[6][5]
Major

Brooks Koepka vastustamattomasti U.S. Openin voittoon

Euroopassa kiertuepelaamisen salaisuudet oppinut Brooks Koepka on rakentanut vahvan alustan menestykselle, jota riittänee paljon tulevina vuosina.

Finaalikierroksen tulos 67 sinetöi Brooks Koepkalle selvän voiton sunnuntaina Wisconsinissa päättyneessä U.S. Open -turnauksessa. Eroa kakkostilan jakaneisiin Brian Harmaniin ja päivän parhaan tuloksen (66) pelanneeseen Hideki Matsuyamaan kertyi neljä lyöntiä. Kyseessä oli 27-vuotiaan Koepkan ensimmäinen major-voitto.

”Tämä on uskomatonta, en oikein tiedä mitä sanoisin. Onnistuminen täällä, missä pelasin vuoden 2011 U.S. Amateurissa, tuntuu todella erityiseltä”, Koepka sanoi.

Heti neljännen kierroksen alkuun syntyneet kaksi birdieä veivät Koepkan kilpailussa johtoon. Hän teki seuraavan birdien kahdeksannella reiällä pitkän putin päätteeksi, ja onnistui pysymään koko takaysin ajan vähintään jaetulla kärkipaikalla huolimatta kympillä lipsahtaneesta kolmen putin bogista.

Kehotin itseäni pitämään kaasupolkimen alhaalla.

Varsinainen ratkaisu tapahtui rei’illä 14–16, joille hän tehtaili kolmen birdien suoran. Kokonaistulos 272 alitti Erin Hills -kentän 72 reiän parin 16 lyönnillä. Tällä hän siirtyi jakamaan Rory McIlroyn Congressionalissa kuusi vuotta sitten tekemää kentän pariin suhteutettua turnausennätystä.

”Yritin vain pelata niin kovan tuloksen kuin mahdollista. Kehotin itseäni pitämään kaasupolkimen alhaalla”, sanoi 2,16 miljoonan dollarin palkintosumman kuitannut Koepka.

Hänestä tuli jo seitsemäs perättäinen ensikertalaisvoittaja major-turnauksissa. Koepkalle meneillään oleva kausi on ollut vahva, sillä koossa on seitsemän top 25 – ja viisi top 10 -sijoitusta Yhdysvaltain kiertueelta.

Englannin Tommy Fleetwood (-11) sijoittui parhaana eurooppalaisena neljänneksi, eroa voittajaan kertyi viisi lyöntiä. Englannin EddiePepperell ja Itävallan Bernd Wiesberger (-5) jakoivat kauden toisessa majorissa 16. sijaa.

Kilpailun voittoa puolustanut Dustin Johnson ja Koepka ovat tunnetusti hyviä ystäviä keskenään. Kaksikko viettää paljon aikaa yhdessä kentällä ja kuntosalilla sekä toistensa kotona. Koepka oli nähnyt maailmanlistan ykkösen palkintohyllyssä monet kerrat U.S. Open -pokaalin, jonka saaminen haltuun nosti tunteet pintaan.

Brooks Koepka on tuttu myös monille eurooppalaisille kiertuepelaajille. Kuva: Getty Images

Viime syksynä USA:n Ryder Cup -joukkueessa pelannut Koepka oli ennestään voittanut vain yhden turnauksen PGA Tourilla, tämä tapahtui vuoden 2015 Phoenix Openissa. Majoreissa Koepka on näyttänyt potentiaalinsa jo aiemmin; kyseessä oli kahdeksas perättäinen sijoitus 21:n joukkoon, sisältäen viime vuoden PGA Championshipin nelostilan.

Floridassa koko ikänsä asunut Koepka opiskeli ja pelasi college-golfia Florida State -yliopistossa ennen kuin ryhtyi ammattilaiseksi vuonna 2012. Kun pääsy PGA Tourille ei onnistunut, hän suuntasi tiensä Eurooppaan Challenge Tourille.

Koepka voitti haastajakiertueella neljä turnausta, joista kolme saman kauden aikana vuonna 2013. Se avasi Kytäjän CT-kisassakin suomalaista golfyleisöä ihastuttaneelle pelaajalle tien Euroopan kiertueelle, jossa hän voitti ET:n finaalisarjaan kuuluneen Belekin turnauksen syksyllä 2014. Loppuvuodesta Koepka siirtyi PGA Tourille.

Tarina kertoo, että Koepka oli soittanut Skotlannin Challenge Tour -kilpailun pelipäivän iltana managerilleen ja kertonut halunneensa palata kotiin – siitäkin huolimatta, että hän johti turnausta. Koepka oli ollut pitkään reissussa, ja tunsi itsensä yksinäiseksi kierreltyään monessa eri maassa.

Skotlannin kisan voitto sinetöi hänen pääsynsä Euroopan kiertueelle, jossa hän vietti lopulta yhden kauden. Koepka sai seuraavana vuonna Englannin karsintaturnauksesta paikan U.S. Openiin ja sijoittui Pinehurstissa neljänneksi. Hyvä esitys toi hänellle kortin PGA Tourille.

Myös Koepkan nuorempi veli, Chase, opettelee parhaillaan kiertuepelaamisen rutiineja vanhalla mantereella. Chase Koepka on pelannut tällä kaudella ainakin yhdessä turnauksessa Tapio Pulkkasen ryhmässä viikonlopun kierroksilla.

Brooks Koepkaa läheltä seuranneet tietävät kertoa, että hän oli nuorempana myös taitava baseball-pelaaja. Se lienee Koepkalla verissä, sillä hänen setänsä Dick Groat oli 60-luvulla Pittsburgh Pirates -joukkueen eturivin tähtiä.