Matilda Castren palaa LPGA-turnauksiin kovassa seurassa – ”Kiva on taas päästä kisaamaan” - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][32]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][32]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LPGA Tour

Matilda Castren palaa LPGA-turnauksiin kovassa seurassa – ”Kiva on taas päästä kisaamaan”

Matilda Castren pelaa tänä viikonloppuna ensimmäisen LPGA-kilpailunsa USA:n maaperällä.

Muun muassa Nelly Kordan ja Lexi Thompsonin tähdittämä kilpailu pelataan ensi vuoden Solheim Cup -kentällä.

LPGA:n kausi saadaan vihdoin uudelleen käyntiin perjantaina, kun ohjemassa on palkintoarvoltaan miljoonan dollarin LPGA Drive On Championship. Tässä Inverness Clubilla Toledossa Ohiossa pelattavassa turnauksessa Matilda Castren tekee kiertueella kaivatun USA-debyyttinsä neljä kuukautta myöhässä.

”Kiva on päästä taas kisaamaan. Kenttä on upea, ja siellä pelataan ensi vuonna Solheim Cup, joten se on siinäkin mielessä hieno päästä kokemaan”, Castren kertoi.

Castren haki viime viikolla pelituntumaa Symetra Tourin kilpailusta, jossa hän putosi hieman tahmeasti sujuneen päätöskierroksen myötä 50. sijalle.

”Viimeinen päivä ei mennyt ihan putkeen, mutta lyönti tuntui hyvältä. Kiva on saada taas uusi mahdollisuus tällä viikolla.”

Syksyn 2019 karsinnoista kortin LPGA Tourille saanut Castren pelasi helmikuussa uransa ensimmäisen kilpailun naisten Yhdysvaltain kiertueella. Maaliskuussa hänen oli määrä debytoida LPGA:n kilpailuissa myös USA:n maaperällä, mutta sitten pandemia sotki pahasti kauden kuviot.

”En voinut kuvitella, että tulokasvuoteni LPGA-kiertueella tulisi olemaan tällainen. Onhan tämä turhauttavaa, mutta ei voi mitään”, Castren kertoi Golfpisteelle toukokuussa.

Castren selvitti karsintarajan Australian Victoriassa käydyssä kilpailussa, mutta ei mahtunut mukaan seuraavalla viikolla pelattuun Women’s Australian Openiin. Tämän jälkeen kilpailutoiminta on ollut LPGA:lla tyystin pysähdyksissä.

Kisatilanteessa voi antaa vain palaa

Kentät olivat San Diegossa asuvan Castrenin kotikulmilla 1,5 kuukautta suljettuina, mutta siitä ei hänen mukaansa koitunut haittaa, sillä Kaliforniassa on voinut pelata golfia viimeiset kaksi kuukautta.

”Pääsin kotikentälläni ihan normaalisti treenaamaan. Lyöntiin ei ole tehty mitään isompia muutoksia, lähinnä pientä hiomista.  Harjoitellessa tsekkaan, että kaikki on kunnossa, mutta kisatilanteessa voi antaa vain palaa.”

Castren, 25, on harjoitellut muutaman kerran valmentaja Chris Masonin johdolla. Hän on tutkinut suomalaispelaajan lyöntiä kisojen aikana videolta, ja keskusteluita on käyty myös puhelimitse. Lisäksi pitkäaikainen valmentaja Petteri Nykky on osallistunut Castrenin valmennukseen Suomesta käsin.

Koronatilanne ei ole liiemmin helpottanut Yhdysvalloissa. Maskeja on pidettävä kaikkialla sisätiloissa ja aina kun toinen ihminen on kahden metrin säteellä.

”Esimerkiksi tuloskorttia tarkistettaessa pidetään maskia ja samoin ykköstiillä. Pelaajien tulee käyttää myös ranneketta, mistä ilmenee, että on saanut negatiivisen tuloksen koronatestissä. Muuten ei pääse kisapaikalle.”

Skotlannin reissu olisi tullut maksamaan vähintään 8000 dollaria, mikä on turhan paljon yhdestä kilpailusta.

Kiertuetulokas teki viime viikolla koronatestin ennen lähtöään Symetra Tourin kilpailuun. Kyseisellä viikolla hän teki testin jo tulevaa LPGA-turnausta varten, ja vielä uudelleen maanantaina saavuttuaan Ohioon. Seuraava testi odottaa kisan jälkeen sunnuntaina.

Matilda Castren yllätti iloisesti LPGA:n viime syksyn karsinnoissa.

Castren pelaa ensi viikolla toisen peräkkäisen kilpailunsa Ohiossa. Paikka olisi auennut myös elokuun puolivälissä Skotlannissa pelattavaan Ladies Scottish Openiin, mutta tämän turnauksen hän jättää väliin kustannussyistä.

”Siellä ei olisi koronarajoitusten vuoksi mahdollista asua toisen pelaajan kanssa samassa hotellihuoneessa tai Airbnb:ssä. Myös yhteistä vuokra-autoa ei voi käyttää. Vain caddien kanssa saa olla. Skotlannin reissu olisi tullut maksamaan vähintään 8000 dollaria, mikä on turhan paljon yhdestä kilpailusta. Ensi vuonna ehkä sitten.”

Paikka major-kilpailuun aukeamassa

Kahden Ohion kilpailun jälkeen Castren pelaa elokuun viimeisenä viikonloppuna Arkansasissa. Tätä seuraa syyskuun puolivälissä ohjelmassa oleva Oregonin turnaus, mutta Kaliforniassa pelattava Kia Classic on vielä kysymysmerkki. Lokakuun alkupuolella näyttäisi aukeavan paikka uran ensimmäisen major-kilpailuun.

”Olen pääsemässä Women’s PGA Championshipiin, muiden kisojen osalta tilanne on vähän siinä ja siinä. Syksyä kohti mentäessä turnausten osallistujamääriä pienennetään, kun on vähemmän päivänvaloa.”

Esimerkiksi lokakuun alkuun siirrettyyn ShopRite LPGA Classiciin pääsee normaalisti 144–156 pelaajaa, mutta nyt turnaukseen otetaan vain 120 kilpailijaa.

”Jos näiden pienempien ’fieldien’ vuoksi paikkoja muihin turnauksiin ei irtoa, pelaan loppukaudesta Symetra Tourilla. Ensi vuonna pitäisi sitten olla turnausten osalta taas parempi tilanne.”

Kahden kilpailijan ryhmissä pelattavassa LPGA Drive On Championshipissä korealaisten parhaimmisto loistaa poissaolollaan. Useamman pelaajan kohdalla ratkaisun taustalla on tiettävästi koronavirukseen liittyvä varotoimenpide. Koronakontrolli paljasti myös LPGA:n ensimmäisen virustartunnan, kun Gaby Lopezin testitulos osoittautui tällä viikolla positiiviseksi.

Maailmanlistan top 10 -pelaajista Inverness Clubille ovat saapuneet Nelly Korda, Danielle Kang, Minjee Lee sekä Lexi Thompson. Castrenin ohella pohjoismaalaisista 54 reiän kilpailussa pelaavat Anna Nordqvist, Madelene Sagström, Pernilla Lindberg, Linnea Ström, Louise Ridderström sekä Linnea Johansson.

Matilda Castren starttaa kilpailun avauskierrokselle perjantaina kello 19 Suomen aikaa. Seuraa hänelle iltapäivän ensimmäiseen ryhmään tekee 19-vuotias japanilainen, Suzuka Yamaguchi.

Turnauksesta näytetään suoraa lähetystä Viasat Golf HD -kanavalla lauantain kierrokselta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje