Majoreiden erikoismiehellä Koepkalla on U.S. Openissa jälleen iso jahti päällä - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Majoreiden erikoismiehellä Koepkalla on U.S. Openissa jälleen iso jahti päällä

Yksikään toinen pelaaja ei ole ollut majoreissa viimeisen viiden vuoden aikana yhtä kotonaan kuin Brooks Koepka. Kuva: Getty Images

Brooks Koepka on sanonut syttyvänsä tosissaan vain major-kilpailuista. Sitä on tilastojen perusteella helppo uskoa.

Torrey Pinesissa käynnistyi torstaina kauden kolmas major-kilpailu, U.S. Open, jonka pimeyden vuoksi hieman kesken jääneellä avauskierroksella kärkipaikan jakavat tuloksen 67 pelannut Russell Henley sekä kierroksensa kahta reikää vaille valmiiksi saanut Louis Oosthuizen (-4).

Kymmenen parhaan tuloslistaa eteenpäin tutkaillessa esiin nousee nimi, joka kertoo, että asiat San Diegossa ovat normaalissa päiväjärjestyksessä: Brooks Koepka on yksi kuutosella alkavan tuloksen kierroksensa loppuun saakka pelanneista kilpailijoista, ilmoittautuen omaan tyyliinsä major-turnauksen voittotaisteluun varhaisessa vaiheessa.

Mikä tekee sitten Koepkasta, 31, kaikkein merkittävimpien turnausten spesialistin? Pohjimmiltaan ja tiivistettynä varmasti se, että hänen ylilatausta osuvasti välttelevä halunsa menestyä niissä on sen verran suuri, että hän pystyy raapimaan kilpailu toisensa jälkeen itsestään parhaan esiin.

Koepkalla on koossa kahdeksan voittoa PGA Tourilla, joista puolet on tullut majoreista. Muita top 10 -sijoituksia hänellä on majoreista koossa peräti kymmenen, joista 80 prosenttia on top-kuutosia.

”Innostun vaikeista olosuhteista. Luulisin sen olevan kaikkein tärkein syy menestykseen”, Koepka sanoi edellisessä majorissa PGA Championshipissä, missä hän sijoittui jaetulle toiselle sijalle.

Mutta täytyyhän menestymisen taustalla olla muutakin kuin halu menestyä ja innostuminen − jotain mikä on pelillisesti parempaa kuin joissain muissa turnauksissa. Tilastojen mukaan Koepka lyö majoreissa pidempiä ja tarkempia avauksia, osuu paremmin viheriöille ja kaiken lisäksi puttaa paremmin. Jos näistä ei synny tulosta, niin mistä sitten?

PGA Tourin tilastot paljastavat, että hän on ollut voittamissaan majoreissa pelin neljällä tärkeimmällä osa-alueella paikoin valovuoden verran parempi kuin kiertueen tavallisissa turnauksissa.

Voitettuaan viisi vuotta sitten ensimmäisen majorinsa, Koepkan avaustarkkuuslukema PGA Tourilla on tähän viikkoon saakka ollut 56,8 prosenttia. Neljässä voittoturnauksessaan hänen väyläosumatarkkuudekseen on tilastoitu 75,5 prosenttia. Paras väyläosumatarkkuus on vuoden 2017 U.S. Openista Erin Hillsistä, missä pallot osuivat lyhyeksi leikatulle alueelle 87,5 prosentin tarkkuudella. Heikointa se oli vuoden 2019 PGA Championshipissä katalalla Bethpage Blackilla, missä prosenttilukema 57.1 ylitti sekin hänen tavallisen keskiarvonsa.

Voitetuissa majoreissa strokes gained -lukema on 1,28 lyöntiä plussalla, mikä tarkoittaa sitä, että hän on ollut niissä toista lyöntiä parempi puttaaja kierrosta ja yli viisi lyöntiä kilpailua kohden kuin normaalisti.

Avausten pituuden osalta tilanne on samankaltainen. Viiden viimeisen vuoden aikana hänen draiviensa mitta PGA Tourilla on ollut keskimäärin 309,8 jaardia, kun neljässä voittamassaan majorissa se on ollut lähes kymmenen jaardia enemmän. Lisäys on huomattava, kun muistaa, että majoreissa pelataan kapeilla väylillä, joita vartioivat tuhdit karheikot.

Griiniosumatilastossa Koepka on viiden edellisen vuoden aikana tilastoinut prosenttilukeman 67,3. Neljässä voitto-majorissa pallot ovat tavoittaneet viheriöt 73,6 prosentin tarkkuudella. Parhaiten Koepka on osunut griineille neljän vuoden takaisessa U.S. Openissa Erin Hillisissä, missä lukema kohosi peräti 86,1 prosenttiin. Majoreista heikoimmaksi tarkkuus on jäänyt vuoden 2018 U.S. Openissa Shinnecock Hillsillä, jonka äärimmäisen kuivalla ja pomppuisella kentällä griiniosumatarkkuus putosi – tosin tämäkin hänen tyypillisen keskiarvonsa ylittävään – 68,06 prosenttiin.

Kaikista suurimmat parannukset koskevat puttipeliä. Voitetuissa majoreissa strokes gained -lukema on 1,28 lyöntiä plussalla, mikä tarkoittaa sitä, että hän on ollut niissä toista lyöntiä parempi puttaaja kierrosta ja yli viisi lyöntiä kilpailua kohden kuin normaalisti.

Torstain avauskierros Torrey Pinesissa noudatti pitkälti samaa kaavaa. Pallot osuivat väylään 57 prosentin tarkkuudella ja avausten keskimääräinen pituus oli 311,4 jaardia. Hän osui 13 viheriöön, eli griiniosumatarkkuus oli 72 prosenttista. Strokes gained -puttitilasto päätyi 3,06 lyöntiä plussalle.

Paljon on peliä vielä Torrey Pinesissa jäljellä, mutta tuskin ketään yllättää, jos Brooks Koepka -niminen kone jyskyttää menemään South Coursen ylväillä väylillä ja viheriöillä samaan malliin, ellei vielä vähän paremminkin.

Lähde: PGA Tour, Golfweek

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje