Maailman paras pelaaja Jon Rahm oli myös vuoden 2021 major-kuningas - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Maailman paras pelaaja Jon Rahm oli myös vuoden 2021 major-kuningas

Jon Rahm on hallinnut huippugolfia tilastojen valossa jo viisi vuotta. Kuva: Getty Images

Vuoden major-tilaston top 10 -listan koko eurooppalaisviisikon sopii odottaa tulla valituksi Padraig Harringtonin kipparoimaan Ryder Cup -joukkueeseen.

Collin Morikawa kruunattiin edellisenä viikonloppuna kauden viimeisen major-kilpailun, Open Championshipin voittajaksi, ja hän saa kantaa himoittua Champion Golfer of the Year -nimitystä seuraavien 12 kuukauden ajan.

Myös vuoden 2020 PGA Championshipin voittanut lasvegasilainen on osoittanut lyhyessä ajassa olevansa suurissa turnauksissa kuin kotonaan, mutta kun lasketaan jokaisen neljän tämänvuotisen majorin tulokset yhteen, Morikawa saa tehdä tilaa listan kärjessä toiselle tähtipelaajalle.

Jon Rahm sijoittui kaikissa majoreissa kymmenen parhaan joukkoon, ja pelasi näissä yhteistuloksen -24. Eroa Morikawaan ja kolmessa edellisessä major-kilpailussa top-kolmoseen sijoittuneeseen Louis Oosthuizeniin kertyi viisi lyöntiä. Jordan Spieth (-16) on listan nelonen, ja mielenkiintoista onkin, että juuri nämä neljä pelaajaa valtasivat The Openissa neljä ensimmäistä sijaa.

Kesäkuussa U.S. Openin voittaneen Rahmin ”major-kuninkuus” ilmentää osuvasti sitä millaisia otteita maailmanlistan ykkönen on esittänyt kilpakentillä viimeiset viisi vuotta. Kenenkään toisen pelaajan tilastoista ei löydy vastaavia strokes gained -lukemia mainitulla periodilla. Tämän vuoden majoreissa Rahm pelasikin täysin normaalilla, ellei jopa vakiintuneella tasollaan.

Morikawan vuoden 2021 major-kehitys on ollut lähes yhtä vakuuttavaa kuin se, että hänellä on jo 24-vuotiaaana kaksi major-voittoa. Masters Tournamentin 18. sijaa seurasi PGA Championshipin kahdeksas sija ja tätä taas U.S. Openin neljäs tila, kunnes hän tarrasi major-kauden päätteeksi Claret Jug -kiertopalkintoon Royal St George’s Golf Clubilla.

Morikawa ei ollut Mastersin tai PGA Championshipin tiukimmassa voittokamppailussa, mutta U.S. Openissa oli. Mitä olisikaan tapahtunut vuoden major-listalle, jos hän olisi välttynyt päätöskierroksen 13. reiällä tekemältään tuplabogilta? Ei kenties Rahmin listakuninkuuden näkökulmasta mitään, sillä matkaa espanjalaiseen jäi ”kokonaiskilvassa” sen verran reilusti.

Oosthuizenin Open Championshipin jälkeisiä fiiliksiä on helppo ymmärtää. Hän hävisi yhteensä neljälle pelaajalle kolmessa viimeisessä majorissa, eikä saanut mukaansa yhtään pokaalia. Vastapainoksi Phil Mickelson hävisi samoissa turnauksissa 212 kilpailijalle, mutta otti yhdessä – PGA Championshipissä – uransa kuudennen major-tittelin. Raadollista on huippugolf.

Listalla viidenneksi sijoittuneesta Scottie Scheffleristä kuullaan taatusti vielä paljon. Hän ei ole voittanut vielä ainuttakaan turnausta PGA Tourilla, mutta on sijoittunut ammattilaisena pelaamissaan seitsemässä majorissa kuudesti top 20:een.

Eurooppalaisista vuoden 2021 parhaiden major-pelaajien top 10:een mahtuivat Rahmin ohella myös Paul Casey, Robert MacIntyre, Shane Lowry ja Ian Poulter – kaikki nimiä, jotka voisi kuvitella löytyvän Euroopan Ryder Cup -joukkueen pelaajaluettelosta tulevana syksynä.

Suurin yllätys on paljon esillä olevan Bryson DeChambeaun jääminen top 10:n ulkopuolelle. Hän ei vain tällä kertaa ansainnut enempää, sillä kohupelaajan tilastoista ei löydy neljästä edellisestä majorista edes yhtään top 25 -sijoitusta.

Vuoden parhaiden major-pelaajien top 10 -listalla puolet ei ole voittanut urallaan major-kilpailua. Heistä Casey ja Poulter ovat haalineet vuosien varrella majoreissa yhteensä 20 sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon.

Vuoden 2021 parhaat major-pelaajat yhteenlasketuin tuloksin. (Tasatuloksessa sijoituksen ratkaisee parempi menestys yksittäisissä kilpailuissa. Tuloksen perässä kauden paras sijoitus majoreissa.) :

1.   John Rahm, ESP -24 (voitto, U.S. Open)
2.   Collin Morikawa, USA -19 (voitto, The Open)
3.   Louis Oosthuizen, RSA -19 (toinen, U.S. Open)
4.   Jordan Spieth, USA -16 (toinen, The Open)
5.   Scottie Scheffler, USA -10 (jaettu seitsemäs, U.S. Open)
6.   Paul Casey, ENG -7 (jaettu neljäs, PGA Championship)
7.   Robert MacIntyre, SCO +1 (jaettu kahdeksas, The Open)
8.   Harris English, USA +5 (jaettu kolmas, U.S. Open)
9.   Shane Lowry, IRL +5 (jaettu neljäs, PGA Championship)
10. Ian Poulter, ENG +6 (jaettu 26:s, The Open)

Lähde: CBS Sports, PGA Tour

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje