- Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[0][0]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LPGA Tour

Matilda Castren: ”Onhan tämä turhauttavaa, mutta ei voi mitään”  

Matilda Castrenin seuraava LPGA-turnaus on vähintään 2,5 kuukauden päässä. Kuva: Matilda Castrenin Facebook-tili

Castrenin aika on kulunut muuttokiireiden ja kotitreenien parissa.

Matilda Castren teki viime syksynä kovan tempun nousemalla ensimmäisenä suomalaisena vaativan karsintapolun kautta Yhdysvaltain LPGA Tourille.

Espoolaistaustainen pelaaja avasi uransa naisten ykköskiertueella helmikuussa Australiassa käydyssä kilpailussa, ja ensimmäiseen USA:ssa pelattavaan LPGA-turnaukseensa hänen piti osallistua maaliskuun jälkipuolella Arizonassa. Tätä kilpailua ei koskaan pelattu.

Kiertueen toiminta keskeytyi helmikuussa, jolloin LPGA:n ohjelmassa oli kolme peräkkäistä kilpailua Aasiassa − yksi näistä Kiinassa, mistä koronaviruspandemia sai alkunsa.  Tämän hetken tiedon mukaan Castrenin LPGA Tourin USA-debyytti näyttäisi tapahtuvan vasta heinäkuun loppupuolella.

”En voinut kuvitella, että tulokasvuoteni LPGA-kiertueella tulisi olemaan tällainen. Onhan tämä turhauttavaa, mutta ei voi mitään”, hän kertoo.

Castren muutti marraskuussa Kaliforniaan ja vaihtoi hiljattain San Diegossa toiseen asuntoon. Muutto osui sopivasti aikaan, kun osavaltio määräsi ihmiset pysymään välttämättä liikkumista lukuun ottamatta kotioloissa.

”Kotiprojekteja on tullut tehtyä, maalausta ja muuta vastaavaa. Rakensimme poikaystäväni Danielin kanssa autotalliin myös kuntosalin, jossa on nyt hyvät puitteet fysiikkaharjoittelulle. Lajitreenit ovat sujuneet kotona lyöntiverkon ja puttimaton avulla. Kotitreenien ohella käyn verkkokursseja, joten siinä se aika jokseenkin menee.”

San Diegon kentät aukeamassa

Kalifornian koronamääräykset ovat olleet Yhdysvalloissa tiukemmasta päästä. Rajoitukset ovat johtaneet Kaliforniassa mielenosoituksiin ihmisten vaatiessa poikkeustoimien purkamista. Joidenkin mielestä viranomaiset ovat ylittäneet toimivaltuuksiaan.

”Muun muassa puistot, rannat, lenkkipolut ja suurin osa golfkentistä ovat olleet suljettuina toista kuukautta”, Castren sanoo.

San Diegon piirikunta ilmoitti sallivansa seudun golfkenttien avaamisen perjantaista alkaen tietyin ehdoin ja rajoituksin.

Castrenin mukaan LPGA:n komissaari Mike Whan on pitänyt pelaajat hyvin ajan tasalla tilanteesta, ja auttanut kiertueen jäseniä parhaansa mukaan.

Whan on painottanut, että 75 prosenttia pelaajista on voitava matkustaa paikalle, jotta kilpailut voivat jatkua.

”Kiertue on mielestäni hoitanut tämän tilanteen mallikkaasti. LPGA on myös luvannut taloudellista tukea tarpeen mukaan, lainaa, joka pitää maksaa takaisin tulevista palkintorahoista. Sen lisäksi meille on tarjolla ilmaista online-terapiaa, meditaatio-appi, fysiikkatreenejä ja konsultaatiota ravintoasiantuntijan kanssa.”

Matilda Castren on vakuuttunut, että Mike Whan ja LPGA:n muut työntekijät osaavat tehdä oikeita valintoja. Kuva: Getty Images

LPGA Tour on hyvin kansainvälinen kiertue, joten sen pelaajat kantavat huolta kisamaisemiin pääsemisestä sitten kun turnaukset taas jatkuvat.

”Whan on painottanut, että 75 prosenttia pelaajista on voitava matkustaa paikalle, jotta kilpailut voivat jatkua. Meitä on luvattu informoida kilpailujen jatkumisesta 1−1,5 kuukautta aikaisemmin, sillä ulkomailta tulevat voivat joutua kahden viikon pakolliseen karanteeniin.”

Katseet nyt Michiganissa

LPGA kertoi vapun tienoolla suunnitelmistaan käynnistää pelitoiminnot aiemmin pohditun kesäkuun sijaan heinäkuussa. Castrenin esiintyminen Michiganissa 15.–18.7. pelattavassa kahden hengen joukkuekilpailussa on epävarmaa, seuraavalla viikolla Ohiossa käytävässä Marathon Classicissa osallistuminen lienee realistisempaa.

Petteri Nykyn valmennettava on pelannut vuonna 2020 Australian kilpailun ohella vain kaksi maanantaikarsintaa sekä yhden paikallisen pikkukiertueen kilpailun.

”En ole maaliskuun 18. päivän jälkeen pelannut turnauksia. Pelasin tuolloin SwingThought Tourin kisan täällä San Diegossa, joka jäi yksipäiväiseksi rankkasateen vuoksi. Se oli miesten ja naisten sekakisa, jossa voittajalle jaettiin 25 000 dollaria. Sijoituin kisassa jaetulle kolmannelle sijalle.”

Tulokaspelaajien keskuudessa vallitseva tilanne luo melkoista epävarmuutta, kun käytännössä jokaisen ykköstavoite on säilyttää kortti ja työpaikka seuraavalle kaudelle.

”On ollut puhetta kauden jatkumisesta ensi vuodelle sekä karsintojen siirtämisestä ja karsintojen perumisesta − kaikki skenaariot ovat mahdollisia, mutta mitään päätöksiä ei ole toistaiseksi tehty”, Castren toteaa.

Kortit säilymässä seuraavalle vuodelle?

LPGA Tourin ohjelmassa oli tänä vuonna 34 kilpailua, joista pandemia on vaikuttanut 22:een. Näistä yhdeksän on peruttu ja 13:lle on etsitty uusi ajankohta.

Kalenterin viimeisin versio ulottuu heinäkuun puolivälistä joulukuun kolmannelle viikolle, jolloin on tarkoitus pelata kiertueen finaaliturnaus, Tour Championship. Viikkoa aikaisemmin ohjelmassa on U.S. Women’s Open, joka tulee olemaan myöhäisin koskaan pelattu golfin major-turnaus.

Kiertue myös tiedotti, että joidenkin turnausten kokonaispalkintosumma tulee nousemaan. Jaossa on vielä 56 miljoonaa dollaria, mikä tekee keskimäärin 2,7 miljoonaa taalaa jäljellä olevaa kilpailua kohden. Summaa kohottavat erityisesti viisi rahakasta majoria sekä joulun alla pelattava Tour Championship.

Alkuperäisen 34:n kilpailun kokonaispotti oli 75,1 miljoonaa, mikä tarkoittaa sitä, että peruuntuneet yhdeksän turnausta haihduttivat kauden potista reilut 13 miljoonaa dollaria.

LPGA halusi ottaa reilumman toleranssin päättäessään kauden jatkumisesta heinäkuun puolivälissä. Se toivoo, että tuohon ajankohtaan mennessä matkustaminen onnistuisi lievemmin rajoittein, ja että koronatestien saatavuudessa ei olisi ongelmia.

LPGA:n on myös hyvissä ajoin ratkaistava, mitä se aikoo tehdä jäsentensä pelioikeuksien suhteen ensi kautta ajatellen.

On joka tapauksessa selvää, että pandemiatilanteen pitää olla Michiganissa, Ohiossa ja New Jerseyssä jo kesäkuun puolella huomattavasti tämänhetkistä parempi, jotta pelejä voidaan jatkaa turvallisesti suunnitellun aikataulun mukaan.

On mahdollista, että LPGA:n pelioikeutetut säilyttävät PGA Tourin pelaajien tavoin korttinsa kaudelle 2021.

LPGA:n on myös hyvissä ajoin ratkaistava, mitä se aikoo tehdä jäsentensä pelioikeuksien suhteen ensi kautta ajatellen. Whan ehti väläytellä pari päivää sitten, että kukaan ei menettäisi korttiaan, ja että hybridikauden mahdollisuutta tutkitaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaudet 2020 ja 2021 liitettäisiin jollain tavalla yhteen. Kausi 2020 voisi olla sellaisenaan virallinen, mutta statukset ja pelioikeudet säilyisivät vuodelle 2021. Myös kakkoskiertue Symetra Tourille ollaan mahdollisesti suunnittelemassa samanlaista käytäntöä.

Jos tähän päädytään, ei LPGA:n karsinnoille löydy syksyllä sijaa. PGA Tour ilmoitti loppuviikosta, että sen pelioikeuden haltijoiden kortit säilyvät automaattisesti seuraavalle kaudelle, eikä kakkoskiertue Korn Ferry Tourilta voi tänä vuonna − pienin poikkeuksin − nousta ylimmälle tasolle.

Whan myös muistutti, että mikäli pandemia ei salli kauden jatkumista vielä heinäkuussakaan, joudutaan kaudet 2020 ja 2021 mitä ilmeisimmin julistamaan yhdeksi ja samaksi kaudeksi.

”Teemme mieluummin uhrauksia nyt kuin vahingoitamme tulevia kausia. Näin saattaisi käydä, jos keskittyisimme vain tähän vuoteen”, hän sanoi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje