David Howell, Colin Montgomerie ja Francesco Molinari.
Siinä on kivikova kolmikko, joiden kanssa Mikko Ilosen vastikäänpalkkaama caddie Jason Hempleman on aiemmin työskennellyt yhteensä 16 vuoden ajan.
Swindonista, Englannista kotoisin olevaa Hemplemania pidetään European Tourilla eturivin osaajana omassa ammattikunnassaan. Näillä argumenteilla laskien Mikko Ilonen on tehnyt todella kovan luokan rekrytoinnin, sillä Howell ja Molinari sekä etenkin Montgomerie ovat meriiteiltään Ilosta kovempia pelimiehiä.
”Jason (Hempleman) lukeutuu ehdottomaan ykkösketjuun ET:lla, hän on varsin tunnettu myös valtameren toisella puolella. Kysyin Jasonilta keväällä hänen halukkuutta lähteä mukaani. Vastaus tuli pari viikkoa myöhemmin, hän luuli että pilailen. Arvostus välillämme on molemminpuolista, Jason ei ole suinkaan ottanut vastaan kaikkia tarjottuja bägejä”, Ilonen taustoittaa.
Syyskuussa 2015 Hempleman oli Tom Watsonin apuna tämän pelatessa Hollannissa maan parhaimpiin kuuluvaa links-kenttää, Kennemer Golf Clubia.
Hemplemanin oma pelitaso on varsin hyvä. Caddien ura käynnistyi niin ikään Swindonista kotoisin olevan David Howellin oikeana kätenä vuosina 1995–2004. Colin Montgomerie oli Hemplemanin työnantajana kolmen vuoden ajan (2008–2011), kunnes Hempleman jätti European Tourin rahalistan kahdeksan kertaa voittaneen, noina aikoina peliinsä pahasti turhautuneen legendan.
Francesco Molinarin ja Hemplemanin yhteistyö kesti nelisen vuotta (2011–2015).
Loppusyksystä Ilonen ja Hempleman tekivät suullisen sopimuksen. Keskustelun aikana käytiin läpi kaikki tärkeimmät kohdat- paitsi caddien palkan perusteet.
”Siitä tuskin tulee erimielisyyttä. Jätin aiheen tarkoituksella taustalle kun hänkään ei sitä nostanut esiin”, Tourilla keskimääräistä paremmin mailapoikansa eduista huolen pitävä Ilonen jatkaa.
Harjoitusleirille Floridaan
Ilonen suuntaa torstaina perheensä kanssa harjoitusleirille Floridaan, Miamin ympäristöön. Paluulippu Helsinkiin on kirjoitettu tammikuun 14. päivän kohdalle.
”Sieltä on hyviä kokemuksia edellisvuodelta. Olosuhteet harjoittelulle ja pelille ovat ensiluokkaiset, arkielämälle perheen kanssa ja huvituksille on myös puitteet olemassa”, Ilonen perusteli leiripaikan valintaa.
Kaudella 2015 Ilonen oli 23. WGC-Golf Championshipin osakilpailussa Miamissa, Doral Resortin Blue Monster-kentällä.
Mikko Ilonen saavutti Hollannissa kauden parhaan sijoituksensa ja voitti Watsonin viidellä lyönnillä. Kuva: Getty Images
Abu Dhabin, Qatarin ja Dubain kisojen jälkeen Ilosen ohjelmassa ovat todennäköisesti kisat Malesiassa, Australiassa sekä Intiassa.
”Kausi 2015 oli pelillisesti varsin latteaa. Huippuviikot jäivät tulematta, vaikka syyspuolella pääsin kolmessa kisassa päätöspäivään hienoista asemista. Pelillisiä ongelmia ei kuitenkaan ollut, huonotkaan viikot eivät olleet mitään syviä notkahduksia. Kävimme valmentajan (Timo Rauhala) kanssa asioita läpi, muutosten tekemiseen ei ole aihetta. Henkilökohtaisesti voin tehdä joitain harjoitteluun liittyviä osasia paremmin. Jossain vaiheessa kautta ajatus ei ollut parhaalla mahdollisella tavalla mukana. Niitä ”heinähommiakin” pitää jaksa tehdä antaumuksella”, Ilonen analysoi.
Vain menestysten kautta arvokilpailuihin
Koviin odotuksiin nähden vuodesta 2015 muodostui tuloksellisesti suurin pettymys Ilosen uralla. Suomalaisfanit ja monet asiantuntijoista odottivat Ilosen purjehtivan jatkuvassa myötätuulessa kohden maailmankärkeä tämän voitettua Irish Openin ja Volvo World Matchplay Championshipin ja sijoituttu seitsemänneksi PGA Championshipissa.
Menestysten myötä hänellä oli osallistumisoikeus nyt jo päättyneen kauden kolmeen majoriin ja kolmeen USA:ssa pelattavaan WGC:n kilpailuun. Parhaaksi sijoitukseksi jäi 18., jonka hän saavutti Kiinassa ja Hollannissa.
Hän pelasi 2015 European Tourilla 22 kilpailua, pääsi 16 kertaa jatkoon ja ansaitsi 419 954 euroa. Kierroskeskiarvo oli 71,68, keskimääräinen sijoitus kilpailuissa 59.
Tiger Woods ja Mikko Ilonen pelasivat edellisen kerran yhdessä helmikuussa 2014 Dubaisa. Kolmantena päivänä heidän tuloksensa oli sama, neljännellä Ilonen sai kirivaihteen päälle, nousi viidenneksi ja jätti eri ryhmässä pelanneen Tigerin seitsemän lyönnin päähän.Kuva Getty Images
Kahdella edelliskaudella kisoja oli yhteensä 51. Viikonlopun kierroksille Ilonen selvisi 39 kertaa ja kymmenen joukkoon 11 kertaa. Näistä voittoja oli kolme, samoin kakkostiloja. Kierroskeskiarvo oli 70,92 ja keskimääräinen sijoitus 47. Palkintorahoja Ilonen tienasi 2,723 miljoona euroa.
Kausien 2013–2014 tasosta pudotus oli siis roima. World Rankingilla nykyinen sijoitus (160.) kalpenee kovasti uran parhaasta (37.), jonka hän saavutti lokakuussa 2014.
Kisaohjelma on alkuvuoden osalta poikkeava edellisvuodesta. Nyt ei kutsuja suuriin kisoihin ja majoreihin tule muulla tavalla kuin nousemalla menestyksen kautta takaisin eturiviin.
”Varsinaisia ongelmakohtia ei tekemisessä ole. Täytyy vaan kärsivällisesti rakentaa omat perusasiat sille tasolle, että menestystä alkaa taas tulla. Golfissa ei asioita voi pakottaa tapahtumaan,” hän muistuttaa lajiin liittyvästä perustotuudesta.
Teemu Tyry
Kommenttia ”ei ottanut vstaan kaikkia tarjottuja bägejä”, ikäänkuin jostain syystä pitäisi puolustella päätöstään ja valintaa.
Eiköhän siinä kuitenkin tarkoitettu sitä että kaveri on sen verran kovan luokan ukko että voi valita itse kenelle kantaa. Tilanne jota suurimmalla osalla cädeistä ei ole.
Jos joku tulee kehumaan aoto- tai muuta kauppaa sanomalla että ottajia olisi paljon niin minä ainakin hieman ihmettelen onko kaikki ihan niin kuin on kerrottu.