20.–28.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][15]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Miesten EM-joukkueella kova kohtalo – hallitseva mestari putosi 2-divisioonaan

Jonatan Jolkkonen oli viime vuonna yksi Suomen sankareista Berliinin EM-kisoissa. Tällä viikolla hänen karuna kohtalonaan oli saatella miesten joukkue alemmalle sarjaportaalle. Kuva: Getty Images

Myös poikien joukkue lähtee hakemaan vauhtia alemmalta sarjaportaalta. Parhaiten kisaurakkansa hoiti 11:nneksi sijoittunut naisten joukkue. 

Miesten EM-joukkuekisat päättyivät valtavaan pettymykseen, kun Hollanti oli lauantaina Suomea luvuin 2–3 parempi. Tappio ja 14. sija tarkoittivat viime vuoden Euroopan mestareiden putoamista 2-divisioonaan.

Suomen voittopisteet päätösottelussa toivat Jonatan Jolkkonen ja Casper Simberg.

”Joukkue on luonnollisesti valtavan pettynyt. Hyvä pelisuunnitelma ja sitoutuminen siihen, mutta taso ei riittänyt. Huonot lyönnit eivät ole kansainvälisen tason vaatimuksien mukaisia”, valmentaja Pasi Purhonen sanoi.

Suomi olettavasti teki Ruotsissa Ljunghusens Golfklubbilla käydyssä turnauksessa EM-kisojen kyseenalaista historiaa. Joukkue putosi sarjaporrasta alemmas vuoden 2016 kisojen jälkeen, mutta voitti seuraavalla kaudella 2-divisioonan ja heti sensaatiomaisesti perään kultaa Berliinin EM-kisoissa.

Tämänvuotinen putoaminen ja kolmivuotinen ”hissiliike” edelliskauden mestaruuksineen hakee kaikessa dramaattisuudessaan vertaistaan, ja vaatii kauden päätteeksi perusteellisen analyysin.

Petra Salko joutui vetäytymään Italian Sardiniassa pelatusta naisten päätösottelusta lämpöhalvauksen takia. Yhden naisen alivoima ja 0–1-alkutilanne ei kuitenkaan Suomea lannistanut, vaan joukkue taisteli 3–2-voiton Venäjästä.

Elina Saksa ja Kiira Riihijärvi voittivat omat ottelunsa vakuuttavasti, ja Anna Backman sai kunnian upottaa voittoputin 18. viheriöllä. Naisten sijoitus oli 11:s, jolla se saa Suomen joukkueista ainoana ”synninpäästön”.

Joukkue oli tyytyväinen reikäpeleihin, mutta A-flightin niukka missaaminen jätti hampaankoloon. Marginaalit ovat pienet, ja lyöntipeliosuudella lyöntejä olisi voinut viilata etenkin griinin ympäristöstä.

”Hyvä viikko, vaikka loppua kohti aurinko todella vei voimia. Joukkuehenki oli ehdottomasti meidän vahvuus – tunnetaan toisemme hyvin lisättynä sisulla ja huumorilla”, Daniella Barrett tiivisti.

Muut maat ovat selkeästi meitä parempia ja jatkossa täytyy miettiä, miten pystymme paremmin tukemaan nuorten pelaajien kehitystä, jotta se vastaa kansainvälisen tason vaatimuksia.

Poikien joukkue ei saanut merkityksettömässä ottelussaan niskalenkkiä Islannista kärsittyään tappion numeroin 1,5–3,5. Joukkueen kohtalona oli jäädä Ranskassa Golf de Chantilly -kentällä käydyn turnauksen viimeiseksi eli 16. sijalle, minkä johdosta Suomen tie vie ensi kaudeksi miesten tavoin 2-divisioonaan.

Joukkueen selkärangaksi nousi viikon aikana Eeli Kujanpää, joka voitti kaikki kolme reikäpeliotteluansa.

”Kenttä ja olosuhteet olivat meille haastavia – kovat pinnat ja kapeat väylät, jotka oli ympäröity molemmin puolin pitkällä heinällä. Heinä tuli pelaajillemme valitettavan tutuksi viikon aikana. Pojat pelasivat hyvin omaan taitotasoonsa nähden, mutta se ei riitä vain tällä hetkellä näissä kisoissa”, valmentaja Mikael Mustonen arvioi.

”Muut maat ovat selkeästi meitä parempia ja jatkossa täytyy miettiä, miten pystymme paremmin tukemaan nuorten pelaajien kehitystä, jotta se vastaa kansainvälisen tason vaatimuksia.”

Sijalle 16 päätyneet tytöt lähtivät viimeiseen otteluunsa intoa täynnä välipäivän jälkeen ja Slovakia kaatuikin numeroin 3–2. Voittoihin ylsivät foursome-pari Matilda Gustafsson-Matilda Svahn sekä Aada Rissanen ja Ada Huhtala. Tyttöjen sarjasta ei joukkueita pudonnut alempaan divisioonaan.

Parador de El Salerin kenttä vaati pelaajilta paljon malttia ja hyviä päätöksiä. Tuulessa pelaaminen, pallon sijoittelu kentällä sekä lähipelin tärkeys korostuivat viikon mittaan.

”Hyvä voitto tänään. Paljon jää miettimistä tältä matkalta, sillä tasoa täytyy saada paremmaksi, jos tosissaan halutaan menestyä tulevaisuudessa”, valmentaja Jussi Pitkänen sanoi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje