Katri Hynninen ja Kristian Tammivuori kuuluvat Mid Tourin kestomenestyjiin.
Mid Tour |
10.9.2018

Ikärajan pudotus nostanut Mid Tourin tasoa

Rankingin tämänvuotinen kärkikaksikko edustaa kuitenkin kiertueen konkariosastoa.

Mid Tourin taso on noussut kolme vuotta sitten lasketun alaikärajan jälkeen tuntuvasti. Kiertuetoimikuntaan kuuluvan Miika Reunaman mukaan miesten kisoissa saattoi aiemmin voittaa 36 reiän turnauksia tuloksella +4, nyt ”sillä tekee tiukkaa” päästä jo 15:n joukkoon.

”Meille on tullut paljon uusia hienoa golfia esittäviä kolmekymppisiä pelaajia. Todella hyvin saa pelata, jos aikoo pärjätä. Samalla kärki on tiivistynyt”, hän sanoo.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ”varttuneemmat” mid-pelaajat olisivat antaneet nuoremmille periksi. Päinvastoin.  Rankingin tämänvuotinen kärkikaksikko Mikael Piltz (Tapiola Golf) ja Kristian Tammivuori (Pickala Golf Club) edustaa kiertueen konkariosastoa.

”Kaverit ovat varmasti huomanneet, että on pakko laittaa isompaa vaihdetta päälle”, Reunama naurahtaa ja lisää, että kiertueen pelaajien keski-ikä oli tänä vuonna noin 1,5 vuotta alhaisempi kuin vuonna 2016. Tässä keskeisenä tekijänä on ollut Finnish Senior Tourin alaikärajan pudotus 50 vuoteen.

Tällä kaudella Finnish Tourilta mideihin siirtyneistä tulokkaista parhaiten menestyi rankingissa kolmanneksi sijoittunut Tawast Golfin Jonne Eerola, joka voitti Tapiolan osakilpailun.

”Kausi on ollut isossa kuvassa onnistunut. Merkittävimmäksi kohokohdaksi nostan elokuussa Kytäjällä otetun maaotteluvoiton Ruotsista.”

Kilpailumäärä kasvoi

Tänä vuonna Mid Tourilla pelattiin totutun kuuden kilpailun sijasta seitsemän koitosta. Yksi turnausmäärän lisäämiseen vaikuttaneista syistä oli tarjota EM-turnaukseen valmistautuville maajoukkuepelaajille kaksi kovaa kilpailua ennen Bulgariassa käytyä arvoturnausta.

”Ratkaisu osoittautui muutenkin hyväksi. Miesten kilpailuihin osallistui kauden mittaan keskimäärin sata pelaajaa,  SM-reikäpeliin otetut 64 osallistujaa huomioiden.”

On myös mietitty, pitäisikö naisille järjestää kahden päivän sijasta yhden päivän kisoja.

Hän kantaa kuitenkin huolta Ladies Mid Tourin pelaajien vähyydestä. Kisoissa kävi osallistujia keskimäärin vain viidennes miehiin verrattuna.

”Tämä on meillä yksi keskisimpiä pohdinnan aiheita. Parhaimpina vuosina naisia kävi 50 pelaajaa turnausta kohden. Näistä aktiiveista iso osa pelaa nyt Finnish Senior Tourilla, mutta emme vastaavasti ole saaneet riittävästi uusia pelaajia Finnish Tourin puolelta.”

Yhteisöllisyys on Miika Reunaman mielestä yksi midien suurimmista vahvuuksista.

Ensi kaudeksi onkin suunnitteilla Ladies Mid Tourin ja Finnish Tourin naisten yhteinen turnaus. Sen tehtävänä on paitsi saada mid-naisille enemmän ison kilpailun tuntua, myös tehdä kiertuetta FT:n pelaajille tutuksi.

”Tänä vuonna naiset pelasivat jo seniorikiertueen kanssa yhden yhteisen kilpailun, ja kokemus oli hyvä. On myös mietitty, pitäisikö naisille järjestää kahden päivän sijasta yhden päivän kisoja. Jotkut pidemmältä matkustavat ovat hieman harmitelleet kisaviikonlopusta koituvia kustannuksia, ja siinä lienee yksi syy, miksi pelaajamäärät ovat näin alhaisia.”

Jos olisi Ladies Mid Tourin saatava toimintaansa laveammin tutuksi, miesten puolella tilanne on oikeastaan aivan toisenlainen.

”Saamme pelaajia varsin kattavasti eri seuroista, emmekä tarvitse kisoihin kovin paljon enempää osallistujia. Toki suurimpaan osaan olisi mahtunut vähän lisää väkeä, sillä vain kaksi tämän kauden kilpailua oli täpötäynnä.”

Reunaman mukaan 25 vuotta sitten perustettu Mid Tour on Euroopan ehdotonta kärkeä toiminnan vireys ja pelaajamäärät huomioiden.

”Siitä olemme iloisia ja ylpeitä. Tällainen aktiivisuus kannustaa meidät tekemään ensi vuonna St. Laurence Golfissa, Lohjalla pelattavista EM-kilpailuista kaikkien aikojen parhaan midien arvoturnauksen. Valmistelut ovat jo hyvässä vauhdissa.”

Hyvin nivoutunut, rento joukko

Hän kiittelee Suomen ”Mid Tour -perhettä” hyvin nivoutuneeksi, rennoksi joukoksi, jolla on hauskaa keskenään. Suurimmalle osalle midien turnaukset ovat tärkeä sosiaalinen tapahtuma, vaikka kentällä pelataan aina tosissaan.

”Monet saattavat viipyä klubilla kierrosten jälkeen helposti pari tuntia, mutta mikä sen osuvampi paikka parantaa maailmaa. Tässä on vuosien varrella muodostunut paljon kaveriporukoita, jotka tapaavat toisiaan myös pelikauden ulkopuolella.

Midien kausi on henkilökohtaisten kisojen osalta päättynyt, mutta vielä on kalenterissa kaksi tapahtumaa. Joukkue SM-kilpailut pelataan vajaan kahden viikon kuluttua Yyterissä ja syyskuun viimeisenä lauantaina Espoon Golfseuran kentällä käydään Mid Tourin karsinnat.

Kausi 2019 käynnisyy Vuosaaresta toukokuun ensimmäisellä viikolla. Muiden turnausten kisa-areenat vahvistetaan myöhemmin, mutta joukossa on tiettävästi joitakin klassikkoja.

Viime viikonloppuna Koski-Golfissa pelatun Mid Tourin finaaliturnauksen voitti Kymen Golfin Tuomo Paavola.  Ladies Mid Tourin päätöskisan ykkönen oli Etelä-Pohjanmaan Golfin Taina Olenius, joka voitti myös naisten kokonaiskilpailun.

Kuvat: Mid Tour

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.