Hurja tulos sai Justin Thomasin pään pyörälle Erin Hillsin 18. viheriön äärellä. Kuva: Getty Images
Major |
18.6.2017

Justin Thomas teki U.S. Openin historiaa

Hienoa kautta pelaava Thomas laittoi Johnny Millerin 44 vuotta vanhan ennätyksen romukoppaan. Brian Harman on silti kisan kärkipaikalla.

Justin Thomas päätti lauantain kierroksensa U.S. Openissa onnistuneeseen 2,5-metriseen eagleputtiin. Se merkitsi lukemaa 63 (-9), joka on kentän pariin suhteutettuna kaikkien aikojen kovin tulos 117-vuotisen kilpailun historiassa.

Johnny Millerin edellinen ennätys, 63 (-8), oli peräisin vuoden 1973 turnauksesta Oakmontista.

”Yhdeksän alle on uskomaton tulos jo PGA Tourin tavallisessa kilpailussa. Kova saavutus, kun ottaa huomioon U.S. Openin tuottaman paineen”, Miller ylisti Thomasin kierrosta tv:n live-lähetyksessä.

Thomas ja samaan -11-kokonaistilanteeseen kiilanneet Brooks Koepka ja Tommy Fleetwood jakavat Wisconsinissa pelattavassa turnauksessa kakkossijaa, lyönnin paalulle noussutta vasuri Brian Harmania perässä.

Ennätysasioista minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä.

Kausi 2017 on ollut Thomasille täysosuma. Kahden voiton lisäksi hän on ehtinyt liittyä kautta aikain nuorimpana pelaajana viitosella alkavan kierrostuloksen pelanneiden harvaan joukkoon. Tulos 59 syntyi tammikuussa Sony Openissa. Saman kilpailun 72 reiän tulos 253 on myös PGA Tourin voimassa oleva ennätys.

Thomas ei ollut tietoinen ennätyksestä tähtäillessään eagle-puttiaan Erin Hillsin 18. reiällä.

”Olin kiinnostunut tuloksesta 63, koska on maaginen lukema. Ennätysasioista minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä”, hän sanoi.

Thomasilla oli viheriölle matkaa 283 metriä, kun hän tarttui 18. väylällä puukolmoseensa. Jos pallo olisi mennyt vasemmalle tai liian pitkäksi, se olisi tiennyt vaikeuksia 24-vuotiaalle pelaajalle.

”Ole nyt sopiva” hän komensi ilmassa ollutta palloaan kentän viimeisellä reiällä. Lyönti ei juuri poikennut täydellisestä laskeuduttuaan viheriön edustalle ja rullattuaan kohti lippua.

Monet ovat jo ehtineet kyseenalaistaa Erin Hillsin sopivuuden major-turnauksen kentäksi. Kilpailun historiassa vain kuusi pelaajaa on aiemmin yltänyt jossain vaiheessa turnausta kymmenen alle -tilanteeseen. Erin Hillsissä kaksinumeroisesti alle parin olevia pelaajia on tällä hetkellä viisi.

Vaikka kenttä on ehtinyt kuivua avauspäivän pehmeistä olosuhteista, tyyni sää on tehnyt tulostehtailun varsin otolliseksi ensimmäistä kertaa U.S. Openin areenana toimivalla Erin Hillsillä.

Thomas ei kuitenkaan toivo historian toistavan yhden seikan kohdalla itseään.

Viidestä major-turnauksen kolmannella kierroksella tuloksen 63 pelanneesta kilpailijasta yksikään ei ole voittanut itse kilpailua. Suurin osa, tosin, oli 36 reiän jälkeen sen verran kaukana kärjestä, että kahden peräkkäisen kovan kierroksen pelaaminen osoittautui jo ennakkoon turhan vaativaksi tehtäväksi.

Eurooppalaisten menestystoiveet on nyt asetettu puhtaasti Fleetwoodiin. 14. sijaa jakava Bernd Wiesberger on kuusi lyöntiä Harmanista, joten hänen mahdollisuutensa lienevät sunnuntaina lähinnä Thomasin kaltaisessa superonnistumisessa.

Kommentit

Oma kommentti