23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Major

Sergio Garcia onnistui Mastersissa tilastojen kaikilla osa-alueilla

Justin Rose antoi voittajalle liikaa tasoitusta keskitasoa epätarkemmilla avauksillaan. Väyläosumien ykkönen oli Søren Kjeldsen huolimatta finaalikierroksen huterasta esityksestään.

Major-kausi on avattu myös miesten osalta, ja tällä kertaa ilman suurempaa dramatiikkaa. Paremmuus jouduttiin selvittämään kuun vaihteessa pelatun naisten majorin ANA Inspirationin tavoin playoffissa, eikä ratkaisuun tarvittu nytkään yhtä uusintareikää enempää.

Tässä vaiheessa on paikallaan tarkastella, millä osa-alueella Masters-voittaja Sergio Garcia oli Augustassa saman 72 reiän tuloksen pelannutta Justin Rosea parempi tai päinvastoin.

Tarkastelun kolmantena kohteena on Mastersin merkittävimpiin ennakkosuosikkeihin kuulunut Rory McIlroy, joka jakoi Kevin Chappellin kanssa seitsemännen sijan. Mikä tai mitkä olivat ne merkittävimmät tekijät, minkä vuoksi McIlroy jäi tänäkin vuonna ilman ainoaa puuttuvaa major-titteliään?

Ainoana kilpailijana kaikki kierrokset alle parin pelannut Garcia oli lähes kaikilla tilastojen keskeisillä osa-alueilla turnauksen ehdotonta eliittiä. Ainoa ”tahra” tuli viheriöosumien jälkeisissä puteissa, joissa hän jakoi 26. sijaa. Viheriö- ja väyläosumissa, draivipituudessa ja sand save -tilastossa (yksi bunkkerilyönti ja yksi putti) hän sijoittui jokaisessa kuuden joukkoon.

Mielenkiintoiseksi Mastersin kärkikaksikon vertailun tekee se, että Garcia ei hävinnyt Roselle tilastojen yhdelläkään osa-alueella. Rosen menestyksen kannalta keskeiseksi tekijäksi nousee hänen korkea viheriöosumaprosenttinsa (75 %), joka oli täsmälleen sama kuin kilpailun voittajalla.

Vaikka Rosen väyläosumatilasto (63 %) oli Garciaa (80 %) selvästi heikompi, pystyi hän siitä huolimatta lyömään pallonsa yhtä hyvällä prosentilla viheriölle läpi turnauksen. Tätä voidaan pitää merkittävimpänä syynä, miksi Rose kykeni laittamaan moninkertaisen Ryder Cup -joukkuekaverinsa Augustassa näin ahtaalle.

Justin Rose. Kuva: Getty Images

Rosen lähestymiset karheikon puolelta toki söivät jonkun verran tarkkuutta, minkä vuoksi hänelle jäi  − ratkaisevastikin − toistuvasti pidempiä birdie-putteja kuin Garcialle.

Puttitilastossa kumpikaan ei ollut aivan kilpailun aatelia, mutta keskiarvo oli riittävän hyvä isoon menestykseen. Rose paransi tuloksiaan huomattavasti kahdella jälkimmäisellä kierroksella, mikä ilmenee myös puttitilastoista. Englantilaisen GIR-puttien neljän päivän keskiarvo oli 1,67, kun Garcialla se oli 1,61.

Garcian paras puttipäivä osui perjantaille, jota täydensi hurja väyläosumaprosentti 93. Tulos 69 olisi kuitenkin voinut olla selvästi parempi, mikäli rautapeli olisi ollut ryhdikkäämpää. Garcian toisen kierroksen viheriöosumaprosentti jäi 67:een.

Isossa kuvassa pelaajalla on aina hyvä pohja menestykseen, kun sijoitukset tilastojen tärkeimmillä osa-alueilla ovat koko fieldin keskiarvon yläpuolella. Tässä kaksikko Garcia-Rose kunnostautui mallikkaasti, jälkimmäisen välttävää väyläosumatilastoa lukuun ottamatta.

Augustassa pitkät avaukset ja tarkat lähestymiset luovat hyvän kombinaation. Molemmat onnistuivat näissä, joskin Rose jäi varsin selvästi Garciasta draivipituustilastossa. Garcia on rohkeampi draiverin käyttäjä kovassa tuulessa kuin Rose, mikä ilmeni etenkin ensimmäisen kierroksen avausten mitoissa.

McIlroy jäi uusinnasta kuuden lyönnin päähän. Hän pelasi – kuten kärkipäällä on yleensä tapana – loppua kohden nousujohteisesti, mutta aivan parasta lentoaan ei maailmanlistan kakkonen pystynyt viime viikolla esittämään.

Pohjoisirlantilainen oli odotetusti korkealla dravipituustilastossa, ja päihitti GIR-puteissa sekä Garcian että Rosen. Se, miksi hän ei pystynyt taistelemaan tasapäisesti terävimmän kärjen kanssa, selittyy keskinkertaisella viheriöosuma- ja kehnolla väyläosumatilastolla.

Rory McIlroy. Kuva: Getty Images

McIlroy osui viheriöille vain niukasti keskiarvoa paremmin, mutta hävisi fieldille selvästi väyläosumissa. 48 % hänen avauksistaan päätyi jonnekin muualle kuin lyhyeksi leikatulle alueelle. Vaikka McIlroyn puttitilasto oli varsin hyvä, käytti hän kulmarautaansa ailahtelevaisesti. Pelaaja ei välttynyt yhtenäkään päivänä kolmen putin griiniltä, joita hänelle tilastoitiin kaikkiaan viisi.

Jatkoon päässeistä vain Garcia ja 22:nneksi sijoittunut William McGirt selvisivät läpi turnauksen yhdellä kolmen putin viheriöllä. Jälkimmäisen korkemman sijoituksen esteenä oli vaatimattomat lähestymiset. McGirtillä oli neljä kierrosta pelanneista kolmanneksi huonoin viheriöosumatilasto.

Eniten kolmen putin griinejä ”maaliin saakka pelanneista” merkittiin Byeong Hun Anille (33:s) ja HidekiMatsuyamalle (11:s) – molemmille seitsemän.

Eri osa-aluiden tilastoykköset Masters Tournamentissa (suluissa pelaajan sijoitus kilpailussa)

Viheriösumat: Paul Casey (6:s): 77,8 %
Väyläosumat: Søren Kjeldsen (36:s): 82,14 %
Draivipituus: Brooks Koepka (11:s): 302,5 jaardia
Sand save: Louis Oosthuizen (41:s): Bill Haas (36:s), Charley Hoffman (22:s), 100 %
GIR-putit: Rickie Fowler (11:s), Jimmy Walker (18:s): 1,51

Jutun kaikissa tilastoissa on otettu huomioon myös karsiutuneet pelaajat.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje