13.–20.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][4]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Lähes neljän vuoden kuivan kauden katkaissut Jordan Spieth monumentaaliseen voittoon

Jordan Spiethin voiton avaintekijäksi nousi huippunsa viritetty lähipeli. Kuva: Getty Images

Spieth sai heti menestyssuosikin viitan harteilleen tällä viikolla pelattavassa Masters Tournamentissa.

Jordan Spieth palasi sunnuntaina pitkän odotuksen jälkeen takaisin voittajien kirjoihin jätettyään San Antoniossa pelatussa Valero Texas Openissa Charley Hoffmanin kahden lyönnin päähän. Spiethin tulos kotiosavaltiossaan käydyssä PGA Tourin kilpailussa oli 270 (-18).

Paalulla ollut Spieth lähti päätöskierrokselle tasatilanteesta Matt Wallacen kanssa. Spieth vaikutti alussa hieman hermostuneelta lyötyään pari vinoa avausta. Ensimmäinen birdie tuli kuitenkin jo kakkosella (par 5), vaikka hänen pallonsa ei ollut kertaakaan edes väylällä.

Spieth otti johtopaikan yksin haltuunsa tehtyään melkein hole in onen kolmosella. Tämän jälkeen hänen ei tarvinnut enää katsoa kertaakaan taakseen.

”Halusin tulla rennolla ilmeellä kentälle, hymyillen ja hauskaa pitäen. Nämä sunnuntait ovat olleet itselleni haaste, kun olen ollut kärkikamppailussa”, uransa 12. voiton Yhdysvaltain kiertueella ottanut Spieth sanoi.

Kolmea kuukautta vaille neljä vuotta on pitkä aika nuorelle tähtipelaajalle, josta viime vuosikymmenellä povattiin Tiger Woodsin manttelinperijää. Syvissä vesissä uinut pelaaja ehti jo ajatella, ovatko voittopuheet hänen osaltaan pysyvästi pidetty.

”Onhan tämä ollut pitkä tie. Toisinaan olen miettinyt, pääsenkö enää koskaan voittohaastatteluihin. Uskoa on riittänyt, mutta se ajatuu koetukselle, kun itseluottamus saa riittävän usein siipeensä. Tämä oli monumentaalinen voitto.”

Maailmanlistan entinen ykkönen oli voittanut edellisen kerran heinäkuussa 2017, jolloin hän värikkäiden vaiheiden jälkeen kiilasi Matt Kucharin edelle Southportissa pelatussa Open Championshipissä.

Spieth ajautui kolmannen major-voittonsa jälkeen vähitellen sellaiselle korpivaellukselle, jota kukaan ei olisi osannut aavistaa. Isompi käänne huonompaan tapahtui seuraavana vuonna, jolloin voittokahinat alkoivat kerta toisensa jälkeen karistaa Spiethiä kannoiltaan. Suurin hälinä Spiethin ympärillä velloi viime vuonna, jolloin hän jäi ensimmäisen kerran PGA Tour -urallaan ilman top 3 -sijoitusta.

Kuluvan vuoden aikana Spieth on useaan otteeseen osoittanut merkkejä uudesta tulemisesta. Ensimmäinen kilpailu toi vielä karsiutumisen, mutta ennen San Antonion kisaa pelaamissaan kuudessa turnauksessa 27-vuotias dallasilainen otti neljä top 10 -sijoitusta. Valero Texas Openiin hän lähti ensimmäisen kerran vuosikausiin kilpailun suurimpana voittajasuosikkina, ja kesti paineet.

Rankingissa heikommillaan tammikuun lopussa sijalla 92 käyneen Spiethin tuorein rankkaus on 38:s. Hän on ollut viimeksi maailmanlistalla yhtä korkealla syksyllä 2019.

Harvassa ovat ne pelaajat, jotka ovat pystyneet voittamaan sekä Mastersin että edellisenä viikkona käydyn PGA Tourin kilpailun. Tämä fakta ei heikennä Spiethin mahdollisuuksia torstaina alkavassa kauden ensimmäisessä major-turnauksessa. On kuitenkin vuosien horjumisen jälkeen eri asia lähteä suureen kilpailuun yhtenä voittajasuosikkina, kun odotukset ovat hetkessä nousseet kattoon. Spiethin tilasto Augustassa on kuitenkin hieno. Voiton lisäksi hän on saavuttanut Masterissa kaksi kakkostilaa ja yhden kolmannen sijan. Augusta, jos joku, sopii kenttänä loistavasti hänen pelityyliinsä.

Matt Wallace (-14) ei sortunut sunnuntaina isompiin virheisiin, mutta alun yksi ja lopun kaksi birdieä eivät riittänyt pitämään häntä Spiethin, eikä epätoivoisesti viimeistä Masters-paikkaa tavoitelleen Charley Hoffmaninkaan tahdissa. Kolmanneksi sijoittunut englantilainen jäi kärjestä neljän lyönnin päähän.

Lue seuraavaksi: Paineet Spiethin niskaan – joko käsittämättömän pitkä voitoton kausi on päättymässä?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje