22.–29.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
LPGA Tour

Parrasvalot loistavat taas Michelle Wielle

Liki 11-metrinen birdieputti sinetöi naisten huippugolfin kiistellyimpiin persooniin kuuluvalle pelaajalle ensimmäisen kiertuevoiton sitten vuoden 2014.

Michelle Wie teki sunnuntaina jotain sellaista mitä häneltä ei ole vähään aikaan nähty: piti naisten Yhdysvaltain kiertueen kilpailussa voittopuhetta.

Hän sai tovin aikaa odottaa lähes 11-metriseen birdieputtiin päättyneen finaalikierroksensa jälkeen, mihin kokonaistulos 271 (-17) HSBC Women’s World Championship -turnauksessa riittää.

Jenny Shin, Brooke M. Henderson, Danielle Kang ja kisaa ennen sunnuntaita johtanut Nelly Korda jäivät tuloksen 65 lyöneestä Wiestä lopulta lyönnin päähän.

”Sen täytyi olla urani tähän saakka paras putti”, hän iloitsi päätösreiän onnistumistaan.

Voitto oli Wielle, 28, viides LPGA Tourilla. Edellinen tuli vajaat neljä vuotta sitten U.S. Women’s Openissa, joka on myös hänen ainoa major-tittelinsä.

”Matka on ollut raskas vuodesta 2014 lähtien, ja paljon on tapahtunutkin. Minulla on ollut joitain loukkaantumisia, ja takana on yksi todella huono vuosi – itseluottamus on horjunut”, Wie sanoi.

Voitto tuli kovassa seurassa, sillä Singaporen kilpailussa oli 19 pelaajaa maailmanlistan top 20:sta.

Michelle Wiestä piti tulla aikoinaan ylivertainen pelaaja LPGA Tourille. Tai ainakin hänen imagoaan rakennettiin sen mukaisesti. Joidenkin mielestä korealaistaustainen on kantanut monta vuotta yliarvostetun pelaajan mainetta, mutta ainakin hänen tarinansa on kaukana tavallisesta.

Vain 10-vuotiaana U.S. Women’s Amateur Championshipiin karsintojen kautta päässyt ja kolme vuotta myöhemmin cutin U.S. Women’s Openissa selvittänyt Wie ryhtyi ammattilaiseksi hieman ennen 16-vuotissyntymäpäiväänsä.

Pelaajan julkisuus ja urheilullisen menestyksen odotusarvo olivat jo tässä vaiheessa huipussaan ja sponsorisopimukset myös sen mukaisia. Joissakin arvioissa on esitetty, että Wie allekirjoitti ammattilaisuran alkumetreillä Niken ja Sonyn kanssa sopimukset, jotka tuottivat hänelle yhteensä yli 10 miljoonan dollarin tulot vuositasolla.

Michelle Wien ja David Leadbetterin yhteistyö on kestänyt 15 vuotta. Kuva: Getty Images

Ennen ammattilaiseksi ryhtymistään Wie aiheutti kohua urheilua seuraavassa maailmassa saatuaan kutsun vuonna 2004 PGA Tourin Sony Openiin. Vaikka hän karsiutui kilpailussa, oli toisen kierroksen 68 paras kenenkään naisen koskaan miesten Yhdysvaltain kiertueella pelaama tulos.

Wie osallistui seuraavana vuonna kahteen PGA Tourin kilpailuun, mutta koki karsiutumisen myös näissä koitoksissa. Lähimpänä jatkopaikka oli John Deere Classicissa, missä cut-raja pakeni kahden lyönnin päähän.

Luulen, että hänen kropassaan ei ole yhtään luuta, jossa ei olisi ollut jonkinlainen vamma.

Jatkossa yritykset päästä miesten turnauksissa jatkokierroksille kävivät vaikeammiksi. Ylirealistiset tavoitteet ja visiitit PGA Tourin puolella sekoittivat Havaijilla syntyneen pelaajan pasmat pahemman kerran, ja hän päätti keskittyä pelkästään naisten turnauksiin.

Wien mainitsemat erilaiset loukkaantumiset ovat kiusanneet hänen uraansa. Vuoden 2014 major-voiton jälkeen hänen on raportoitu kärsineen muun muassa sormi-, lantio-, polvi- ja nilkkavammoista. Kun vihdoin viime vuonna asiat alkoivat näyttää paremmalta, niskakrampit astuivat kuvaan. Kaiken lisäksi häneltä poistettiin kesällä umpilisäke.

David Leadbetter on valmentanut Wietä 15 vuotta, ja päässyt todistamaan aitiopaikalta tämän uran monenlaisia käänteitä ja traumoja.

”En osaa eritellä Michellen kaikkia vaivoja. Luulen, että hänen kropassaan ei ole yhtään luuta, jossa ei olisi ollut jonkinlainen vamma”, Leadbetter sanoi.

”Tämän vuoden päätavoite on, että hän säilyisi koko kauden ilman loukkaantumisia.”

Pitkänhuiskea pelaaja on lisäksi onnistunut herättämään huomiota turnauksissa epägolfillisella pukeutumisellaan, myötävaikuttaen viime vuonna tulleeseen sääntöön, jossa naisilta edellytetään LPGA-kiertueella hillitympää vaatetusta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje