LPGA Tour nokitti R&A:ta – naisten kilpailuissa ensi vuonna ennätyspotteja - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LPGA Tour

LPGA Tour nokitti R&A:ta – naisten kilpailuissa ensi vuonna ennätyspotteja

Naisten huippugolfin kasvava vetovoima alkaa viimein näkyä myös palkintorahoissa.

Seitsemän miljoonan dollarin palkintopotti, josta voittaja kuittaa muhkeat kaksi miljoonaa dollaria. Siinä uudet ennätyslukemat naisten huippugolfissa.

Kilpailu, jossa potti jaetaan, on LPGA Tourin ensi vuoden finaali, CME Group Tour Championship. LPGA Tour ja sekä finaalin että kiertueen pistelistan nimisponsori CME Group ilmoittivat asiasta keskiviikkona Tiburón Golf Clubilla, jossa pelataan tällä viikolla kauden 2021 päätösosakilpailu. Tänä vuonna kisan palkintopotissa on viisi miljoonaa dollaria. Ensi vuonna potti kasvaa siis 40 prosenttia.

Huippugolfissa kilpailujen järjestäjät ovat jo pitkään nokitelleet toinen toisiaan ja hilanneet suurten turnausten palkintopotteja jatkuvasti ylemmäs. Siitä on osin tälläkin kertaa kyse.

Women’s Openin järjestävä R&A ja vakuutusyhtiö AIG ilmoittivat vasta elokuussa, että ensi vuonna naisten Openin palkintopotti nousee 6,8 miljoonaan dollariin. Ennätyspotin titteli ehti vanheta vain kaksi kuukautta ennen kuin LPGA Tour nokitti R&A:ta 200 000 taalalla.

Mutta kyse on myös muusta kuin sapelinkalistelusta. Huippugolfissa naispelaajan dollari on ollut vain murto-osa siitä, mitä miespelaajat ansaitsevat, ja paine naisten turnausten palkintopottien kasvattamiseksi on jatkuvasti kasvanut.

Palkkatasoarvosta ei vieläkään voida puhua, mutta ainakin suunta on oikea. Miesten tämän vuoden major-turnauksissa palkintopotit olivat suuruudeltaan 11,5–12,5 miljoonaa dollaria, ja jo käyntiin päässeellä kaudella 2022 vain neljässä PGA Tourin rivikilpailussa palkintopotti jää alle CME Group Tour Championshipin seitsemän miljoonan dollarin.

Huippu-urheilun ”palkat” muodostuvat kuitenkin eri tavalla kuin tavallisessa palkansaajatyössä, jossa ehdotonta palkkatasoarvoa on oikein vaatia. Palkat kulkevat lähes käsi kädessä sponsoreiden ja televisioyhtiöiden kiinnostuksen ja kilpailun näkyvyyden kanssa, ja juuri näkyvyydessä naisten huippugolf on jäänyt selvästi miesten jalkoihin.

Tilanne on kuitenkin hiljalleen parantunut, ja varsinkin LPGA Tour on kiinnostanut Yhdysvalloissa laajasti sekä yleisöä että yhteistyökumppaneita. Samoin Solheim Cupista on tullut yhä suurempi näyteikkuna, yksi golfin seuratuimmista suurtapahtumista. Moni on kuitenkin sitä mieltä, ettei palkkiotaso ole naisten huippugolfin ansaitsemalla tasolla.

Seuraavaksi odotellaan, miten hintanokitteluun vastaa US Women’s Openin järjestävä Yhdysvaltain Golfliitto USGA. Naisten arvostetuimman majorin palkintopotti oli tällä kaudella 5,5 miljoonaa dollaria.

Lue seuraavaksi: Saudirahaa lisää LET:lle – Aramco Team Series -kisat pelataan New Yorkissa, Lontoossa ja Singaporessa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje