Kuuma putteri ratkaisi Jon Rahmille ensimmäisen major-voiton U.S. Openissa – ”Tämä on Sevelle” - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Kuuma putteri ratkaisi Jon Rahmille ensimmäisen major-voiton U.S. Openissa – ”Tämä on Sevelle”

Jon Rahm otti uransa makeimman voiton Torrey Pinesissa. Kuva: Getty Images

Espanjalainen nousi komean saavutuksensa myötä maailmanlistan ykköseksi.

Jon Rahm (-6) kesti ennakkosuosikin paineet sunnuntaina Torrey Pinesin kentällä San Diegossa päättyneessä U.S. Open -turnauksessa. Ratkaisun kannalta käänteentekeviksi suorituksiksi osoittautuivat Rahmin kahdella viimeisellä reiällä upottamat pitkät birdie-putit, Louis Oosthuizenin jäätyä mestarista lyönnin päähän.

Peli oli päätöskierroksen puoliväliin saakka täysin ympäripyöreä, sillä reilusti toistakymmentä pelaajaa paistatteli kolmen lyönnin sisällä kärjestä omattuaan ainakin näennäiset mahdollisuudet voittoon. Samalla kun suurimman yllättäjän viittaa harteillaan kantaneet Russell Henley ja Mackenzie Hughes hiipuivat hiljalleen kuvasta, alkoivat rutinoituneet maailmantähdet ja isojen turnausten pelaajat kääriä hihojaan.

Virheitä, isojakin, sattui myös muutamalle voittajaehdokkaalle, joilta Rahm ja Oosthuizen välttyivät neljännellä kierroksella parhaiten. Kärkiryhmässä Hughesin kanssa pelannut Oosthuizen oli 16. reiän jälkeen lyönnin päässä Rahmista, kunnes hän sivalsi toiseksi viimeisellä reiällä avauksensa kohtalokkaasti kanjoniin ja joutui tyytymään bogin. Eteläafrikkalaisen oljenkorreksi jäi tehdä eagle 18:lla (par 5), mutta korttiin piirtyi nelonen.

Oosthuizenin kakkostilojen määrä majoreissa nousi kuuteen, ainoa voiton tultua 11 vuotta sitten lajin pyhätössä käydystä Open Championshipistä. Oosthuizen jakoi kakkossijaa myös PGA Championshipissä kuukausi sitten.

Rahmille voiton Torrey Pinesissa ratkaisi virheettömyys, vaikka yksi harmittomaksi osoittautunut bogey etuysillä tulokseen lipsahtikin. Ratkaisevia suorituksia mestaruuden kannalta olivat kahdella viimeisellä reiällä uponneet 7,5- ja 5,5-metriset birdie-putit, joita Rahm tuuletti antaumuksella – ikään kuin jo tiedostaen mihin onnistumiset tulisivat johtamaan.

Hän jakoi päätöspäivän ja koko kisan parasta tulosta 67 lyönnin kierroksellaan, ja sellaiset temput tapaavat johtaa major-turnauksissa hyviin asioihin. Nyt ne johtivat 26-vuotiaan Rahmin ensimmäisen major-titteliin, jota hän ehti jo hetken aikaa tähtipelaajista ensimmäisenä ”jonossa” odottaa.

Voitto oli kautta aikain ensimmäinen espanjalaisille U.S. Openissa, ja tämä sai Rahmin luonnollisesti herkistymään. Maan huippupelaajat muistavat järjestään kiittää ison voiton hetkellä edesmennyttä Espanjan suurinta golftähteä Seve Ballesterosta, jonka hienolta meriittilistalta U.S. Open jäi puuttumaan.

Nyt Rahmilta ei nähty tunnekuohuja, eikä ollut aihettakaan, sillä peli eteni pitkin päivää Baskimaalta Barrikasta kotoisin olevan pelaajan nuottien mukaisesti.

”Tämä on ehdottomasti Sevelle. Tiedän, että hän halusi kaikkein eniten voittaa juuri U.S. Openin, vaikka monet hänen hienoista tarinoistaan liittyvätkin Mastersiin”, maailmanlistan kärkeen noussut Rahm sanoi.

Majorin ohella 11 muuta kilpailua pääkiertueilla voittaneen Rahmin henkisen kantin kestävyyttä kaikista kovimmissa koitoksissa on epäilty. Espanjalaisen temperamenttinen luonne kääntyy usein pelaajaa itseään vastaan siinä vaiheessa, kun mielen pitäisi olla kaikkein maltillisimmillaan. Nyt Rahmilta ei nähty tunnekuohuja, eikä ollut aihettakaan, sillä peli eteni pitkin päivää Baskimaalta Barrikasta kotoisin olevan pelaajan nuottien mukaisesti.

Näissä tuuletuksissa oli jotain enteilevää, mihin kukaan muu ei pystynyt vastaamaan. Kuva: Getty Images

Voitto oli myös balsamia haavoille, joita hän sai pari viikkoa sitten käydyssä Jack Nicklauksen isännöimässä Memorial Tournamentissa. Huippuvireinen Rahm johti kisaa kolmen kierroksen jälkeen tavoittamattoman tuntuisesti kuudella lyönnillä, kunnes sai kuulla positiivisesta koronatestituloksestaan. Se johti automaattisesti koronakaranteeniin ja vetäytymiseen Memorialin finaalikierrokselta.

Rahm itse sanoi uskovansa kohtaloon, ja siihen että Memorialin kokemukset toisivat pian hyviä asioita. Paljon nopeammin ja parempia eivät olisi voineet tuoda. Hän lähti kuntopuntarin kärkimiehenä suurimpana ennakkosuosikkina Torrey Pinesiin, josta tammikuussa 2017 ensimmäisen PGA Tour -voiton tuomat muistot toimivat tärkeänä elementtinä voiton kannalta. Tiedossa myös oli, että South Course istuu Rahmin pelitapaan, ja siltä se myös näytti.

Brooks Koepka, Collin Morikawa, Branden Grace, Daniel Berger, Paul Casey, Xander Schauffele ja Rory McIlroy ovat pelaajia, joista suurimmalla osalla on tapana iskeytyä major-turnausten kärkikymmenikköön, kuten kävi myös 121. U.S. Openissa.

Heidän harmikseen matkan varrella tuli kuitenkin sen verran vastoinkäymisiä, että yhdestäkään ei ollut loppusuoralla Rahmin tai Oosthuizeninkaan uhkaajiksi. Omituisimman sulamisen koki U.S. Openin voittoa puolustanut Bryson DeChambeau, joka vielä johti kilpailua takaysin alussa.

Kaksi peräkkäistä bogia eivät häntä vielä voittokamppailusta suistaneet, mutta 13. reiän tuplabogey ja 17. reiän lumiukko (kahdeksikko par-nelosella) tekivät tuhojaan jo hyvän sijoituksenkin kannalta. 44 lyöntiä sisääntuloon käyttänyt DeChambeau putosi muun muassa harakoille lentäneen avauksensa, soketin ja muiden pienempien kommellustensa siivittämänä jaetulle 26. sijalle.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje