26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Masters Tournamentin leijonat ja lampaat

Tiger Woods teki sunnuntaina melkoisen tempun. Kuva: Getty Images

Ketkä ansaitsevat hatunnoston? Kenelle taas määrätään ylimääräisiä harjoitustunteja rangen kulmilla?

Tämänvuotinen Masters Tournament tarjosi huippugolfin ystäville runsaasti sykähdyttäviä hetkiä ja yllättäviä käänteitä. Kaiken kruunasi upea sunnuntai, sillä kilpailusta muodostui päätöskierroksen sisääntulossa juuri niin mielenkiintoinen koitos kuin Augustassa on yleensä totuttu näkemään.

Vaikka kisan loppuhuipennus jäi vaille isoa eurooppalaissankaria, oli Tiger Woodsin voitto temppu, jossa riittää vielä pitkäksi aikaa pureskeltavaa.

Jokaisessa turnauksessa on aina omat onnistujansa ja epäonnistujansa. Golfpiste listasi viisi leijonaa ja viisi lammasta, joiden esityksiä kauden ensimmäisessä majorissa ruoditaan seuraavassa.

LEIJONAT:

Tiger Woods

Jack Nicklausin kanssa maailman kaikkien aikojen golfin pelaajan asemasta kamppaileva Tiger Woods teki Augustassa jotain, mihin monet eivät enää vuosikausiin ole jaksaneet uskoa. Onkin poikkeuksellista, että pelaaja yltää lajin maailmanmestaruustason kilpailuksi luokiteltavassa majorissa voittoon lähes 11 vuoden tauon jälkeen.

Woodsia on koeteltu huippu-urheilijaksi harvinaisen kovalla kädellä. Raastavat selkävaivat ovat johtaneet useampaan operaatioon, ja Woods piti uran lopettamista viimeisen leikkauksen jäljitä realistisena vaihtoehtona. Nyt 1,5 vuotta myöhemmin hän on raivannut tiensä takaisin lajin kirkkaimpien tähtien joukkoon. Sunnuntain finaalikierroksella näkyi kauas, että Woods on ollut Augustassa lukuisia kertoja samankaltaisessa tilanteessa. Horjumaton, vakaa esitys, minkä seurauksena voitto meni täysin oikeaan osoitteeseen.

Dustin Johnson

Maailmanlistan ykkönen laittoi sunnuntaina sorvin käyntiin hieman liian myöhään, mutta neljännen kierroksen kiri oli häneltä kaikin puolin tyylikäs. Kolmen birdien suora reikien 15–17 jaksossa olisi tarvinnut jatkeeksi vielä yhden onnistumisen uusintaa ajatellen.

Vaikka Johnsonilla on kokonaismenestykseensä nähden niukasti (1) major-voittoja, osoittaa käyrä oikeaan suuntaan. DJ jäi toissa kaudella ensimmäisen kerran ilman top 10 -sijoitusta majoreissa sitten vuoden 2008, mutta sen jälkeen on ollut toinen ääni kellossa. PGA Championship on ainoa major, jossa hän ei ole vielä saavuttanut top 3 -sijoitusta. Sopiiko kilpailun uusi paikka paremmin Johnsonin kuntopiikkiin?

Brooks Koepka

Suomessakin haastajakiertueen turnauksessa kilpaillut Koepka teki ilmeisen viisaasti opetellessaan ammattilaisgolfin vaativia kiemuroita Challenge Tourilla. Maailmanlistan kärjessä pari kertaa piipahtanut floridalainen osoitti jälleen viikonvaihteessa, miksi hän on suurten turnausten pelaaja. Koepkan mahdollisen voiton tai uusintaan pääsyn esteeksi muodostui − ainakin osittain − sunnuntain kierroksen 12. reiällä livahtanut tuplabogi. Se ei kuitenkaan rautahermoista pelaajaa horjuttanut hänen iskettyä heti perään eaglen ja yhden reiän ”huilin” jälkeen vielä birdien 15:llä. Loppusuora jäi kuitenkin hieman neutraaliksi, mikä etäännytti Koepkan vihreästä takista.

Patrick Cantlay

Nykygolfin kenties lahjakkain pelaaja oli Masterissa pelkät jatkokierrokset huomioiden omaa luokkaansa. Hän teki sunnuntaina takaysin alussa viikonlopun 13:nnen (!) birdiensä ja painoi eaglen muodossa lisää kaasua reiällä 15. Cantlay nousi tässä vaiheessa voittokamppailuun mukaan, mutta ei tainnut sittenkään tottua ajatukseen isosta menestyksestä Augustan kiirastulessa. Kaksi perään tullutta bogia tekivät tehtävänsä, mutta Cantlayn esitys ei siitä huolimatta jättänyt ketään kylmäksi. Uran ensimmäinen top 10 -sijoitus majoreissa on hänen osaltaan vasta alkusoittoa.

Viktor Hovland

Norjalainen suurlupaus pelasi Augustassa miehekkään kilpailun, eikä ylittänyt yhdelläkään kierroksella kentän paria. Sen johdosta heltisi Silver Cupin voitto Mastersin parhaana amatöörinä. 21-vuotiaasta yliopistotähdestä odotetaan Norjassa hartaasti eräänlaista Suzann Pettersenin manttelinperijää, jälkimmäisen uran ollessa perheenlisäyksen vuoksi telakalla. Hovland varmasti miettii taustaa reikien 4–6 vaisuun, yhteensä seitsemän bogia sisältäneeseen suoritukseen, mutta hänessä näyttäisi olevan potentiaalia Augustan takaysin kesyttäjäksi tulevien Mastersien kärkikamppailuissa.

LAMPAAT:

Francesco Molinari

Mikään ei viitannut neljännen kierroksen sisääntulon alussa, että Molinari ote alkaisi lipsua. Hän kuittasi 12. reiän tuplabogeyn vielä seuraavalla tulleella birdiellä, mutta kaksi tuplabogia on Mastersin kiivaimmilla ratkaisuhetkillä liikaa. Vaikka Molinarilla on jo kosolti menestystä ja yksi major-voittokin, ei sunnuntain isoja virheitä voi laittaa muun kuin henkisen kantin pettämisen piikkiin. Toki on myönnettävä, että kärkiryhmän peliä seurannut yleisö tunkeutui tavallista voimakkaammin korvien väliin janotessaan Woodsin voittoa, mutta siitä huolimatta kovan italialaisen paukut loppuivat kesken yllättävässä paikassa.

Ian Poulter

Poulter on yksi niistä 70-luvulla syntyneistä englantilaisista tähtipelaajista, joilla on plakkarissaan kaikkea muuta paitsi major-voittoja. Sellaisen hänellekin soisi, mutta viimevuosina ei ole ollut edes kovin lähellä. Majoreissa kolmesti top 3:een sijoittunut Poulter oli Masterissa pitkään loistavissa kyttäysasemissa, mutta sunnuntain peliesitys jäi pahasti piippuun.

Paul Casey

Viime aikoina hyvin pelannut Casey oli kenties Mastersin suurin pettymys. Kun kilpailu alkaa Augustassa tuloksella 81, on peli yleensä jatkopaikankin osalta taputeltu. Britin leirissä tapahtunutta puidaan taatusti tarkasti, sillä mikään ei viitannut kilpailun alla nähtyyn konttaukseen. Caseyn kohdalla todennäköisin peikko liittyy pakkovoittoon majorissa, jota ei hänelle ole Poulterin tavoin vain näkynyt ja kuulunut. Menestys isoissa(kin) turnauksissa vaatii tiettyä rentoutta, joka taisi karista Caseyn otteista jo hyvissä ajoin ennen Mastersin avauskierrosta.

Sergio Garcia

Meneillään oleva kausi on ollut Garcian osalta hieman erikoinen. Koossa on jo viisi top 10 -sijoitusta, mutta hermokontrolli on ollut tänä vuonna koetuksella. Garcia tuhosi viheriöitä ennen diskaustaan Saudi-Arabiassa ja WGC-sarjan reikäpeliturnauksessa hän ruikutti kyseenalaisesti reiän tasausta Matt Kucharilta pelleiltyään gripin mittaisen putin ohi. Espanjalainen sai vuonna 2017 Augustassa sen mitä oli pitkään ja hartaasti yrittänyt, mutta sen jälkeen on ollut isoimmissa kisoissa poikkeuksellisen vaikeaa. Kuudessa edellisessä majorissa käteen on jäänyt pelkkiä karsiutumisia.

Justin Rose

Rose teki viime viikolla jälleen yhden pikavisiitin OWGR-listan kärkeen ja oli yksi Mastersin suurimpia eurooppalaistoivoja. Englantilaisen peli oli kuitenkin ensimmäisestä päivästä lähtien kuin tervanjuontia, eikä perjantain kierroksen hyvä alkukaan auttanut häntä jatkoon. Kaksi kertaa kakkoseksi sijoittuneelta Roselta sopi odottaa Augustassa vahvaa panosta, sillä hän ei ole sitten vuoden 2010 jälkeen jäänyt Mastersissa kuin kerran 15:n parhaan ulkopuolelle.

Apina kuitenkin puuttuu harteilta vajaan kuuden vuoden takaisen U.S. Open -voiton ansioista, joten paremman viikon sattuessa Rosekin taas nähtänee pikapuoliin majoreiden voittokahinoissa.

Lue seuraavaksi: Tiger Woods nousee tällä kaudella maailmanlistan ykköseksi – tässä syy miksi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)