Chileläisyllättäjä karkasi johtoon PGA Championshipissä – Tiger Woods jätti ensimmäisen kerran majorin kesken - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Chileläisyllättäjä karkasi johtoon PGA Championshipissä – Tiger Woods jätti ensimmäisen kerran majorin kesken

Kiertuetulokas Mito Pereira johtaa kauden toista majoria kolmen kierroksen jälkeen. Kuva: Getty Images

Turnauksen yllätyksellisessä kärkikuusikossa yksikään pelaaja ei ole voittanut major-turnausta

Mito Pereira (-9) pelasi lauantaina elämänsä merkittävimmän golfkierroksen koleassa ja tuulisessa säässä Southern Hills Country Clubin kentällä. Se antoi PGA Championshipin kärkeen siirtyneelle pelaajalle osviittaa mitä kilpailun finaalikierroksella tuleman pitää.

Kauden toisen major-kilpailun yllättäjä oli parhaimmillaan jo viiden lyönnin johdossa, mutta oli menettää koko etumatkansa kuuden reiän aikana. Birdien toisella ja viidennellä reiällä tehneellä Pereiralla koitti vaikea jakso kierroksen puolivälin tietämillä, jossa syntyi neljä bogia. Chileläinen kuitenkin ryhdistäytyi kierroksen loppupuolella iskien kolme birdieä. Näistä viimeinen tuli noin kahdeksan metrin etäisyydeltä, ja onnistuminen takasi hänelle kolmen lyönnin johtoaseman päätöspäivään lähdettäessä.

”Se oli urani ylivoimaisesti merkittävin golfkierros, ja huomenna on tiedossa vielä merkittävämpi kierros. Täytyy vain yrittää pitää asiat yksinkertaisina, tehdä niitä juttuja, joita on tehnyt tähän asti. En aio pahemmin vilkuilla ympärilläni olevia ihmisiä sunnuntaina”, tuloksen 69 lyönyt Pereira sanoi.

”Pelasin todella hyvin, ja sitten yhtäkkiä tein neljä bogia viiden reiän aikana. Se oli vaikea hetki. Sain uudelleen juonesta kiinni 13:lla, mistä lähtien kentällä on vaativia reikiä. Olen kokonaisuuteen todella tyytyväinen, ja 18. reiän birdie oli todellinen bonus.”

Voittaessaan Pereirasta, 27, tulisi kautta aikain ensimmäinen chileläinen major-tittelin haltija. Se olisi melkoinen uroteko pelaajalta, joka osallistuu vasta uransa toiseen major-kilpailuun ja joka ei ole voittanut yhtään turnausta pääkiertueilla.

Pereiraa kolmen lyönnin päässä kärkkyvät Matt Fitzpatrick sekä kilpailun puolivälissä paalulla ollut Will Zalatoris. Top-kuutosen täydentävät Cameron Young (-5), Abraham Ancer (-4) ja Seamus Power (-3). Kärkikuusikosta yksikään ei ole voittanut majoria, ja Pereiran ohella Fitzpatrickin, Zalatoriksen sekä Youngin tilastoista ei löydy ykköstilaa edes PGA Tourilta.

Monen suunnitelmat menivät lauantaina sekaisin, kun pohjoistuuli muutti totaalisesti Southern Hillsin luonnetta.

Kiertuetulokas Pereira valittiin viime vuonna USA:n kakkoskiertueella, Korn Ferry Tourilla, vuoden pelaajaksi. Ensimmäisen kauden pelaajien voitot majoreissa eivät ole yleisiä, sillä kukaan ei ole pystynyt tähän sitten vuoden 2011, jolloin Keegan Bradley oli PGA Championshipin ykkönen.

On Pereira silti aiemminkin taistellut isoista meriiteistä. Hän oli viime kesänä uusimassa Tokion olympiaturnauksen pronssista, joka meni lopulta Taiwanin C.T. Panille.

Tiger Woodsin taivalllus kävi lauantaina tuskaiseksi. Kuva: Getty Images

Tämän viikon turnauksen kentällä pelattujen huipputurnausten poikkeuksellinen tilasto puoltaa Zalatoriksen voittoa. Southern Hillsillä on vuosien varrella käyty seitsemän majoria, ja jokaisen kilpailun on voittanut pelaaja, joka vähintään jakoi kärkipaikkaa 36 reiän jälkeen. Näin on käynyt myös kahdessa PGA Tourin finaalikilpailussa ja viime vuoden Senior PGA Championshipissä.

”Olin melko turhautunut heikkoon alkuun”, sanoi neljä bogia seitsemän ensimmäisen reiän aikana tehnyt Zalatoris. ”Mutta mieluummin otan huono alun ja hyvän lopetuksen. Siitä sai hyvin virtaa huomiselle”, jatkoi viimeiset 11 reikää yksi alle kirjannut pelaaja.

Monen suunnitelmat menivät lauantaina sekaisin, kun pohjoistuuli muutti totaalisesti Southern Hillsin luonnetta. PGA Championshipin vuonna 2017 voittanut Justin Thomas loisti kaksi ensimmäistä päivää (67–67), mutta pelasi 74 lyöntiä vaatineella kierroksella 12 reikää ilman birdiejä. Myös Bubba Watsonin otteet näyttivät paikoin huterilta, kun hän tarvitsi upean seitsemän alle -kierroksen jälkeen lauantaina kymmenen lyöntiä enemmän. Kaksikko jakaa yhdessä Stewart Cinkin kanssa seitsemättä sijaa tilanteessa -2.

Kisaa avauspäivän jälkeen johtaneella Rory McIlroylla oli kierroksen puolivälin paikkeilla kuuden reiän jakso, jonka hän pelasi kuusi yli, ja tähän mahtui myös yksi birdie. Tuloksen 74 pelannut pohjoisirlantilainen putosi jaetulle 17. tilalle, yhdeksän lyönnin päähän Pereirasta. Se lienee edellisen kerran lähes kahdeksan vuotta sitten majorin voittaneelle McIlroylle liikaa.

Kaikkiaan 16 pelaajaa on Tulsassa Oklahomassa käytävässä kilpailussa kolmen kierroksen jälkeen alle parin. Yksi heistä on Webb Simpson (-1), jonka täytyi tehdä perjantaina viimeisellä reiällä  par-pelastus bunkkerista päästäkseen jatkoon. Lauantaina hän täräytti päivän kovimman tuloksen, 65, nousten top 10:een.

Turnauksen seuratuin pelaaja, Tiger Woods, löi lauantaina tuloksen 79, ja jätti kierroksen jälkeen turnauksen kesken. Kivut ottivat ylivallan Woodsin ontuessa ikävännäköisesti auto-onnettomuudessa viime vuonna loukkaamaansa jalkaa. Hän vetäytyi ensimmäisen kerran urallaan major-kilpailusta.

Lue seuraavaksi: Southern Hillsin 64-vuotinen tilasto ennustaa Will Zalatoriksen voittoa PGA Championshipissä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje