Justin Rose ihmettelee, kun pallo tuntuu vain vierivän ja vierivän viheriöllä pienestä näpäytyksestä huolimatta. Kuva: Getty Images
Major |
17.6.2018

Kentän viritys karkasi käsistä U.S. Openissa – ratkeaako voitto enemmän onnella kuin taidolla?

11 lyöntiä kärjestä olleet Daniel Berger ja Tony Finau nousivat jakamaan kärkipaikkaa farssin piirteitä saaneella kolmannella kierroksella.

U.S. Open on aina tunnettu vaativana ja kenties vaikeimmin voitettavana golfturnauksena. Tällä viikolla kilpailussa on monen mielestä kuitenkin ylitetty kohtuullisuuden raja, josta lauantain peliolosuhteet olivat konkreettinen esimerkki.

Tuloksen 77 pelanneen Dustin Johnsonin etumatka osoittautui olevan paperia, kun 54 reiän jälkeen toistakymmentä lyöntiä kärjestä olleet ja peräti viisi tuntia ennen kärkiryhmää startanneet Daniel Berger ja Tony Finau nousivat kisan parasta kierrostulosta (66) sivuavina hänen seuraukseen jaetulle johtopaikalle.

Kun vielä turnauksen voittoa puolustava Brooks Koepka selvisi iltapäivän urakastaan ”kohtuullisen vähin vaurioin”, löytyy tuloslistan yläpäästä kaikkiaan neljä tasatilanteessa +3 olevaa pelaajaa.

U.S. Openissa ensimmäisen kerran sitten vuoden 2007 yhdenkään pelaajan kolmen kierroksen tuloksen edessä ei ole miinusmerkkiä. Bergerin ja Finaun ohella kolme lyöntiä kärjestä oleva Kiradech Aphibarnrat olivat lauantaina ainoat kuutosella alkavan tuloksen ja alle parin pelanneet kilpailijat.

Tilanne pääsi riistäytymään Shinnecock Hills Golf Clubin kentällä käsistä, kun navakka tuuli teki jo aiemmin supernopeista viheriöistä iltapäivän puolella mauttoman vaikeat. Kun kaiken kukkuraksi kolmannen kierroksen lipun paikat olivat ainakin joltain osin varsin hankalat, ei etenkään viimeisten peliryhmien suorituksissa ollut kyse enää pelkästä taidosta.

Upean kierroksen pelannut Tony Finau oli yksi lauantain olosuhteiden suurimmista hyötyjistä. Kuva: Getty Images

Yhdysvaltain golfliitto myönsikin epäonnistuneensa lauantaina kentän virityksessä.

”Tuuli pääsi yllättämään meidät, se puhalsi huomattavasti kovempaa kuin saatoimme kuvitella. Tämän seurauksena viheriöiden nopeus kasvoi liian suureksi. 15. reiällä nähtiin paljon hyviä lyöntejä, jotka eivät saaneet ansaitsemaansa palkintoa. Aamulla pelattiin muutama kova tulos, mutta jatkossa tämä ei enää toiminut. Myönnän, että testi oli pelaajille liian kova iltapäivän puolella”, USGA:n toimitusjohtaja Mike Davis sanoi.

USGA löysi tavan saada näyttämään meidät kentällä hölmöiltä.

Davis lupasi joukkojensa pehmentävän kentän illan aikana, jotta finaalikierros voitaisiin pelata kauttaaltaan kohtuullisissa olosuhteissa. Mikäli USGA tässä epäonnistuu, voidaan puhua nykyaikaisen huippugolfin yhdestä suurimmista farsseista. Yhtään pääkiertuetason turnausta, saati major-kilpailua, ei voida, eikä ole varaa ratkaista onnella.

”Tämä ei ollut reilu testi. Viheriöt olivat pelaamattomat ja liput epäasiallisissa paikoissa. USGA löysi tavan saada näyttämään meidät kentällä hölmöiltä. Sääli, että he onnistuivat tuhoamaan kauniin kentän”, tuloksen 76 lyönyt Rafael Cabrera-Bello (+10) sanoi.

Lauantain perusteella New Yorkin Long Islandin perusteella on syytä varautua minkälaiseen tahansa loppuhuipennukseen. Vaikka kentän viheriöitä saataisiinkin pehmennettyä, osaa Shinnecock Hills pitää puolensa.

Eurooppalaisista täysin voittotaistelussa mukana ovat kuuden joukkoon mahtuvat Justin Rose (+4) ja Henrik Stenson (+5), eivätkä kymmenettä sijaa jakavat Tyrrell Hatton ja Ian Poulterkaan (+7) ole liian kaukana.

Yksi surkuhupaisen pelipäivän ruumiilistumista oli Phil Mickelsonin (+17) viheriöseikkailu 13. reiällä, missä hän holtittomiin viheriöihin kyllästyneenä puttasi liikkuvaa palloa. Tästä seurasi kahden lyönnin rangaistus, ja reikätulos kymmenen. ”Lefty” jakoi 48-vuotissyntymäpäivänään uransa huonointa U.S. Openien kierrostulostaan, 81 lyöntiä.

”Halusin vain päästä nopeasti seuraavalle reiälle”, Mickelson sanoi ilmeisen närkästyneenä.

Tuplabogi liian hyvä tulos USGA:lle

Kauden toisen major-turnauksen kaksi ensimmäistä päivää sujuivat hyvässä harmoniassa Shinnecock Hillsillä. Kentän osattiin olevan vaativa, ja parin tuntumassa pyörineet johtotulokset olivat kutakuinkin odotettuja.

Avauspäivän tuloskeskiarvo 76,5 oli kenties ennalta aavistettua korkeampi, mutta se meni vielä kovan tuulen piikkiin. Viritystä helpotettiin perjantain kierrokselle, kunnes lauantaina ote riistäytyi käsistä.

Kukaan ei olisi halunnut nähdä Long Islandilla samankaltaisia haamuja kuin 14 vuotta sitten, jolloin Shinnecock Hillsillä pelattiin edellisen kerran Yhdysvaltain avoimesta mestaruudesta. Kolmannella kierroksella aamupäivän starttaajat saivat liian paljon etua viimeisiin ryhmiin nähden, kun liukkaat viheriöt muuttuivat betoniksi.

”He (USGA) ovat menettäneet otteen kentästä. Ei ole oikein, että mestaruuskilpailu näytetään ratkaisevan onnella”, Zach Johnson kritisoi Sky Sportsin haastattelussa.

USGA:n toimitusjohtaja Mike Davis ei halunnut silitellä lauantaina itseään tai edustamaansa järjestöä. Hän sanoi, että päivä oli tuplabogi Yhdysvaltain golfliiton historiassa. Näin hyvästä tuloksesta voi olla monta mieltä.

Mike Davis tuskin nukkuu parhaillaan kaiken levollisinta yötään New Yorkissa. Kuva: Getty Images

Kun Davisiltä kyseltiin viime vuoden U.S. Openin yhteydessä Shinnecock Hillsin tapahtumista vuonna 2004, hän vakuutti, että tämä ei tule toistumaan. Kenties vielä ei olla aivan 14 vuoden takaisen viheriöseikkailun tasolla, mutta lähellä joka tapauksessa.

Jos Shinnecock Hillsin edellisen U.S. Openin murheenkryyninä oli seitsemäs viheriö, tämänkertaisen ”pääroolin” vaikuttavat ottaneen viheriöt 13 ja 15.

”Kun sinulla on lob-wedge kädessäsi, jolla lyöt pallon haluamaasi kohtaan ja melkein upotat putin, ei ole reilua, että peliväline valuu lähes 20 metriä viheriön ulkopuolelle. Lipun ei varmasti ollut pakko olla siinä, missä oli”, Pat Perez kiteytti hyvin ongelman kuvaillessaan touhujaan 15. reiällä.

USGA:n oma sääennuste puuskittaisesta tuulesta sekä kuivasta ja lämpimästä säästä osui nappiin, mutta kaikesta huolimatta pelaajia kiusattiin ”rotkon” reunalla olevilla reiän paikoilla. Järjestöllä on uskottavuutensa kannalta sunnuntaina edessään tavallista työläämpi kasvojen pesu.

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.