[11][17]

[11][17]

Larrazabal teki ET-kisan finaalikierroksella kuusi bogia ja tuplan, mutta voitti silti

Pablo Larrazabal sai balsamia haaavoilleen kiivettyään ahdingosta Alfred Dunhill Championshipin ykköseksi. Kuva: Getty Images

Pablo Larrazabalin 4,5 vuotta kestänyt voitoton kausi päättyi omintakeisen kierroksen jälkeen.

Mikään ei viitannut ET-kauden 2020 käynnistäneen turnauksen neljännen kierroksen takaysillä, että pahoissa vaikeuksissa ollut Pablo Larrazabal (-8) vetäisi kisassa pisimmän korren. Hän kuitenkin värkkäsi Alfred Dunhill Championshipin kriittisimmillä hetkillä kuin salamaniskusta kolme birdieä, ja otti ensimmäisen voittonsa pääkiertueella sitten kesäkuun 2015.

Kärkipäässä pitkin turnausta keikkuneen Larrazabalin pelaaminen oli vielä sunnuntaiaamuna epävarmaa, sillä hän ei ollut saada kenkää jalkaansa pahan rakon vuoksi. Espanjalainen päätti vaivasta huolimatta lähteä matkaan, joka oli kierroksen kahden ensimmäisen kolmanneksen osalta tuskainen.

Kolmen lyönnin johdosta päätöspäivään lähtenyt Larrazabal käytti ensimmäiseen yhdeksikköön peräti 41 lyöntiä tehtyään viisi bogia ja yhden tuplan. Ulosmenon kolme viimeistä reikää neljä yli pelannut barcelonalainen pystyi räpiköinnistään huolimatta roikkumaan taistossa mukana, sillä pahimmat kilpakumppanitkaan eivät olleet sunnuntaina kovimmassa lennossa.

…Sanoin itselleni, että jos kerran Tiger pystyi voittamaan U.S. Openin jalka murtuneena… Taistelin sitten lujasti.

Otteet kohenivat toisella kenttäpuoliskolla, vaikka viidenneksi pudonnut Larrazabal oli kierrostaan 13 reiän jälkeen yhä kuusi yli parin. 15. ja 16. reiän birdiet herättivät hänet taisteluun ja jo uusinnalta näyttänyt tilanne vaihtui hetken kuluttua 18. reiällä lähestymisensä metrin päähän lipusta lyöneen Larrazabalin voitontuuletuksiin.

Eroa kakkoseksi sijoittuneeseen Ruotsin Joel Sjöholmiin kertyi yksi lyönti.

”Olin todellisissa vaikeuksissa. Oikean jalan varpaassa oli iso rakko, mutta sanoin itselleni, että jos kerran Tiger pystyi voittamaan U.S. Openin jalka murtuneena… Taistelin sitten lujasti”, tuloksen 75 pelannut Larrazabal kertoi.

Pitkän voitottoman kauden katkeaminen sai Larrazabalin tuntemaan suurta helpotusta.

”Muutamat edelliset vuodet ovat olleet pitkä tie. Tässä se on mitä haluan. Voittajien kirjoihin palaaminen merkitsee niin paljon minulle. Olen paiskinut kovasti töitä, eikä tunteja ole säästelty. Tämä on sen tulos”, 460 Race to Dubai -rankingpistettä koonnut ja vajaat 238 000 euroa palkintorahaa tienannut pelaaja totesi.

Nuorempana kalastajan ammatissakin toimineelle Larrazabalille, 36, voitto oli uran viides Euroopan kiertueella. Kohtalaisen suuresta ykköstilojen määrästä huolimatta hänellä on ollut taipumus hyytyä hyvistä asemista viikonlopun kierroksilla. Tästä kertoo omaa kieltään myös vakuuttava top 10 -sijoitusten määrä, 48 kappaletta. Näistä merkittävä osa on turnauksia, joissa Larrazabal on kuulunut kisan edetessä varteenotettavimpiin voittajakandidaatteihin.

Leopard Creek Country Clubilla pelattu kilpailu jää myös huippugolfin historiaan. Kyseessä oli ensimmäinen miesten pääkiertueturnaus, missä pelaajat saivat oikeuden käyttää shortseja. ET ja kisan toinen järjestävä osapuoli Sunshine Tour päätyivät tähän ratkaisuun, sillä lämpötila nousi Malelanessa pitkin viikkoa lähes 40 asteen tuntumaan.

Tämä myös selittää osaltaan kilpailun tulostasoa, mikä oli heikoin 15 vuoteen.

Seitsemän kuukautta sivussa loukkaantumisen vuoksi ollut Etelä-Afrikan Charl Schwartzel jakoi maanmiehensä Branden Gracen ja Hollannin Wil Besselingin kanssa kolmannen sijan, kaksi lyöntiä voittajalle hävinneinä.

Suomalaisista kilpailussa oli mukana Sami Välimäki, jonka ensimmäinen turnaus ET-kortin haltijana päättyi karsiutumiseen.