13.–20.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][2]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Mikä ruosteisuus? – yli vuoden kilpailutauolta palannut entinen maailmanykkönen hurjana majorissa

Shanshan Feng pelasi torstaina niin kuin ei olisi kisakentiltä poissa ollutkaan. Kuva: Getty Images

Shanshan Feng pysytteli vuoden päivät tyystin erossa mailoistaan.

Kenellä tahansa golfin harrastajalla pieni pelaamattomuus toisinaan näkyy ja tuntuu, mutta mitä hieman pidempi pelitauko voikaan merkitä lajin korkeimmalla kilpatasolla, missä marginaalit usein ratkaisevat pelkästään jatkokierroksille menijät. Huipulla pitkä tauko vaatii järjestään kovaa työtä ennen kuin asiat asettuvat normaaliin päiväjärjestykseen, mutta harvemmin yli vuoden kilpailutauolta palataan majorin kärkikahinoihin.

Näin joka tapauksessa kävi Kaliforniassa Rancho Miragessa käynnistyneessä kauden ensimmäisessä majorissa, ANA Inspirationissa, jonka avauskierroksella Shanshan Feng pamautti bogittoman tuloksen 67 (-5). Komealla suorituksellaan Feng jakaa turnauksessa kakkostilaa yhdessä Irlannin Leona Maguiren kanssa lyönnin päässä johtopaikan ottaneesta Thaimaan Patty Tavatanakitista.

Kyseessä oli kiinalaisen ensimmäinen kilpailukierros vuoteen ja neljään kuukauteen. Vielä uskomattomammaksi suorituksen tekee se, että hän ei koskenut tauollaan ensimmäisen vuoden aikana yhteenkään golfmailaan. Venyneen paussin syy oli koronaepidemiassa, entisen maailmanykkösen päätettyä pysytellä epävarmoina aikoina mieluimmin kotioloissa kuin pelata kiertueella.

”Viime vuosi oli kaikille erilainen. Tein keskellä vuotta päätöksen pysytellä Kiinassa ja antaa samalla aikaa ystävilleni ja perheelleni. Tietysti kaipasin pelaamista, mutta otin kaiken irti tauosta”, naisten rankingissa 35:ntena oleva Feng sanoi.

Kierroksen kohokohta osui Mission Hills Country Clubin kentän 17. reiälle, par-kolmoselle, missä Feng chippasi pallon sisään: ”Minulla kävi siinä vähän tuuri. Chippi ei ollut kovin hyvä, mutta lipputanko auttoi ja pudotti pallon reikään.”

Caddiena Fengillä, 31, oli tuttuun tapaan Mercer Leftwich, joka kantoi hänen bägiään ensimmäisen kerran jo kymmenen vuotta sitten. Leftwich on saanut todistaa Fengin koko menestystarinan lähietäisyydeltä. Kaksikon yhteistyö on tuottanut kymmenen voittoa, mukaan lukien vuoden 2012 Women’s PGA Championship. Leftwich katseli myös miten Fengin kaulaan ripustettiin olympiapronssi Riossa vuoden 2016 kesäkisoissa.

”Olin aika hermostunut edellisenä yönä. Sitten ajattelin, että olen ikään kuin ’vanha rookie’. Kaikki on itselleni uutta, eikä minulla ole minkäänlaisia odotuksia”, hän kuvaili tunnelmiaan ennen avauskierrosta.

Fengin paluu huippugolfin pariin on hieno asia, sillä hän on yksi lajin viihdyttävimmistä hahmoista. Karaoke kuuluu hänen intohimoihinsa, ja pelaaja vitsailee rakkaudestaan ruokaan. Feng ei myöskään ota itseään saati golfia turhan vakavasti.

Rento asenne on toiminut isoissa turnauksissa, sillä hän on koonnut majoreissa 15 top 10 -sijoitusta vuosien varrella. Torstaina näytti ikään kuin siltä, että oikealla tavalla peliinsä suhtautuva Feng ei olisi ollut viikkoakaan kilpailuista sivussa.

Eurooppalalaisittain ANA Inspiration -turnauksen ensimmäinen päivä oli menestys, sillä Maguiren ohella kärkikymmenikköön mahtuvat myös neljättä sijaa jakava Ruotsin Anna Nordqvist (68) sekä kahdeksatta sijaa jakava englantilaiskolmikko Charley Hull, Bronte Law ja Georgia Hall. He avaisivat pelin tuloksella 69.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje