Mustonen: Olemme oikealla tiellä - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Mustonen: Olemme oikealla tiellä

Liittovalmentaja Mikael Mustonen on tehnyt hyvää työtä naisten maajoukkueen kanssa. Hänen sopimuksensa jatkuu vuoden 2016 loppuun saakka.

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Mikael Mustonen oli tyytyväinen suojattiensa panokseen viime viikolla pelatuissa henkilökohtaisissa EM-kilpailuissa, vaikka toiveissa ollutta mitalia ei tullutkaan. ”Yksi pelaaja sijoittui kymmenen joukkoon ja kaikkiaan kuusi pääsi mukaan finaalikierrokselle – kokonaisuudessaan suoriuduimme hyvin”, Mustonen sanoo. ”Naiset esittivät tasokkaita otteita, hieman paremmalla esityksellä kolmella pelaajalla olisi ollut mahdollisuuksia Top 5:een.”

Mustonen sanoo, että näytöt syyskuussa pelattavaa MM-joukkueturnausta varten on nyt annettu. ”Pyrimme julkistamaan Japaniin lähtevän joukkueen mahdollisimman pian. Viron EM-kisat toivat jonkun verran vastauksia avoinna oleviin kysymyksiin, joskaan nimistä en voi tässä puhua.”

MM-joukkueeseen valitaan kolme pelaajaa Mustosen ja päävalmentaja Staffan Johanssonin esityksen mukaan. Lopullisen siunauksen joukkueen valinnalle antaa Golfliiton hallitus. ”Tavoitteenamme on koota joukkue, jolla on edellytykset pystyä parhaimpaansa merkittävässä kansainvälisessä koitoksessa. Valinnat olisi saatava julki mahdollisimman pian, jotta voisimme aloittaa valmistautumisen ajoissa. Kisoihin on aikaa enää reilu kuukausi. ”

Mustonen toteaa Suomen saaneen kiinni isompien golfmaiden etumatkaa, mutta tärkeimpien puutteiden kanssa riittää vielä tekemistä. ”Kolme parhaiten sijoittunutta pelaajaamme selvitti par-viitoset Virossa yhteensä neljä yli, kun kisojen kaksi parasta pelaajaa löi samat reiät kymmenen alle. Tämä johtuu siitä, että emme päässeet riittävän laadukkaille paikoille kakkos- ja kolmoslyönneillämme.”

Valmentaja mainitsee, että wedgelyönnit ja lyhyet raudat ovat pelaajien ensisijaisia kehityskohteita. Vaikka naisten lähipeli on mennyt vuosi vuodelta parempaan suuntaan, on myös puttaamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota.

Suomen naismatöörit ovat saavuttaneet pitkin askelin lajin eurooppalaisia mahtimaita.

Suomen naismatöörit ovat saavuttaneet pitkin askelin lajin eurooppalaisia mahtimaita.

”Kaiken kaikkiaan lyönnit on saatava riittävän lähelle lippua, jotta birdien tekeminen ei vaadi liian suurta puristusta. Parhaatkin tähdet lyövät neljästä metristä yli puolet puteista reiän ohi. Nämä sektorit on saatava kuntoon, kun pelaajat etenevät kohti ammattilaisuutta.”

Mustosen mielestä Suomen naisten maajoukkueessa on ajan myötä opittu ryhmädynamiikan merkitys ja vaikutus kilpailusuorituksiin. ”Naiset pelaavat yhdessä hyvin ja se on näkynyt tuloksissa. Samanlaista tekemisen kulttuuria yritämme tuoda myös nuorempien pelaajien ulottuville. Tyttöjen maajoukkuepelaajat ovat usein mukana samoilla leireillä, joissa ammattilaisetkin käyvät välillä sparraamassa amatöörejä. Uskon, että olemme oikealla tiellä – pitkäjänteinen työ on avaintekijä.”

Viron EM-turnaus osoitti, että Espanja on tällä hetkellä naisten (ja miesten) itseoikeutettu amatöörigolfin valtamaa. Se otti kisoissa kaksoisvoiton ja sai 20:n joukkoon kuusi pelaajaa. Espanjan lajikulttuuri ja olosuhteet ovat sitä luokkaa, että mahdollisuudet menestykseen tulevat uusille sukupolville kuin tarjottimella, vaikka taustalla on ennen kaikkea kova ja laadukas perustyö.

Kysymykseen, mitkä yksityiskohdat jäivät oman ja Espanjan joukkueen lisäksi eniten mieleen Virossa, Mustonen vastaa: ”Sveitsiläiset Metraux’n siskokset (seitsemäs ja kahdeksas) tekivät suuren vaikutuksen, samoin kuin Top 10:een yltänyt unkarilainen yllättäjä. Ranska sai kaksi pelaajaa viiden joukkoon; Celine Boutier on kestomenestyjä, mutta muuten heidän kärkensä jäi yllättävän suppeaksi. Ranska on kuitenkin naisten ja tyttöjen hallitseva Euroopan mestari. Italia oli iso pettymys.”

Usein kuulee, kuinka suomalaisten urheilijoiden kantin kestävyyttä epäillään ja arvostellaan tiukassa paikassa. Suomen naisten maajoukkue on kiinnittänyt tähän puoleen huomiota, osallistumalla muun muassa NLP – (Neuro-Linquistic Programming) valmentajan luennoille. Mustonen sanoo, että tämä on edistänyt oikeantyyppistä ajattelua ja päätöksentekokykyä.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje