Jordan Spieth on yksi niistä harvoista pelaajista sitten Tiger Woodsin huippuvuosien, joka on saanut aikaan yleisön joukossa supertähden kohtelun. Kuva: Getty Images
Major |
9.8.2017

Jordan Spieth upean mahdollisuuden edessä

Viisi legendaa on voittanut kaikki neljä major-turnausta vähintään kerran urallaan. Spiethillä on tilaisuus nousta tällä viikolla heidän rinnalleen kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana.

Yhtä lukuun ottamatta kaikki maailmanlistan 50 parasta pelaajaaa ovat saapuneet Pohjois-Carolinan pääkaupunkiin Charlotteen taistelemaan kauden neljännen ja viimeisen major-turnauksen voitosta.

Terävimmistä eliitistä vain Brandt Snedekeriä ei nähdä tällä viikolla Quail Hollow -kentän väylillä. Nashvilleläinen joutui jäämään rintalastassa olevan vaivan vuoksi sivuun myös Open Championshipistä, mutta mielii parin viikon kuluttua alkaviin FedEx Cupin pudotuspeleihin. PGA Championshipissä Snedekerin korvaa Chris Kirk.

Vaikka viime viikonvaihteessa näytöstyyliin Bridgestone Invitationalin voittanut Hideki Matsuyama lienee juuri tämän hetken kuumin ja kovakuntoisin pelaaja, liittyy yksi jos toinenkin kisan alla kerrottu tarina Jordan Spiethiin – ja täysin aiheellisesti.

Mikäli Spieth voittaa PGA Championshipin, tulee hänestä kaikkien aikojen nuorin niin sanotun ura-Grand Slamin (kaikki major-tittelit vähintään kertalleen) saavuttanut pelaaja.

Tällä osastolla kärkitilaa pitää hallussaan Tiger Woods, joka oli vuonna 2000 St Andrewsissa ainoan puuttuvan major-tittelin saavuttaessaan puoli vuotta vanhempi kuin Spieth nyt.

Spieth on jo nykysaavutuksillaan varsin kunnioitettavassa seurassa, sillä Tom Watsonin ja Arnold Palmerin erotti ura-Grand Slamista nimenomaan PGA Championshipin voiton puuttuminen.

Rory McIlroyn pitkässä pelissä on viime aikoina riittänyt tulivoimaa. Hän saattaa olla Quail Hollow -kentällä pitelemätön, mikäli vain puttityöskentely on tarpeeksi laadukasta. Kuva: Getty Images

Yhdeksän vuotta caddienaan toimineelle J.P. Fitzgeraldille potkut antanut Rory McIlroy on osoittanut selvästi piristymisen merkkejä, vaikka kiri jäikin hieman piippuun Firestone Country Clubilla pelatussa WGC-sarjan turnauksessa.

Spiethin tavoin yhtä major-titteliä (Masters) vailla oleva McIlroy on voittanut PGA Championshipin kahdesti urallaan. Kaksi voittoa hänellä on myös Quail Hollow -kentällä vuosittain pelattavasta Wells Fargo Championshipistä, joka ei ollut tämän kauden kilpailukalenterissa areenalla tehtyjen isojen muutostöiden vuoksi.

McIlroy kutsui väliaikaiseksi caddiekseen parhaan lapsuudenystävänsä Harry Diamondin, jolle turnaus on toinen. Kaveruksilla näytti olevan hauskaa Bridgestone Invitationalissa, ja Diamond mitä ilmeisemmin toikin sopivasti rentoutta McIlroyn otteisiin.

Pohjoisirlantilainen takoi Firestonella valtavan määrän avauksia yli 300 jaardin päähän, joten ainakaan draiverin toimivuudesta menestys Charlottessa hänen osaltaan tuskin on kiinni.

Kisan viimevuotista voittoa puolustaa lyönnillä Jason Dayn nitistänyt Jimmy Walker, jolle meneillään oleva kausi on ollut varsin vaikea. Teksasilaisen ainoa top -10 sijoitus on peräsin tammikuussa Havaijilla pelatusta (9:s) viime vuoden voittajien turnauksesta.

Mastersissa Walker oli 18:s ja Openissa 54:s, U.S. Openissa hän karsiutui. Walker osoitti viime viikolla pitkästä aikaa ryhdikkäitä otteita kairautumalla paalulle Ohion kisan puolivälissä. Jatkossa ote kuitenkin hiipui ja hän joutui tyytymään pettymyksekseen 28. sijaan.

Moni on tällä viikolla valmis laittamaan lanttinsa likoon Hideki Matsuyaman voiton puolesta. Kuva: Getty Images

Kaikkiaan 52:stä Euroopan kiertueen jäsenestä viisi – Ryan Fox, Dylan Frittelli, Haotong Li, Jon Rahm ja Jordan Smith – pelaa ensimmäisen kerran PGA Championshipissä. Heistä ryminällä tähtien joukkoon noussut Rahm on kauden aiempien esitysten perusteella vahva ehdokas kärkisijoille.

Vaikka kotiyleisö – ja epäilemättä moni muukin – toivoo Jordan Spiethin tekevän sunnuntaina kilpagolfin historiaa, saattaa Hideki Matsuyama olla ratkaiseva este hänen haaveilleen.

20 viimeisestä kilpailustaan kuusi voittanut japanilainen oli viime vuoden ”PGA:ssa” tiukasti voittotaistelussa mukana, kunnes putosi finaalikierroksen kehnon puttipelin vuoksi neljänneksi.

Torstaina käynnistyvä PGA Championship pelataan näillä näkymin toiseksi viimeisen kerran tutulla paikallaan, sillä vuoden neljättä majoria on jo pidemmän aikaa oltu viemässä toukokuulle, Mastersin ja U.S. Openin väliin. Asiaan saatiin tällä viikolla vahvistusta, ja vuoden 2019 mestari saa Wanamaker Trophyn haltuunsa New Yorkin keväässä.

Muutoksen taustalla ovat ainakin golfin mahdollinen vakiintuminen olympialajiksi sekä televisiointiin liittyvät sopimukset. Mastersin jälkeinen ajankohta lieneekin mainostajien kannalta huomattavasti kiinnostavampi kuin jo hieman loppukauden makuinen elokuu.

Muista osallistua myös major-veikkaukseemme!

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.