony Open on PGA Tourin kauden ensimmäinen täyden fieldin kisa. Supertähtien seassa on peräti 27 karsintojen kautta kortin saanutta tulokasta. Voittoa puolustaa Johnson Wagner. Kisa sai muutama vuosi sitten valtavasti mediahuomiota, kun kaupungin oma tyttö Michelle Wie pelasi miesten mukana villeillä korteilla.

Ensimmäisellä kerralla Wie oli jopa lähellä jatkoonpääsyä, pikkuhiljaa ote kirposi. Naisten osallistuminen kaikkinensa miesten kisoihin on hiipunut muutenkin alkuinnostuksen jälkeen.

Dustin Johnson voitti tiistana edellisvuoden mestarien kisan. Hän on suurin suosikki. Huomionarvoista on se, että kahdeksasta suurimmasta suosikista peräti viiisi käyttää napaan tai rintaan nojaavaa putteria, jotka tullaan kieltämään vuoden 2016 alusta.

Carl Pettersson, Webb Simpson, Keegan Bradley, Charles Howell III ja Tim Clarke ovat pitkän putterin käytössä pitkän linjan miehiä. Pettersson siirtyi rintaan nojaavaan puttersiinsa jo teinivuosinaan 16 vuotta takaperin.

”Minusta USGA:n ja R&A:n yhteistpäätös vaikuttaa noitavainolta. Se oli suora reaktio siihen, että Ernie Els , Keegan Bradley ja Webb Simpson ovat pitkillä puttereillaan vieneet viidestä viimeisestä majorista kolme. Samalla säännöllä on menty vuosikymmeniä, en näe syytä, miksi pitkät putterit päätettiin nyt kieltää. Jos se olisi ylivertainen tapa, kaikki tarttuisivat siihen”, Pettersson purkautui ennen mestarien kisaa viime viikolla.

Webb

Webb Simpsonin menestys pohjautuu pitkälti taitoon tehdä tulosta viheriöillä ja niiden ympäristössä &copy Getty Images

Tilastot kertovat, että vain 3-4 prosenttia PGA Tourin pelaajista käyttiä vartaloon nojaavia puttereita 2000-luvun puoliväliin asti. Vuonna 2011 prosentti oli jo 11, kaudellla 2012 peräti 15 %. Kolmen majorin ohella PGA Tourilla on voitettu yhteensä 15 kisaaa viimeisen kahden kauden aikana.

Sony Openissa saattaa hyvinkin tulla kauden 2013 ensimmäinen. Mikäli se osuu Carl Petterssonin kohdalle, nousisi hän samalla yksinään ruotsalaisten listan kärkeen kuuden voiton mieheksi ohi rinnallaan olevan Jesper Parnevikin.

Champions Tourilla pitkien putterin käyttäjen määrä varsinkin tähtien joukossa on PGA Touria huomattavasti merkittävämpi. Puttitilaston ykkönen (Michael Allen) ja kakkonen ( Bernhard Langer) nojaavat pitkiin puttereihinsa, samoin Tourin suosituin pelaaja Fred Couples.

PGA Tourin pitkän putterin käyttäjistä nimekkämimmät kaudella 2012:

Adam

Adam Scott sai peliinsä aivan uutta puhtia siirryttyään pitkään putteriin. Kuva British Openin viimeiseltä viheriöltä 2012 &copy Getty Images

Keegan Bradley

Ernie Els

Webb Simpson

Adam Scott

Carl Pettersson

Charles Howell

Tim Clark

Vijay Singh

Blake Adams

Champions Tourin nimekkäimmät pitkän putterin käyttäjät:

Bernhard

Bernhard Langer on selättänyt useaan otteeseen puttiaan vaivanneen jipsin. Lyhyeen putteriin takaisin siirtyminen tuottanee hänelle tavallista enemmän harmaita hiuksia &copy Getty Images

Fred Couples

Bernhard Langer

Fred Funk

Michael Allen

Tom Kite

Sandy Lyle

Peter Senior

Jeff Sluman

Graig Stadler

TEKSTI: TEEMU TYRY

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

 • Keijo Tamminen says:

  a) Jos maila ei mahdu suljettuun bägiin, niin kyse ei ole golf-mailasta. b) Jos maila ei pysy tukevasti käsissä, niin kannattaa harkita lopettamista. c) Naurettavan näköistä touhua tuo pitkään putteriin nojailu, siitä on pallon lyöminen kaukana – olisi pitänyt kieltää jo ajat sitten.

 • J.K. says:

  Jos mailat pitäisi kieltää vain sen vuoksi miltä niillä lyöminen näyttää, niin mailoja ei pitäisi myydä oikeastaan kenellekkään amatöörigolffarille. Niin ja hyvin tuollainen bägiin mahtuu. Ihan vaikka olisi huppu kiinnikkin. Ihan vaikka nuolikoteloonkin menee helposti.

 • JJ says:

  a) Pitkä putteri harvoin on draiveria pidempi,joten mahtuu bägiin mainiosti b) Pitkä putteri pysyy tukevasti käsissä,en ole nähnyt keltään tippuvan c) Pitkään putteriin ei nojailla sen enempää kuin lyhyeenpään.muutenhan siitä tosiaan olisi lyönti kaukana,ellei jopa mahdotonta. Kuten me asiaan perehtyneet hyvin tiedämme,ei pitkiä puttereita olla kieltämässä vaan rajoitetaan tapaa jolla ne ankkuroidaan. Itse pelaan lyhyellä putterilla,mutta pitkää putteria käytän harjoittelussa. Puttiliike napaputterilla antaa hyvän tuntuman oikasta käsien käytöstä. Kaikkein pahin isku tästä sääntömuutokseta tulee niille tuhansille selkävaivaisille jotka ovat voineet putata ilman kipuja,mutta niistä eivät keijot ja tilanderit välitä.

 • Cobra 460 says:

  Kuten JJ kirjoitti,pitkiä ja napaputtereita ei olla kieltämässä, vaan ilmeisesti kielletään ankkuroiminen kehoon. Jokainen tuntee varmasti klubiltaan ja kisoista sääntöpettereitä jotka ovat huomautelleet vaikkapa merkkausnastan jääneen puoli senttiä pallon taakse ja putin olleen siten liian läheltä suoritettu.Huomautukset tulevat ainakin kisoissa yleensä kun ei petterin oma peli oikein kulje. Nyt he pääsevät sitten seuraamaan koskettiko pitkällä puttaavan ylempi käsi rintaan vai jäikö siihen sääntöjen edellyttämä rako.Jonka kokoa ei tietääkseni määritetty,milli riittää. Kyttäys aiheuttaa sitten tietenkin vastavuoroisesti pilkuntarkan seurannan josko petteri tekisi itse jonkun virheen.Droppaisi vaikka pelaamattomasta paikasta parikymmentä senttiä väärin. Sorry, mutta ei voi mitään, penaltit on pakko antaa. Ennen kuin petterit älähtävät,tiedän,sääntöjä on noudatettava. Mutta useimmat ymmärtänevät mitä tarkoitan. Harva näiden pettereiden kanssa viitsii toiste enää pelata, kisoissa joskus tietysti pakko. Surkea nahkapäätös vanhoillisilta golfpäättäjiltä, kääntyy nopeasti itseään vastaan. Mikä seuraavaksi? Ruusukkeettomat tennarimaiset golfkengät? Onko teekutsuliike saanut jalansijaa jo golfiinkin?