26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]

[6][5]
Kilpagolf - Major

Lydia Kon raju loppukiri ei riittänyt – tulokkaalle sensaatiomainen major-voitto

Patty Tavatanakit loikkasi tutun perinteen mukaisesti Mission Hills Country Clubin kentän Poppie's Pond -lampeen. Kuva: Getty Images

Patty Tavatanakitista tuli jo ANA Inspirationin kuudes peräkkäinen ei-amerikkalainen voittaja.

Kaliforniassa Mission Hills Country Clubilla koettiin sunnuntaina superyllätys, kun maailmanlistalla sijalla 103 ollut Patty Tavatanakit (-18) otti komean voiton kauden ensimmäisessä naisten major-turnauksessa. Thaimaalaisen saavutusta ANA Inspirationissa kirkastaa se, että hän johti kilpailua ensimmäisestä päivästä alkaen, ja oli ainoa pelaaja, joka pelasi kaikki kierroksensa kuutosella alkavalla tuloksella.

Tavatanakit lisäsi kolmannella kierroksella höyryä pönttöön karaten turvallisen oloiselle viiden lyönnin etumatkalle. Kisan kovimman tuloksen finaalikierroksella pelanneesta ja kaukaa kärjen takaa tuloslistan yläpäähän nousseesta Lydia Kosta tuli lopulta ainoa kilpailija, joka pystyi jollain tavalla laittamaan hänelle hanttiin.

Tuloksen 62 iskenyt Ko sai odottaa tovin maalissa todetakseen, että paahteisessa Rancho Miragessa päätöspäivänä virheettömästi pelanneeseen voittajaan jäi eroa kaksi lyöntiä. Vaikka Tavatanakit ei laskenut jalkaa missään vaiheessa kaasulta, ei hänellä ollut aavistusta Kon hiipimisestä lähietäisyydelle.

”En oikeastaan katsonut tulostaululle, enkä välittänyt muiden tekemisestä. Halusin vain keskittyä itseeni”, Tavatanakit sanoi viitaten kolme vuotta voitottomasti pelanneen Kon hurjaan venytykseen.

”Tätä on vaikea käsittää. Täytin puoli vuotta sitten 21 vuotta, ja saavutin major-voiton jo tulokaskaudellani. Ihan hullua”, 465 000 dollaria palkintorahaa kuitannut pelaaja jatkoi.

Tavatanakit oli kaksi vuotta sitten, kuuluttuaan vielä Los Angelesin yliopistojoukkueeseen, ANA Inspirationin paras amatööri. Samana vuonna hän otti kolme voittoa USA:n kakkoskiertueella Symetra Tourilla. Ennen kuluvaa viikonvaihdetta hän oli sijoittunut LPGA Tourilla parhaimmillaan kahdesti viidenneksi.

Lydia Ko laittoi sunnuntaina kaiken peliin, mutta hieman jäi lyhyeksi. Kuva: Getty Images

Bangkokista kotoisin olevasta pelaajasta tuli kilpailun kuudes peräkkäinen ei-amerikkalainen voittaja, ja ensimmäinen tulokasvoittaja sitten vuoden 1984, jolloin Juli Inkster sai hypätä turnauksen perinteen mukaisesti 18. viheriön läheisyydessä olevaan Poppie’s Pond -lampeen.

Eaglen ja kahdeksan birdieä tehnyt Ko sivusi kymmenen alle -tuloksellaan Lorena Ochoan vuonna 2006 tekemää kilpailun kierrosennätystä. Etuysin tulos 29 on puolestaan kaikkien aikojen kovin turnauksen 50-vuotisessa historiassa.

Tanskan Nanna Koerstz Madsen (-11) jakoi kilpailun parhaana eurooppalaisena kolmannen sijan Etelä-Korean Sei Young Kimin, USA:n Nelly Kordan sekä Kiinan Shanshan Fengin kanssa. He jäivät Tavatanakitista seitsemän lyönnin päähän.