7.7.–14.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Naisten pääkiertueet yhteistyöhön – Euroopasta aukeaa portti LPGA Tourille

Yhdysvaltain ja EU:n liput ovat liehuneet vierekkäin joka toinen vuosi pelattavassa Solheim Cupissa. Nyt liputukseen on aihetta useamminkin. Kuva Getty Images

Kiertueiden keskeisenä tavoitteena on parantaa naisten ammattilaisgolfin elinvoimaisuutta Euroopassa.

Naisten Euroopan ja Yhdysvaltain pääkiertueet Ladies European Tour (LET) ja LPGA Tour ovat tehneet odotetusti pitkäaikaisen sopimuksen tiiviistä yhteistyöstä. Kiertueiden neuvottelema sopimus hyväksyttiin tiistaina LET:n pelaajien vuotuisessa kokouksessa Espanjassa.

LET ja LPGA Tour yhdistävät voimansa joint venture -kumppanuuden hengessä edistääkseen naisten ammattilaisgolfin elinvoimaisuutta erityisesti Euroopassa. Välittömänä tavoitteena on parantaa naisammattilaisten peli- ja ansaintamahdollisuuksia laajemman kilpailukalenterin ja suurempien palkintorahojen muodossa.

Eurooppalaisille merkittävä porkkana on se, että yhteistyön kautta LET:ltä rakennetaan ensimmäistä kertaa reitti LPGA Tourille. Kiertueet eivät asiaa vielä tarkemmin avanneet, mutta ennakkotietojen perusteella kyse olisi mitä ilmeisemmin siitä, että LET:n kausirankingissa parhaiten menestyvät pääsevät suoraan LPGA Tourin finaalikarsintaan ensimmäisten karsintaportaiden ohi.

Viime vuodet vaikeuksissa riutuneelle LET:lle naisten ykköskiertue LPGA Tourin vetoapu tulee kuin lahjana, vaikka se asettaakin Euroopan ykköskiertueen eräänlaiseen haastajakiertueen asemaan. Enää pitkään aikaan ei ole kuitenkaan ollut realistista olettaa, että LET saisi koottua rivinsä ja otettua niin pitkiä kehitysaskeleita, että se pystyisi aidosti haastamaan LPGA Tourin. Siksi tiivis yhteistyö LPGA Tourin kanssa on sille luultavasti paras mahdollinen tarjolla oleva vaihtoehto.

Vaikka kumppanuuden edut eivät ole LPGA Tourille yhtä selviä kuin LET:lle, myös yhdysvaltalaiskiertue hyötyy yhteistyöstä. Naisten ammattilaisgolfin riutuminen Euroopassa ei ole ollut vahvasti porskuttavalle LPGA Tourillekaan eduksi. Mitä paremmin naisten ammattilaisgolf maailmanlaajuisesti voi, sitä enemmän se myös kiinnostaa yleisöä, tv-yhtiöitä sekä monikansallisia kaupallisia kumppaneita.

Ladies European Tourin kilpailukalenteria kaudelle 2020 ei ole vielä julkistettu. Ensi viikolla päättyvä kausi 2019 käynnistyi 10. tammikuuta Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista, mutta nyt kauden aloitus venynee pidemmälle jo senkin vuoksi, että kiertueen karsinnat käydään vasta tammikuun puolivälissä. Suomalaisista LET:n pelioikeuden ensi kaudelle ovat jo varmistaneet Ursula Wikström, Noora Komulainen, Sanna Nuutinen ja Minea Blomqvist-Kakko.

LPGA Tour julkisti viime viikolla 33 osakilpailua sisältävän ensi kauden ohjelmansa. Kauden kokonaispalkintopotti on ennätyssuuri, yli 75 miljoonaa dollaria, ja luvassa on myös ennätyksellinen, yli 500 tunnin tv-näkyvyys. LPGA Tourin kausi 2020 käynnistyy tammikuun 13. päivä Floridan Orlandossa pelattavalla edellisen kauden voittajien turnauksella. Kiertueella nähdään ensi kaudella pitkästä aikaa myös suomalaisväriä Matilda Castrenin lunastettua pelioikeuden kahden karsintavaiheen kautta.

Lue seuraavaksi: LET:n huipennukseen valmistautuva Sanna Nuutinen lataa akkuja salilla ja tenniskentällä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje