[6][5]

[6][5]

Mickelsonista Scottish Openin sankari

Phil Mickelson kaatoi Scottish Openin uusinnassa Branden Gracen. Kuva: All Over Press

Scottish Openin päätöspäivä tarjosi Phil Mickelsonille (-17) todellisen tunteiden kirjon. Turnauksessa 54 reiän jälkeen toisena ollut vasuri aloitti finaalikierroksen tuplabogilla, ja taistelu kisan voitosta oli hetkessä paljon kovemman työn takana. Mickelson sisuuntui tästä, vaikka tekikin kolmosella bogin. Hän taituroi kierroksen edetessä seitsemän birdietä ja johti kisaa lyönnillä ennen viimeistä reikää.

Mickelson tarvitsi 18:lla parin voittaakseen, mutta sortui helpohkosta paikasta bogiin. Näin hetkeä aikaisemmin maaliin tullut Branden Grace sai aloittaa valmistautumisen uusintaan.

”Lefty” ratkaisi kisan voiton edukseen heti ensimmäisellä (18) jatkoreiällä. Hän nosti kolmannen lyöntinsä pienen kumpareen takaa aivan reiän viereen ja teki vaivattomasti birdien. Gracella oli noin viisimetrinen birdieputti, joka ei ollut edes yrityksenä tyydyttävä.

”Tämä on todella mahtavaa”, sanoi ensimmäisen turnauksensa Britanniassa voittanut Mickelson. ”Olen pelannut täällä muutaman kerran ja mahdollisuuksia on ollut. Tälläkin kertaa olin päästää voiton käsistäni. Olin vihainen itselleni fokuksen menettämisestä viimeisellä reiällä. Uusinnassa keskityin huolella tekemään birdien.”

Uusinta oli Mickelsonille toinen Scottish Openissa. Hän pelasi vuoden 2007 turnauksessa tasatuloksen Gregory Havret’n kanssa, mutta tuolloin ranskalainen osoittautui vahvemmaksi. Nelinkertainen major-voittaja ansaitsi voitollaan lähes 580 000 euron tienestit. Hän on kisan ensimmäinen amerikkalaisvoittaja 16 vuoteen.

Kisaa kolmen kierroksen jälkeen johtanut Henrik Stenson jakoi kisassa kolmannen sijan 22-vuotiaan tanskalaisen JB Hansenin kanssa. He päätyivät kokonaistulokseen -15. Stenson oli voittotaistelussa vielä sisääntulon puolivälissä, mutta takaysin kolme bogia söivät hänen mahdollisuutensa.

Gareth Maybin, John Parry sekä paras skotti Martin Laird (-14) jakoivat viidennen sijan.

Osallistuminen British Openiin oli tarjolla voitosta sellaiselle, jolla ei ollut aiemmin varmistettua paikkaa Muirfiedin turnaukseen. Mickelsonin voiton myötä ensimmäisellä varasijalla ollut USA:n Scott Stallings saa pakata laukkunsa ja varata lennon Edinburghiin.

Mikko Ilosen (-7) loppukiri tyssäsi sunnuntaina neljään perättäiseen bogiin. Hän toivoi päätöskierrokselle tuulta, jotta saisi mahdollisuuden tavoittaa kärkeä

’Tuulta saatiinkin, mutta se oli käytännössä shokeeraavan kovaa vaikutukseltaan. Alku pelattiin vastaiseen, pääsin vasta etuysin loppupuolella kärryille. Loppu olikin oikein hyvää”, Ilonen sanoi.

”Ei tullut kokonaisuutena onnistumista tällä viikolla, mutta hyvä rypistys saatiin
aikaan lopussa, siitä jäi hyvä maku’, Ilonen tiivisti neljän päivän urakkansa Castle Stuart Links –kentällä pelatussa Skotlannin avoimessa mestaruusturnauksessa.

Palkintorahaa hän kuittasi Invernessissä 27 051 euroa.

Kakolla komea nousu

Roope Kakko (-14) jakoi Swiss Challengen viimeisenä pelipäivänä parasta kierrostulosta 63 lyöntiä. Tämä nosti espoolaisen kisassa 25. tilalta seitsemänneksi. Kakon sunnuntain tuloskortti oli mukavaa luettavaa; hän teki peräti yhdeksän birdietä, ainoa bogi osui Golf Sempachersee -kentän 13. reiälle.

Antti Ahokas (-7) oli Sveitsissä 26:s. Kisan parhaansa (68) sunnuntaina pelannut Tapio Pulkkanen päätyi lopputulokseen kaksi alle ja sijoittui 46:nneksi.

Janne Mommo ja Immu Korvenmaa karsiutuivat 36 reiän jälkeen.

Challenge Tourin kalenteriin kuuluvan kilpailun voitti Victor Riu (-19). USA:n Brinson Paolini ja Englannin Adam Gee jakoivat kakkostilan, kolme lyöntiä ranskalaiselle hävinneinä.

Kiertueen rankingin johdossa on British Openissa pelaava amerikkalainen Brooks Koepka. Suomalaisista Roope Kakko on sijalla 20.