[10][12]
Major

Justin Thomas debytoi major-voittajana PGA Championshipissä

Golfin yhdeksästä viimeisestä major-tittelistä kahdeksan on mennyt ensikertalaisille.

Justin Thomas (-8) saavutti sunnuntaina uransa ensimmäisen major-voiton Quail Hollow Clubilla pelatussa PGA Championshipissä. Tuloksen 68 lyönyt 24-vuotias pelaaja jätti kakkostilan jakaneet Francesco Molinarin, Patrick Reedin ja Louis Oosthuizenin kahden lyönnin päähän.

Kauden neljännen voittonsa ottanut Thomas siirtyi kisassa johtoon hieman onnekkaalla 10. reiän birdiellä. Avaus kimposi ensin puista väylille, ja hetken kuluttua reiän reunalle puolittain jäänyt pallo putosi yli kymmenen sekunnin odottelun jälkeen kuppiin.

Kolme reikää myöhemmin Thomas venytti johtonsa kahteen lyöntiin upottamalla chipin sisään. Nämä kaksi onnistumista toimivat hänen voittonsa tukipylväinä.

Thomas pysytteli kilpailun loppusuoralla viileänä pelaten reiät 14–18 ilman ongelmia par-tahdissa. 17. reiän birdie antoi pelivaraa tehdä vielä viimeiselle bogin.

”En osaa pukea tätä nyt oikein sanoiksi. Olen hyvin onnellinen, että tämä pokaali on sylissäni”, Thomas sanoi.

Maailmanlistalla kuudenneksi nousseen Thomasin peli perustuu pitkälti voimaan. Lyönnit ovat poikkeuksellisen pitkiä ja korkeita. Hän on pallonlyöjänä hyvää ystäväänsä Jordan Spiethiä etevämpi, vaikka jälkimmäinen hallitsee tällä hetkellä kokonaisuuden kenties paremin kuin kukaan toinen.

Thomasin suvussa riittää lajiosaamista, sillä hänen isoisänsä ja isänsä ovat PGA-valmentajia. Jotain symbolista onkin siinä, että Mike Thomasin poika voitti ensimmäisen majorinsa nimenomaan Yhdysvaltain ammattilaisten oman etujärjestön mestaruuskilpailussa.

Rickie Fowlerin kanssa viidennen sijan jakanut Hideki Matsuyama (-5) tuotti kannattajilleen suuren pettymyksen. Voitto oli jo pedattu hänelle monen silmissä, mutta japanilainen ei ollut vieläkään valmis isoon major-menestykseen.

Hideki Matsuyama pelasi sunnuntaina käsijarru päällä. Kuva: Getty Images

Matsuyaman pelaaminen oli pitkin päivää hieman epävarmaa, ja sama voidaan sanoa Kevin Kisnerin (74) ja Chris Stroudin esityksistä. Kumpikaan ei viihtynyt finaalikierroksen takaysin paineessa ja viimeisessä ryhmässä pelannut kaksikko sai tehdä muille tilaa voittotaistelussa.

Kolme päivää paalulla ollut Kisner (-4) jakoi seitsemännen sijan Graham DeLaetin kanssa, ja Stroud (-1/T9) pysytteli täpärästi kymmenen joukossa.

Matsuyaman ohella kisan suurimmaksi ennakkosuosikiksi noussut Rory McIlroy (+1) ei yltänyt missään vaiheessa turnausta kärjen tahtiin. Hän pelasi sunnuntaina kisan parhaan tuloksensa, 68, mutta 22. sija kertoo epäonnistumisesta.

McIlroy jäi kolmantena peräkkäisenä vuotena ilman major-voittoa, ja kisan jälkeen hän väläytti mahdollisuutta jäädä loppuvuodeksi rauhoittamaan uudelleen kipeäksi äitynyttä kylkivammaansa.

Thomasin ikätoveri Jordan L. Smith (-1) jakoi toiseksi parhaana eurooppalaisena yhdeksättä sijaa. Loistava saavutus majoreissa debytoineelle nuorelle englantilaiselle, mutta isossa kuvassa eurooppalaisten panos jäi ohueksi.

13. sijaa jakanut Henrik Stenson (par) ei onnistunut alittamaan Quail Hollow -kentällä yhtenäkään päivänä 70 lyönnin rajaa. Hän oli turnauksen paras pohjoismaalainen.

Ainoa jatkokierroksille päässyt opettava ammattilainen, Omar Uresti (+13) oli 73:s.