[13][26]

[13][26]
Kilpagolf - PGA Tour

Kymmenen lyönnin rangaistus riitti – australialaispelaaja laittoi PGA Tourin kisassa pillit pussiin

Mark Hensbylle tapahtui tämän viikon PGA Tour -kilpailussa harmillinen vahinko. Kuva: Getty Images

Molemmilla pääkiertueilla voittanut Mark Hensby on edellisen kerran pelannut PGA Tourin kisan jatkokierroksilla viisi vuotta sitten.

Mark Hensby ilmestyi viimeisenä pelaajana Etelä-Carolinassa meneillään olevaan PGA-kiertueen turnaukseen ja sieltä hän myös ensimmäisenä pelaajana poistui. Kaiken draaman taustalla oli kymmenen lyönnin rangaistus, joka hänelle kisan avauskierroksella langetettiin.

Ensimmäisen kerran karsintarajan oikealle puolelle kapuamista viiteen vuoteen tavoitellut Hensby, 49, oli kierrostaan kahdeksan reiän jälkeen kaksi yli, kun hän huomasi jotain erikoista pallossaan: Titleist ProV1:ssä oli pieni tuntematon piste.

Australialainen tiedusteli caddieltaan, mikä kyseinen piste mahtaa olla, ja mietti olisiko sillä mahdollisesti jotain tekemistä päivitetyn ProV1-mallin kanssa. Caddie ei tiennyt, joten Hensby tiedusteli asiaa ryhmän muilta pelaajlta.

”He kertoivat sen merkitsevän vähemmän spinnaavaa palloa. Sekaannus oli valmis, sillä en käytä sellaista palloa. En tiennyt mistä se oli minulle eksynyt, mutta tajusin pelanneeni väärää palloa.”

Hensby päätteli väärän pallon tulleen peliin iskettyään kolmannen lyöntinsä veteen Congaree Golf Clubin kentän neljännellä reiällä. Tästä lähtien Hensbylle kirjattiin jokaista pelattua reikää kohden kahden lyönnin rangaistus aina sinne saakka missä hän huomasi vahingon tapahtuneen.

Kymmenen lyönnin lisäys tulokseen muokkasi päivän saldoksi 84 (+13), ja Hensbyn kilpailu oli käytännössä ohi. Hän ei enää ilmestynyt kisapaikalle toisena päivänä. Ei suinkaan sen vuoksi, että ensimmäisen kierroksen tulos oli lohduton, vaan virallisemmin siksi, että sai selkänsä jäykäksi ajettuaan edellisenä sunnuntaina muuttoautolla 14 tuntia Scottsdalesta Arizonasta San Antonioon Texasiin.

Miten sitten pisteellä varustettu Titleistin ProV1-pallo oli päätynyt Hensbyn tarpeisiin? Myöhemmin ilmeni, että hänen pallonsa oli vaihtunut ennen kierrosta Pat Perezin pallon kanssa kaksikon haettua puttituntumaa harjoitusviheriöllä.

”Tämä oli johtopäätös, kun myös Titleist halusi selvittää, miten tällainen sekaannus on päässyt tapahtumaan. Itse luulin, että tehtaalla on livahtanut väärä pallo kolmen pallon pakkaukseen. Sinänsä tuollainen erehdys olisi täysin inhimillistä, kun ero on niin pieni. Molemmissa on vielä musta numero. Onneksi Pat (Perez) ei kuitenkaan pelannut minun pallollani.”

Myöhemmin tässä kuussa Champions Tourille oikeuttavan iän saavuttava Hensby on pelannut viime aikoina pääsääntöisesti USA:n kakkoskiertueella Korn Ferry Tourilla. Seitsemästä kilpailusta viisi on tuonut karsiutumisen ja kaksi muuta sijat 47 sekä 66. Kauden ensimmäisessä PGA Tourin kilpailussaan Puerto Ricossa hän niin ikään karsiutui.

Maailmanlistalla parhaimmillaan sijalla 27 ollut Hensby on voittanut urallaan yhden turnauksen sekä PGA Tourilla että European Tourilla noin 15 vuotta sitten. USA:n kakkoskiertueella Melbournessa syntynyt pelaaja on nostanut pokaalia kolmesti. Majorissakin kahdesti top 5:een sijoittunut Hensby sai PGA Tourilta joulukuussa 2017 vuoden kilpailukiellon rikottuaan kiertueen antidopingsääntöjä.

Hensbylle kohtalokkaan Palmetto Championship at Congaree -kilpailun kolmas kierros keskeytyi huonon sään vuoksi. Chesson Hadley (-14) jatkaa kärjessä neljän lyönnin johdossa ennen Harris Englishiä. Kaksikolta jäi kierroksellaan yksi reikä pelaamatta.

European Tourilla tällä kaudella edukseen esiintynyt Etelä-Afrikan Garrick Higgo (-8) jakaa kolmatta sijaa Dustin Johnsonin kanssa.