Jordan Spieth voi nousta elokuussa kaikkien aikojen nuorimmaksi ura-Grand Slamin saavuttaneeksi pelaajaksi. Kuva: Golf Digest
Major |
25.7.2017

Spiethille tarjolla pääsy historian lehdille elokuussa – Royal Birkdale kuin luotu jenkeille

Openissa oli koolla kaikkien aikojen suurin Englannissa pelattujen golfturnausten yleisömäärä. Yhdysvaltalaiset ovat voittaneet 60 % kaikista Royal Birkdalessa pelatuista miesten majoreista.

Jordan Spiethin tuore Open-voitto merkitsi sitä, että hän on enää yhden tittelin päässä niin sanotusta ura-Grand Slamista. Teksasilaisen kaksi aiempaa major-voittoa ovat peräisin vuoden 2015 Mastersista ja U.S. Openista.

Nykygolfin historiassa vain viisi pelaajaa (Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus ja Tiger Woods) on pystynyt voittamaan kaikki major-turnaukset vähintään kertaalleen. Spiethillä on mahdollisuus liittyä tähän aateliin jo vajaan kolmen viikon kuluttua Quail Hollow -kentällä pelattavassa PGA Championshipissä.

”Aivan uskomatonta. Kyseessä on elämäntyöni päätavoite. Kun vartuin golfin pelaajaksi, en ikinä kuvitellut mitään tuollaista. Halusin vain, että pääsisin pelaamaan major-turnaksiin ja kohtaamaan maailman parhaat golfarit. Asiat ovat tapahtuneet todella nopeasti”, Spieth sanoi.

Jos Spieth voittaa Quail Hollow’ssa, hänestä tulee kaikkien aikojen nuorin ura-Grand Slamin saavuttanut pelaaja. Ennätystä pitää hallussaan Tiger Woods, joka oli tempussa onnistuessaan vajaan puoli vuotta vanhempi kuin Spieth nyt.

Spieth on innoissaan tästä mahdollisuudesta, mutta tietää silläkin olevan hintansa.

”Asioilla on puolensa, meriittiin liittyy paljon ylimääräistä huomiota. Odotukset kasvavat myös itsellä, ja se tekee saavutuksen tavoittelemisen paljon vaativammaksi.”

Tällä hetkellä pelaavista huipuista Spiehin ohella vain Rory McIlroy ja Phil Mickelson ovat voittaneet kolme eri major-kilpailua. McIlroylta puuttuu Masters- ja ”Leftyltä” U.S. Open -titteli.

Paineet Spiethin harteilla ovat varmasti kovat, kun kauden neljäs major lähestyy. Hän ei aio kuitenkaan miettiä liikaa tulevaa, eikä ainakaan sitä, jos PGA Championshipin voittaminen on muodostua hänelle vuosien varrella peikoksi.

”Haluan nyt nauttia tästä saavutuksesta. Tämä on hienoin kokemus, jonka olen toistaiseksi kohdannut urallani.”

Royal Birkdalessa uusi Englannissa pelattujen Open-turnausten yleisöennätys

Openin sisäänpääsyporteista kulki viime viikolla 17 % enemmän katsojia kuin edellisessä Royal Birkdalessa pelatussa, vuoden 2008 turnauksessa. Kuva: Golf Digest

Kyseessä on suurin St Andewsin ulkopuolella pelattujen Openeiden yleisömäärä. Vuonna 2006 Royal Liverpool -kentällä käydyssä kauden kolmannessa majorissa kirjattiin 230 000 silmäparia.

Lisäys oli tuntuva verrattuna edelliseen Royal Birkdalessa yhdeksän vuotta sitten järjestettyyn Openiin, jolloin katsojia oli 17 prosenttia vähemmän.

Alle 25-vuotiaita katsojia oli paikalla 30 000, heistä ”Kids Go Free”-ilmaislipulla lehtereille saapui yli 15 000 alle 16-vuotiasta junioria.

”Yksi tärkeimmistä syistä, miksi Open Championship on niin korkealle arvostettu maailmanluokan urheilutapahtuma, johtuu sadoista tuhansista katsojista, jotka luovat ainutlaatuisen ilmapiirin paitsi pelaajien myös miljoonien televisiokatselijoiden keskuudessa”, R&A:n pääjohtaja Martin Slumbers sanoi.

Ensi vuoden Open pelataan Skotlannin koillisrannikolla, Carnoustiessa. Kisakatsomoon mielivien kannattaa liittyä ”The Open Clubin” jäseneksi, sillä heillä on etuoikeus lippujen hankintaan ensimmäisten joukossa, koskien myös kahta seuraavaa (Royal Portrush 2018 ja Royal St George’s 2019) Openia.

Open Championshipin 10 suurinta yleisömäärää:

2000 St Andrews: 239,000
2015 St Andrews: 237,000
2017 Royal Birkdale: 235,000
2006 Royal Liverpool: 230,000
2005 St Andrews: 223,000
1990 St Andrews: 209,000
2014 Royal Liverpool: 203,000
2008 Royal Birkdale: 201,500
2010 St Andrews: 201,000
1998 Royal Birkdale: 195,000

Eurooppalaiset vierastavat Birkdalea – jenkeillä eniten voittoja

Tom Watson voitti Royal Birkdalessa kolmannen, uransa kaikkiaan kahdeksasta major-tittelistä. Kuva: Getty Images

Royal Birkdale on jostain syystä ollut aina vaikea paikka eurooppalaisille pelaajille. Open Championship on pelattu tällä Englannin parhaaksi mainitulla kentällä kymmenen kertaa, ja vain kerran voitto (Padraig Harrington 2008) on jäänyt Eurooppaan.

Jordan Spiethin voitto merkitsi yhdysvaltalaisille kuudetta ykköstilaa Birkdalessa. Ensimmäisenä jenkeistä tähän ylsi Arnold Palmer (1961). 70-luvulla tilastoa täydensivät Lee Trevino (1971) ja Johnny Miller (1976). Tom Watson oli paras vuonna 1983 ja Mark O’Meara 15 vuotta myöhemmin.

Vanhoista yhdysvaltalaisista Birkdalen mestareista viikonvaihteen turnauksessa oli mukana O’Meara. Hänelle kisan alku ja ensimmäinen kierros (81) olivat vaikeita, mutta toisena päivänä hän jäi vain senttien päähän kuutosella alkavasta tuloksesta. Kyseessä oli O’Mearan, 60, viimeinen esiintyminen Open Championshipissä.

Kolme voittoa on mennyt Australiaan; Peter Thomson (1954 ja 1965) voitti kisan Southportissa kahdesti, ja Ian Baker Finch (1991) kerran.

Yksi syy ”vieraiden” Open-menestykseeen lienee siinä, että Royal Birkdale – vaikkakin on vaativa areena – ei käyttäydy suoraviivaisempana kenttänä samalla tavalla kuin suurin osa Open-kierrossa olevista linkseistä.

Sanottua finaalikierroksella

Tommy Fleetwood sai kotikaupungissaan pelatussa kilpailussa tavallista suurempaa kannustusta. Kuva: Getty Images

”En ymmärrä, miksi en osaa tehdä tästä vähän tylsempää”, sanoi Jordan Spieth viitaten vähän turhankin värikkääseen kaksinkamppailuun Matt Kucharin kanssa.

”On tehtävä valtavasti töitä saadakseen tällaisen mahdollisuuden, puhumattakaan että näitä avautuisi kovin usein. Kun saat jo hieman nuolaista menestystä, on vaikea hyväksyä jälkeenpäin, että näin siinä sitten kävi”. – Matt Kuchar

”Minulla oli surkea viikonloppu. En ole lainkaan onnellinen, eikä ole mitään syytä olla ylpeä itsestään. Lähden täältä kotiin valtavan pettyneenä turnauksen hienosta aloituksesta huolimatta”. – Ian Poulter

”Menin sitten minne tahansa, fanit ovat loistavia. En ikinä voinut kuvitella käveleväni joskus 18- väylällä Open Championshipissä. Tällainen merkitsee minulle ihan kaikkea ja parasta mitä tiedän”. – Andrew ”Beef” Johnston

”Tulokset eivät heijastele sitä mitä yritän saavuttaa. On jälleen kerran nipistettävä itseään takapuolesta. Täytyy saada itsensä kuriin, ja jos onnistun siinä, menestystäkin voi tulla”. – Jason Day

”Oli hienoa että perheeni sai kokea, millaisen tuen sain yleisöltä. Kokemus on ollut todella hieno. Uskomaton tunne saada sellaiset aplodit jokaisella tiillä ja viheriöllä, kuulla nimeäsi huudettavan koko viikon”, kotikulmillaan pelannut Tommy Fleetwood hehkutti.

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.