Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, PGA Championshipin voittaja on selvillä jo kisan puolivälissä - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, PGA Championshipin voittaja on selvillä jo kisan puolivälissä

Southern Hillsillä pelattujen huipputurnausten tilasto on uskomaton. Kuva: Getty Images

Kahden ensimmäisen kierroksen merkitys on Southern Hillsillä täysin omaa luokkaansa verrattuna muihin major-turnausten kenttiin.

Hyvän alun merkitystä ei voi korostaa liikaa golfin major-turnauksissa. Onnistunut avauskierros antaa virtaa tuleville päiville, ja pelaamiseen tarttuu helpommin rentous, kun kirivaihdetta ei tarvitse käynnistellä kaukana kärjen takana. Voittajaa ei silti kannata ryhtyä ennustamaan ennen aikojaan, vaikka joku kilpailija turvallisen oloisella karkumatkalla olisikin. Hyvin usein tilanne elää vielä viimeisellä kierroksella ja se kuuluisa takaysi on kuuluisa hyvästä syystä.

Poikkeuksen tekee torstaina alkavaa PGA Championshipiä isännöivä Southern Hills Country Club, jolla on äärimmäisen harvinainen major-tilasto voittajien osalta.

Tulsassa Oklahomassa sijaitsevalla kentällä on pelattu vuodesta 1958 lähtien seitsemän major-turnausta sekä yksi yli 50-vuotiaiden major-kilpailu, ja jokaisessa kisassa kahden kierroksen jälkeen johdossa ollut pelaaja on voittanut koko turnauksen.

Lisäksi vain kaksi pelaajaa, Dave Stockton ja Tiger Woods, eivät johtaneet kilpailua jo ensimmäisen kierroksen jälkeen. Toisin sanoen Southern Hills ei ole kenttä, missä joku olisi ollut kahtena viimeisenä päivänä niin vahvassa iskussa, että olisi noussut takaa rinnalle ja ohi – riippumatta siitä, miten kaukana takaa-ajaja on kärjestä ollut.

Kun mukaan lasketaan Southern Hillsissä 1980- ja 90-luvulla pelatut kaksi PGA Tourin finaaliturnausta (Tour Championship), tilasto noudattaa samaa kaavaa. Nämäkin kilpailut voitti 36 reiän jälkeen johdossa ollut pelaaja.

Gil Hanse ja Jim Wagner tekivät Perry Maxwellin suunnittelemalle Southern Hillsille kattavan uudistuksen vuonna 2018. Tällä voi olla oma vaikutuksensa, mutta lähtökohtaisesti tällä kentällä on syytä onnistua torstaina ja perjantaina, mikäli mielii Wanamaker Trophyn haltijaksi.

Muutosten jälkeen Southern Hillsillä on pelattu yksi yli 50-vuotiaiden major-kilpailu. Senior PGA Championshipiä kahden kierroksen jälkeen johtanut Alex Cejka voitti turnauksen, joten taika on kestänyt jo 63 vuotta.

Dechambeau, Casey ja Im ulkona

Keskiviikkona kävi ilmi, että Bryson DeChambeau ei lähde tavoittelemaan uransa toista major-voittoa. DeChambeau saapui kisapaikalle testaamaan hieman toista kuukautta sitten leikatun kämmenensä kuntoa, mutta joutui huomaamaan, ettei käsi ole vielä pelikuntoinen.

Paul Casey puolestaan joutuu jättämään 104. PGA Championshipin väliin selkävaivojen vuoksi. Hän ei ole pystynyt pelaamaan loppuun saakka ainuttakaan turnausta yli kahteen kuukauteen. Edellisessä kisassaan, Players Championshipissä, englantilainen oli kolmas.

Kauden toinen major-kilpailu jää väliin myös Etelä-Korean ykköspelaajalta Sungjae Imiltä. Hän sai kotimaassaan koronatartunnan, eikä ole voinut matkustaa maan tiukkojen koronamääräysten vuoksi Yhdysvaltoihin. Imin oli määrä osallistua ensimmäiseen kilpailuunsa Etelä-Koreassa sitten vuoden 2019, mutta tartunta esti kilpailemisen.

Southern Hills Country Clubilla pelatut major-kilpailut ja PGA Tourin finaaliturnaukset:

1958 U.S. Open, Tommy Bolt
1970, PGA Championship, Dave Stockton
1977 U.S. Open, Hubert Green
1982 PGA Championship, Raymond Floyd
1994 PGA Championship, Nick Price
1985 Tour Championship Billy Mayfair
1996 Tour Championship, Tom Lehman
2001 U.S. Open, Retief Goosen
2007 PGA Championship, Tiger Woods
2021 Senior PGA Championship, Alex Cejka

Lue seuraavaksi: Woods kerää suurimman huomion PGA Championshipissä, mutta ennakkosuosikin paineita hänen ei tarvitse kantaa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje