Uran määrätietoinen rakentaminen nosti Matilda Castrenin nopeasti lajin huipulle - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LPGA Tour

Uran määrätietoinen rakentaminen nosti Matilda Castrenin nopeasti lajin huipulle

Matilda Castrenin olemuksesta huokuu huippu-urheilussa tärkeitä menestyjän piirteitä. Kuva: Getty Images

Castrenin viikonvaihteessa tullut ensimmäinen LPGA-voitto oli vain ajan kysymys.

Matilda Castrenin voiton arvoa korostaa se, että hänellä on kyky tehdä – kuten lajin parhailla pelaajilla on tapana – tulosta silloinkin, kun pelin kaikki osa-alueet eivät ole terävimmillään. Hän nousi LPGA Mediheal Championshipin puolivälissä viidenneksi ja akuuttiin voittotaisteluun, mutta kertoi lyönnin olleen heikkoa parin viimeisen päivän ajan.

Muutamat onnistuneet pitkät putit toisella kierroksella valoivat taustalla uskoa menestykseen, kun ero kärkeen kutistui koko ajan. Loppu onkin historiaa.

Lake Merced Golf Clubin kenttä on vaativa ja viikonvaihteen kilpailu tuli osuvasti U.S. Women’s Openin jälkeen, missä hän pääsi hiomaan otteitaan valmentajansa Petteri Nykyn johdolla kovissa olosuhteissa San Franciscon Olympic Clubilla.

Castren kertoi majorin jälkeen, että vaikeat kentät tuovat enemmän hänen vahvuuksiaan esiin. Kun usein akilleen kantapäänä ollut puttipeli toimi viikonvaihteessa Daly Cityssä, tulos oli jopa odotetun kaltainen.

Määrätietoisesti rakennettu ura

Eri ikäkausien maajoukkueissa 15-vuotiaasta lähtien pelannut Castren voitti USA:ssa maineikkaan Doral-Publix Junior -kilpailun vuosikymmenen alussa, ja sai useita stipendi-tarjouksia yhdysvaltalaisilta yliopistoilta.

Opinahjokseen Castren valitsi lopulta Florida State Universityn, jonka college-golfjoukkueen kantaviin voimiin hän kuului. Valmistuttuaan yliopistosta 2017, Castren vaihtoi statusta ja ylsi ensimmäisessä ammattilaiskilpailussaan, LET Access Series -kiertueeseen kuuluneessa Belfius Ladies Openissa yhdeksänneksi. Euroopan haastajakiertueen kilpailun top 10 -sijoituksesta huolimatta hän ei jäänyt vanhalle mantereelle vaan halusi alkaa rakentaa uraansa vaativamman tien kautta Yhdysvalloissa.

Ensimmäinen ammattilaisvoitto tuli seuraavana vuonna paikallisen minitourin kilpailussa Daytonassa Floridassa, ja pian Castren alkoi saada paikkoja myös USA:n kakkoskiertueen Symetra Tourin kilpailuihin. Vuonna 2019 Castren pelasi 13 kilpailua Symetra Tourilla, parhaan sijoituksen oltua 24:s.

Castren taisteli lokakuussa Venicessä Floridassa pelatussa LPGA-kiertueen karsintojen toisessa vaiheessa veitsi kurkulla paikan karsintafinaaliin. Ennen päätöskierrosta viimeisiin jatkopaikassa kiinni olleisiin kilpailijoihin oli matkaa kolme lyöntiä, mutta Castren pelasi ahdistettunakin kisan parhaan tuloksensa, 67, ja eteni lopulta kahden lyönnin marginaalilla karsintafinaaliin ja sai kortin pääkiertueelle – ensimmäisenä suomalaisena karsintojen kautta.

LPGA Tourilla ja ylipäänsä Yhdysvaltain pääkiertueella oli suomalaisista pelannut aiemmin vain Minea Blomqvist-Kakko, joka kuului LPGA:n kalustoon vuosina 2006−2012.

Ensimmäinen kausi osoitti nopeasti, että Castren on oikeassa paikassa maailman kovatasoisimmalla kiertueella. Hän pelasi koronapandemian vuoksi lyhyeksi jääneellä kaudella 2020 yhdeksän LPGA-kilpailua, joissa karsiutui vain kahdesti.

Tulokaskausi toi ensimmäisen top 10 -sijoituksen kiertueella lokakuussa ja pari viikkoa aikaisemmin tuli uran ensimmäisessä majorissa, Women’s PGA Championshipissä, kaikkien aikojen paras suomalaisen pelaajan USA:n maaperällä saavuttama sijoitus, 23:s, naisten majoreissa. Viimeistään nämä kilpailut toimivat viitteenä siitä, mihin suuntaan Castrenin polku on häntä lajin kirkkaimmissa parrasvaloissa viemässä.

Kuluvalla kaudella kuusi kilpailua LPGA:lla pelannut Castren sijoittui Lotte Championshipissä Havaijilla 12:nneksi ja ylsi ennen tämän viikon voittoisaa turnausta San Fransciscossa Olympic Clubilla käydyssä U.S. Women’s Openissa top 30:een.

Viime vuonna myös yhden Symetra Tourin kilpailun voittaneen Castrenin lisäksi suomalaisista merkittävimmillä yhdysvaltalaisilla kiertueilla ykköstiloihin on pystynyt vain Toni Hakula noustuaan kolme vuotta sitten Meksikossa pelatun PGA Tour Latinoamerica -kiertueen reikäpeliturnauksen mestariksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)