21.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][24]
KilpailuaSuomalaista
Major

Vuoden 2004 skandaalin ei haluta toistuvan Shinnecock Hillsissä

Yhdysvaltalaispelaajat lähtevät suosikkeina kentälle, jolla pelattiin 2004 eräs kaikkien aikojen epäonnistuneimmista majoreista.

Shinnecock Hills Golf Club perustettiin 1891 ja se hyväksyi heti myös naiset jäsenikseen. Klubitalo valmistui vuotta myöhemmin ja se on maan vanhin.

Ensimmäisen kerran Shinnecock Hills isännöi US Openia 1896. Tämän jälkeen se kaivettiin samaa tarkoitusta varten naftaliinista 90 vuotta myöhemmin, 1986, jolloin voittaja oli Ray Floyd. Corey Pavin saavutti kauan odottamansa ja ainoaksi jääneen majorinsa 1995.

Kenttä viritettiin viheriöiden osalta tarkoituksella vaikeaksi, mutta viimeisenä päivänä USGA:n päättäjille tuli lämpimissä olosuhteissa paha virhearvio. Viheriöt paloivat kivikoviksi, käytännössä pelikelvottomiksi. Pahin oli kentän seitsemäs, jolle pudonneet pallot pomppivat kontrolloimattomina ympäriinsä. Vain 18,2 prosenttia pelaajista osui oikealla lyöntimäärällä viheriöön.

US Open, jonka USGA hävisi.
– Tiger Woods vuoden 2004 US Openista Shinnecock Hillsissa

Kahden ensimmäisen parin jälkeen järjestäjät ruiskuttivat viheriölle vettä ryhmien välissä. Tämäkään ei tilannetta juuri auttanut. Kentän toisella viheriöllä osumaprosentti oli samasta syystä noin 21,  kymmenennellä reilut 19 prosenttia. Kierrosten keskiarvo ratkaisupäivänä oli lähes yhdeksän lyöntiä yli parin, 78,72 (par 70).

Phil Mickelson sai tuloksekseen 71 ja purki pettymystään kisan jälkeen seuraavasti:

”Pelasin yhtä elämäni parhaista kierroksista, ja löin urani upeimpia suorituksia. Puttipelini oli ehkä parasta koko elämäni aikana. Tästä huolimatta tulokseni oli yli parin. Kentän viritykset eivät olleet mielestäni hyväksyttäviä”, Mickelson totesi.

USA:n pelaajien voittokulku majoreissa jatkuu?

Isäntämaan Brooks Koepka puolustaa voittoa. USA:lla on suosikkien listalla runsaasti viimeisen vuoden aikana kunnostautuneita sankareita. Kaikki major-pokaalit ovat USA:n pelaajien hallussa.

Brooks Koepka pommitti pitkillä lyönneillään Erin Hillsissä pidetyn US Openin ykköseksi kesäkuussa 2017. Kuva: Getty Images

Dustin Johnson oli US Openin paras 2016, hallitseva Open Championshipin mestari Jordan Spieth vuotta aiemmin. Listaan voidaan lisätä hallitsevat mestarit muistakin majoreista, Justin Thomas ja Patrick Reed sekä näiden lisäksi ensimmäistään metsästävä Rickie Fowler.

Dustin Johnson on pelannut viimeisen 12 kuukauden ajan järisyttävän tasaisesti. Hän on jäänyt vain kerran lyöntipelikisassa 20:n ulkopuolelle. Kuva: Getty Images.

Tiger Woods on suosikkien listalla niukasti kärkikymmenikössä, mutta monella tavalla sen suurin kysymysmerkki. Yleisön odotukset ovat valtavat. Vaikka Woods on pelannut alkukauden lähtökohtiin nähden fantastisesti, hän tarvitsisi US Openin voittamiseen pari piirua valmiimpaa kokonaisuutta kuin mitä viimeisten kuukausien aikana on nähty.

Rory McIlroyn Career Grand Slamin saavuttaminen US Mastersissa kuivui osittain puskavierailuun kentän 13:lla finaalikierroksella. Kuva: Getty Images

Eurooppalaisten toiveet kohdistuvat Justin Roseen, Rory McIlroyhin ja pienin varauksin alavireisiin Jon Rahmiin sekä Henrik Stensoniin.

Viasat näyttää US Openin suorina lähetyksinä kanavillaan torstaista sunnuntaihin sekä suomeksi että englanniksi selostettuna.

Suomenkielisestä selostuksesta vastaa Nikke Tyry, kommentaattorina toimii AnttiVaalas.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje