Kylmä putteri hyydytti Välimäen – ennakkosuosikki McIlroyn masentavien avauskierrosten sarja majoreissa jatkui - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Kylmä putteri hyydytti Välimäen – ennakkosuosikki McIlroyn masentavien avauskierrosten sarja majoreissa jatkui

Sami Välimäki tiilyönnissään Ocean Coursen kahdeksannella reiällä. Kuva: Getty Images

Corey Connersilla on PGA Championshipissä kahden lyönnin etumatka. ET:llä menestyneestä John Catlinista tuli ensimmäinen majoreissa hitaasta pelistä rangaistu pelaaja lähes kahdeksaan vuoteen.

Sami Välimäen urakka Kiawah Islandilla Etelä-Carolinassa pelattavassa PGA Championshipissä alkoi nihkeästi. Hän käytti major-kilpailun ensimmäiseen kierrokseen 78 (+6) lyöntiä, ja on tulosluettelossa jaetulla 127. sijalla.

Ocean Coursen 10. reiältä startannut Välimäki teki heti kierroksensa alkajaisiksi birdien, mutta ajautui kahden parin jälkeen ongelmiin. Kuusi seuraavaa reikää sisälsivät neljä bogia sekä yhden tuplabogin ja etuysin tulokseksi jäi 41 lyöntiä.

Toisella kenttäpuoliskolla peli oli parempaa, mutta varsinaista nousua Välimäeltä ei sisääntulossa nähty. Reikien 12 ja 14 (kentän 3 ja 5) bogien jälkeen hän teki birdien kolmanneksi viimeisellä reiällä päättäen kierroksensa kuusi yli -tulokseen.

”Etuysi oli haastava, ja sitten putteri oli superkylmä tänään, minkä takia ei saanut tulosta aikaan”, 11 lyöntiä kärjestä oleva Välimäki sanoi pettyneenä.

Välimäen puttiongelmat on luettavissa ensimmäisen kierroksen strokes gained putting -tilastosta, jossa hän oli 155 kierroksensa loppuun pelanneen joukossa 140:s lukemalla -2,45. Välimäki on samassa tilastossa European Tourilla 20 kierroksen otannalla kymmenentenä, joten kyse lienee vain tilapäisestä häiriöstä pelaajan ja putterin välillä.

Aiemmin kierroksensa pelannut Kalle Samooja on tuloksellaan 74 jaetulla 62. sijalla, ja tässä tahdissa viimeisten joukossa kiinni jatkopaikassa, cut-rajan asettuessa oletettavasti +3:n ja +5:n välimaastoon.

Tilasto on synkkä ja se mitä ilmeisimmin kertoo pohjoisirlantilaisen keskittymisvaikeuksista majoreiden alla.

Edellisen kilpailunsa Wells Fargo Championshipin voittaneella PGA Championshipin suursuosikilla Rory McIlroylla oli torstaina hankala päivä.  Hän käytti kolme birdieä ja peräti kuusi bogia sisältäneeseen avauskierrokseensa 75 lyöntiä päästäen kärjessä painelevan Kanadan Corey Connersin heti kahdeksan lyönnin päähän.

Kiawah Islandilla kaudella 2012 pelatun PGA Championshipin mestaruuden vieneen McIlroyn kuiva kausi majoreissa on jo lähes seitsemän vuoden pituinen. Vuonna 2014 voittamansa Open Championshipin jälkeen hän on pelannut major-turnausten ensimmäiset kierrokset yhteensä 35 lyöntiä yli parin.

Rory McIlroy ei taaskaan saanut hyvää tulosta major-kilpailun ensimmäisellä kierroksella. Kuva: Getty Images

Tilasto on synkkä ja se mitä ilmeisimmin kertoo pohjoisirlantilaisen keskittymisvaikeuksista majoreiden alla. Kun vuosina 2011–2014 tulleiden neljän major-tittelin jälkeen ei uusia saavutuksia ole kuulunut, McIlroyn avauspäivien otteisiin on hiipinyt kummallista hermostuneisuutta ja yliyrittämistä.

Samalla ajanjaksolla hän on mainituissa majoreissa kolmea muuta kierrosta yhteensä 62 alle parin, mutta tilanteen korjaantumisesta huolimatta kehno avauskierros on kerta toisensa jälkeen pilannut hänen voittohaaveensa.

Voittohaaveet ovat eurooppalaisista korkealla Norjan Viktor Hovlandilla, joka jakaa kakkostilaa yhdysvaltalaisten Keegan Bradleyn, Brooks Koepkan, Aaron Wisen sekä Englannin Sam Horsfieldin kanssa. Eroa paalulla olevaan Corey Connersiin on kaksi lyöntiä.

Paikkaa maailmanlistan top 10:een kolkutteleva Hovland sijoittui ennen PGA Championshipiä kahdesti peräkkäin kolmanneksi ja on haalinut tänä vuonna neljä muutakin top 6 -sijoitusta.

European Tourilla menestystä niittänyt John Catlin sai torstaina kyseenalaista kunniaa oltuaan sitten vuoden 2013 ensimmäinen pelaaja, joka on saanut rangaistuksen majorissa hitaasta pelistä.

PGA of America -järjestön kutsun turnaukseen saaneelle yhdysvaltalaiselle annettiin varoitus seitsemännellä (kentän 16.) reiällä, kun hän käytti toiseen lyöntiinsä minuutin ja 14 sekuntia. Yhden lyönnin rangaistukseen johtanut toinen viivyttely tuli kentän kolmannella reiällä, missä aikaa toiseen lyöntiin kului jälleen yli minuutin.

Kolme kisaa yhdeksän kuukauden sisällä ET:llä voittanut Catlin pelasi lopulta tuloksen 75, ja on sijalla T77. Edellinen hitaasta pelistä majorissa rangaistu pelaaja oli Mastersin hallitseva mestari Hideki Matsuyama. Japanilainen sai sanktionsa vuoden 2013 Open Championshipissä.

Lue seuraavaksi: Wedge tärkein maila PGA Championshipissä? – Välimäki: ”Kun tulee paikka hyökätä, niin hyökätään

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje