18.–26.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Tulosta tulee, kun putti kulkee – Lee Westwood voitti ET:n silti keskinkertaisella puttaamisella

Sami Välimäki puttasi itsensä kaudella 2020 European Tourin eliittiin. Kuva: Getty Images

Korhosen ET-finaalihaaveet kaatuivat kulmarautaan, eikä lähipelistäkään ollut apua. Pulkkasella oli avausten ja lähestymisten kanssa isoja ongelmia.

Sanotaan, että tilastot eivät valehtele. Asia ei kenties ole näin yksiselitteinen, mutta epäilemättä pätevä statistiikka antaa vastauksia moniin asioihin. Sellaiseksi voi kutsua myös European Tourin tilastoja, joita tarkastelimme suomalaispelaajien näkökulmasta päättyneen kauden osalta.

Suomalaisista kovimman kauden ET:llä pelasi kiertueen parhaaksi tulokkaaksi valittu Sami Välimäki, joka sijoittui Race to Dubai -listalla 11:nneksi.

Välimäen menestyksen selkärangaksi näyttää muodostuneen puttipeli, sillä hän päätyi strokes gained: putting -tilastossa viidenneksi. Lähestymisiä kuvaava tilasto tukee sitä, että Välimäki onnistui saamaan pallonsa riittävän toistuvasti tavoitellulle etäisyydelle viheriölle birdien tekemistä ajatellen. Strokes gained: approach -tilasto tuotti 59. sijan, joka samalla kertoo sitä, että birdie-puttien upottaminen hieman pidemmältäkään matkalta ei tuottanut Välimäelle ongelmia.

Isossa kuvassa Välimäen lähestymiset tavoittivat viheriön lähes 71-prosenttisesti (70,83 %), jolla heltisi greens in regulation -tilaston 17. tila. GIR-lukema ja hyvä sijoitus eivät selitä onnistumisia suhteessa muihin pelaajiin, mutta ovat riittävän korkeita perustellakseen osaltaan hänen birdie-”herkkyyttään”.

Strokes gained: off the tee -tilasto kuvaa, kenellä on lyhin matka lipulle avauksen jälkeen. Tässä Välimäki sijoittui 72:nneksi, eli hieman puolivälin paremmalle puolelle ollen mainitulla osa-alueella keskimäärin 0,15 lyöntiä plussalla keskivertoon nähden.

Kalle Samooja oli strokes gained: off the tee -tilastossa keskitasoa, puttauksessa ylempää kastia.  Kuva: Getty Images

Neljästä keskeisestä tilastosta heikoimmin Välimäeltä sujui strokes gained: around the green, joka mittaa pelaajan onnistumisia 50 jaardin eli noin 46 metrin etäisyydellä. Hän oli tämän tilaston 128:s, mutta pystyi korjaamaan tilanteen putterillaan korkealla prosentilla pallon jäätyä pitchin, chipin tai bunkkerilyönnin jälkeen etäämmälle lipusta.

Toisen European Tourin finaaliin yltäneen suomalaisen, Kalle Samoojan tilastot noudattivat pitkälti Välimäen kaltaista kaavaa. Parhaat asiat tapahtuivat viheriöllä, jossa strokes gained -tilasto toi 27. sijan. Off the tee -tilastossa Samooja (78:s) jäi Välimäestä piirun verran ja lähestymisissä (86:s) hieman enemmän, mutta molemmat tarjosivat kohtalaisia mahdollisuuksia onnistumisiin. Around the green -tilastossa turkulainen (122:s) oli kiertuedebytanttia kuusi sijaa korkeammalla.

Ennen Välimäkeä muutaman vuoden Suomen ykköspelaajana paistatellut Mikko Korhonen ei tällä kaudella saanut itsestään parasta irti. Merkittävänä syynä tähän on kyynärpäävamma, joka piti hänet elo-syyskuussa kuukauden verran sivussa.

Se oli osaltaan omiaan tylsyttämään Korhosen tyypillisesti hyvän puttipelin hänen jäätyä strokes gained: putting -tilastossa sijalle 97. Tähän asti tuloksekkaimmalla, kahden vuoden takaisella kaudellaan hän oli puttitilastossa 25:s.

Parhaan teränsä viheriöillä kadottanut Mikko Korhonen oli paras suomalainen lähestymisissä. Kuva: Getty Images

Kymmenenneksi tarkimmin kaudella draivannut Korhonen oli sen sijaan selvästi paras suomalainen sekä off the tee -(46:s) että lähestymisiä kuvaavassa approach-tilastossa (32:s). Strokes gained around: around the green -listalla tekeminen oli puolestaan reilusti keskitasoa heikompaa, kun tilastossa heltisi 123. sija.

Race to Dubai -rankingissa 178:nneksi jääneelle Tapio Pulkkaselle kausi oli suuri pettymys. Isoimmat ongelmat olivat tiillä, sillä strokes gained: off the tee -tilasto toi 128. sijan. Pulkkanen on edelleen yksi ET:n pitkälyöntisimmistä pelaajista (14:s), mutta avausten tarkkuuteen liittyviä vaikeuksia kuvaa hyvin driving accuracy -tilaston 157. eli toiseksi viimeinen tila.

Kun avauksista puuttui tarkkuus, heijastui se myös strokes gained: approach -tilastoon, missä Pulkkanen oli 128:s.  Hän oli paras suomalainen around the green -tilastossa (79:s), mutta se ei kokonaisuutta riittävästi kaunistellut. Puttaaminen sujui Pulkkaselta keskitasoa paremmin, sillä putting-tilastossa tuli 76. sija.

Tapio Pulkkasen draiveissa oli turhan paljon hakuammuntaa. Kuva: Getty Images

Tämän kauden kokonaiskilpailun voittanut Lee Westwood osoitti, että keskitasoa heikommalla puttaamisellakin voi tulla menestystä, jos homma toimii tiiltä viheriölle. Westwood oli strokes gained: off the tee -(27:s) ja -approach-tilastoissa (15:s) sen verran vakuuttava, että tulosta syntyi tavallista enemmän missatuista birdie-paikoista huolimatta.

Kun hän sai lisäksi 50 jaardin etäisyydeltä (47:s) pallonsa varsin hyvällä todennäköisyydellä lähelle lippua, ei ole syytä ihmetellä, miksi englantilainen kaappasi Dubaissa näyttävän valtikan haltuunsa.

SG: Off the TeeSG: ApproachSG: Around the GreenSG: Putting
1. Laurie Canter, ENG +0,891. Martin Kaymer, GER +1,491. G. F:dez-Castaño, ESP +0,711. Jack Singh Brar, ENG +1,65
27. Lee Westwood, ENG +0,4615. Lee Westwood, ENG +0.6847. Lee Westwood, ENG +0,135. Sami Välimäki +0,99
46. Mikko Korhonen +0,3332. Mikko Korhonen +0,4979. Tapio Pulkkanen -0,0327. Kalle Samooja +0,39
72. Sami Välimäki +0,1559. Sami Välimäki +o,27122. Kalle Samooja -0,1776. Tapio Pulkkanen -0,05
78. Kalle Samooja +0,1286. Kalle Samooja +0,08123. Mikko Korhonen -0,1797. Mikko Korhonen -0,06
128. Tapio Pulkkanen -0,31126. Tapio Pulkkanen -0,26128. Sami Välimäki -0,1898. Lee Westwood, ENG -0,07

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje