26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Major

The Open on jo ovella − ketä Carnoustien kuivat olosuhteet suosivat eniten?

Viisaalla pelistrategialla on aina käyttöä major-turnauksissa, toisaalta kuivuuden kesyttämät karheikot tuntuvat antavan pitkälyöntisille mahdollisuuden rohkeampaan pallonlyöntiin.

Maailman parhaat golfarit ottavat tällä viikolla toisistaan mittaa ainoassa Euroopan puolella pelattavassa miesten major-turnauksessa, Open Championshipissä.

Järjestyksessään 147. Openin tapahtumapaikkana on Skotlannissa Angusin hallintoalueella sijaitseva Carnoustie Golf Club, jonka Championship-kenttää pidetään yhtenä lajin vaikeimmista areenoista.

Yli kaksi kuukautta kestänyt kuivuus on entisestään hankaloittanut olosuhteita Carnoustiessa. Kun kenttä on tavallista napakampi ja rullaavampi, vaaditaan pelaajilta huolellista pelistrategiaa, erityisesti avausten osalta. Onhan kentän magneettisilla ja rankaisevilla hiekkaesteillä taipumus vetää palloja puoleensa.

Kuivuudesta myös apua

Monet jättävät suosiolla avauksensa kauas hiekkaesteistä, mutta esimerkiksi Dustin Johnson, Rory McIlroy ja Jon Rahm pyrkivät selättämään nämä vaarat hurjilla avauksillaan.

”Voit vaihtoehtoisesti jättää pallon raudalla 140–150 metrin päähän tai sitten lyödä hyvän draivin, minkä jälkeen olet ihan (viheriön) tuntumassa”, Rahm sanoi.

Espanjalaisen mielestä kuivuudesta on käänteisesti ollut myös apua, sillä yksi Openeiden keskeinen elementti tuntuu nyt selvästi helpommalta.

”Karheikkoheinä ei ole yhtä paksua kuin muina vuosina. Raffista löytyy laadukkaita paikkoja, joten sieltä voi jatkaa viheriölle hyvällä itseluottamuksella.”

Rickie Fowler viihtyy linkseillä ja pitää myös aggressiivisesta pelitavasta. Kuva: Getty Images

Rahm kertoi, että hiljattain pelatuissa Ranskan ja Irlannin avoimissa karheikko tuotti huomattavasti enemmän päänvaivaa.

”Täällä on ollut pitkään aurinkoista ja kuivaa. Nurminata ei voi kasvaa näissä olosuhteissa. Jolleivat he taianomaisesti saa karheikkoa viime hetkellä paksummaksi, voimme pelata huomattavasti hyökkääväisemmin.”

Kenttäennätys Fleetwoodilla

Kisan viimevuotista voittoa puolustava Jordan Spieth ei kuulu nyt suurimpien menestyssuosikkien joukkoon. Vedonlyöjät antavat pienimmät kertoimet Dustin Johnsonille, eikä eurooppalaisten ”ykkösehdokas” Justin Rose ole kaukana maailmanlistan kärkinimestä.

Muita eturivin potentiaalisia menestyjiä ovat muun muassa Rahm, McIlroy, Rickie Fowler, Brooks Koepka ja Tommy Fleetwood.

Fowler on osoittanut viihtyvänsä mainiosti links-kentillä, tästä vakuutena Scottish Openin voitto kolmen vuoden takaa ja mainio esitys samaisessa kilpailussa viime viikolla Gullanessa.

U.S. Openin hallitseva mestari Koepka puolestaan sijoittui vuodentakaisessa Alfred Dunhill Links Championshipissä kakkoseksi ja kyseisessä turnauksessa Fleetwood muotoili Carnoustien uudeksi kenttäennätykseksi tuloksen 63.

Onko Tommy Fleetwood jo tarpeeksi kypsä voittamaan ensimmäisen majorinsa? Kuva: Getty Images

Eurooppalaisista on Rosen, McIlroyn ja Fleetwoodin seuraksi samalle listalle nostettava myös Tyrrell Hatton, joka on voittanut ”Carnoustie-pohjaisen” Dunhill Linksin kahdesti peräkkäin vuosina 2016 ja 2017.

Pohjoismaalaisia Openiin starttaa yhdeksän. Heistä ennakkoon vahvimpina voidaan pitää Alex Norénia ja Henrik Stensonia, tosin jälkimmäisen kohdalla poisjäännin Scottish Openista aiheuttanut kyynärpäävamma muodostaa pienen kysymysmerkin.

Ensimmäinen islantilainen mukana Openissa

Tanskan Nicolai Højgaard on yksi kilpailun neljästä amatööristä. Hän sinetöi paikkansa Openiin voittamalla kesäkuun lopussa Hollannissa pelatun amatöörien henkilökohtaisen Euroopan mestaruuden.

Mielenkiintoinen nimi on myös Haraldur Magnus, joka raivasi kaikkien aikojen ensimmäisenä islantilaisena tiensä ”British Openiin” sijoittumalla Prince’s-kentällä käydyssä karsintafinaalissa Tom Lewisin ja Retief Goosenin väliin kakkoseksi.

Kilpailun ikäpresidentti on ensi kuussa 61 vuotta täyttävä kaksinkertainen major-voittaja Bernhard Langer. Hän on sijoittunut Openissa kaksi kertaa kakkoseksi, vuosina 1981 ja 1984. Saksalainen tuskin taistelee Carnoustiessa voitosta, mutta omaa edelleen potentiaalia koviin kierrostuloksiin.

Bernhard Langer on osallistunut Openiin kaikkiaan 30 kertaa. Ensimmäisestä kilpailusta on vierähtänyt jo 42 vuotta. Kuva: Getty Images

Kyseessä on kahdeksas kerta, kun Open pelataan Carnoustiessa. Ben Hogan pelasi ja voitti ainoan Openinsa tällä linksillä vuonna 1953. Muita Carnoustiessa major-voittoaan juhlineita ovat Tommy Armour, Henry Cotton, Gary Player, Tom Watson, Paul Lawrie ja Padraig Harrington.

Jos sai ensimmäisen Open Championshipin voittaja tyytyä pelkkään mestaruusvyöhön, on tilanne tänä päivänä hieman toisenlainen. Kisan ykkönen kuittaa sunnuntaina 10,5 miljoonan dollarin kokonaispotista kaikkiaan 1,89 miljoonaa taalaa.

Lyle avaa pelin

Voittopotti nousi tuntuvasti vuonna 2017, jolloin Jordan Spieth (1,85 miljoonaa) ansaitsi lähes 400 000 dollaria enemmän kuin Henrik Stenson edellisellä kaudella.

Openin kaksi ensimmäistä pelipäivää venyvät ilman mahdollisia keskeytyksiäkin pitkiksi. Kaikki lähdöt ovat tuttuun tapaan ykköstiiltä, ensimmäisen (kello 6.35) ja viimeisen ryhmän (kello 16.16) starttien väliin kertyessä lähes kymmenen tuntia.

Openin vuonna 1985 voittanut Sandy Lyle saa kisan vanhimpana mestarina kunnian lyödä ensimmäisen avauksen. Viime viikonvaihteen John Deere Classicissa toiseksi sijoittuneen Bronson Burgoonin päästyä torstaina matkaan, ei ensimmäisellä lyöntipaikalla ole enää tapahtumia.

Muista osallistua myös Under Armour major-veikkaukseen, jossa on tuttuun tapaan mahtavia palkintoja!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje