11.–18.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Miesten maailmanlistan pistesysteemi menossa uusiksi

Tavoitteena on rukata pistelaskujärjestemää siten, että se huomioi paremmin kaikki golfkiertueet.

Malli, jolla miesten maailmanlistan pisteet lasketaan luotiin 1986. Maailma oli 35 vuotta sitten erilainen ja niin oli myös kilpagolf. Jo vuosien ajan on pohdittu tarvetta muokata pistelaskujärjestelmä vastaamaan paremmin nykyistä tilannetta, jossa golfkiertueita on useampia kuin 1980-luvulla. Tällä hetkellä maailmanlistalla huomioidaan 23 golfkiertuetta.

Maailmanlista olisi sinällään vain kuriositeetti, ellei sijoitus listalla vaikuttaisi suoraan pelimahdollisuuksiin. Erityisesti major-kilpailuiden ja WGC-sarja turnausten kohdalla osallistumisoikeus nojaa vahvasti maailmanlistasijoitukseen.

Huhtikuussa kehitysehdotuksia istutaan pohtimaan seitsenhenkisen neuvottelukunnan toimesta. Mukana on edustaja jokaisesta major-kilpailusta ja tavoitteena on kehittää pistelaskumallia vastaamaan paremmin nykytilannetta.

Nykyisessä mallissa pelaajan ansaitsemat pisteet jaetaan hänen kahden vuoden aikana pelaamiensa kilpailujen määrällä. Kilpailusta kerätyn pistepotin arvo myös heikkenee sen myötä, miten kauan kisasta on aikaa. Kuukauden takainen voitto on siis arvokkaampi kuin vaikkapa 15 kuukauden takainen voitto. Myös kilpailun osallistujalistalla on merkitystä. Mitä kovempi kisa, sen enemmän siitä saa pisteitä.

Miten laskentajärjestelmä sitten muuttuisi? Siitä ei tietoja vielä ole herunut. Tiettävästi tavoitteena on kuitenkin muokata järjestelmää siten, että eri kiertueilla saavutettu menestys heijastuisi selkeämmin maailmanlistasijoitukseen. Nykyinen malli korostaa kisan osallistujalistaa niin paljon, että keskinkertainen menestys PGA Tourilla riittää tuomaan yhtä paljon pisteitä kuin erinomainen menestys jollain toisella kiertueella.

Euroopan kiertueella kisaavien pelaajien kannalta muutokset olisivat todennäköisesti suosiollisia. ET:n pikkukisoista ei tällä hetkellä pisteitä kovin anteliaasti ropise, mutta jatkossa tilanne voi olla toinen.

Lue seuraavaksi: 35 vuotta siihen meni – Suomi Ruotsin edellä miesten maailmanlistalla

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje