5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista

5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Kuka ihmeen Cameron Smith?

Cameron Smithistä kuullaan todennäköisesti jatkossakin. Kuva: Getty Images

Cameron Smith oli viikonvaihteessa pelatun U.S. Openin ehdottomasti suurin yllättäjä. Hän kuului eteläafrikkalaisten Louis Oosthuizenin ja Charl Schwartzelin ohella niiden harvojen pelaajien joukkoon, jotka alittivat kentän parin sekä lauantain että sunnuntain kierroksella. Smith jakoi kisassa neljännen sijan Branden Gracen ja toisen australialaisen, Adam Scottin kanssa.

Smith on osoittanut jo aiemmin viihtyvänsä USA:n länsirannikon kentillä. Hän esitti vahvoja otteita neljä vuotta sitten Gold Mountainilla pelatussa U.S. Junior Amateurissa, mutta aivan voittoon saakka rahkeet eivät riittäneet. Tuloslistalla oli myös tuolloin Jordan Spiethin nimi ensimmäisenä.

Brisbanessa syntynyt pelaaja teki comebackin Washingtonin osavaltioon, paitsi isommalle areenalle, myös itsekin hieman isompana ja vahvempana. Näyttävän tulossarjan 70-70-69-68 neljäs kierros oli Smithin osalta paras koko turnauksessa. Tässä isona apuna toimi viimeisen reiän kaksi upeaa lyöntiä, joista jälkimmäinen oli tuoda hänelle albatrossin.

Ei lainkaan hullumpaa päättää uran ensimmäinen U.S. Open pieneen eagle-puttiin reiän vierestä, ja huippusijoitukseen, joka toi hänelle 407 037 dollarin palkintosekin. Seremonioiden jälkeen Smithille valkeni, mitä muuta mukavaa hieno saavutus tuo vielä tullessaan.

* Top 10 –sijoitus tietää 21-vuotiaalle Smithille kutsua ensi vuoden U.S. Openiin.

* 18. reiän eagle sinetöi hänelle neljännen sijan, ja sitä myöden paikan 2016 Masters Tournamentiin.

* Smith,Branden Grace sekä Shane Lowry saivat onnistuneiden peliesitystensä johdosta myös kategorian PGA Tourille loppukaudeksi.

”Ollakseni rehellinen, en osaa pukea ajatuksiani sanoiksi. Ei tätä tajua varmaan vähään aikaan”, Australian joukkueessa amatöörien MM-kisoissa vuonna 2012 pelannut Smith sanoi. ”Ai, saan kutsun Augustaan? Ja myös Oakmontiin? Olen kyllä ihan sanaton”, hän totesi naureskellen.

Smith on pelannut Australian kiertueella vuodesta 2013 lähtien. Viime vuosi sujui pitkälti Asian Tourilla, jossa hän ylsi seitsemän kertaa kymmenen joukkoon, ja sijoittui rahalistalla viidenneksi. Paras sijoitus oli Indonesian Mastersin kakkostila.

Näillä välineillä pelataan tällä hetkellä maailman parasta golfia. Kuva: Getty Images

Näillä välineillä pelataan tällä hetkellä maailman parasta golfia. Kuva: Getty Images

Mitä bägissä, Jordan Spieth?

Jordan Spieth tyylitteli U.S. Openin voittoon hieman toisenlaisella arsenaalilla kuin Mastersissa. Hän korvasi Chambers Bay –kentällä Titleist 915 –hybridin saman tehtaan 712U –”rautadraiveilla”, saadakseen enemmän rullia links-tyyppisellä alustalla.

Driving ironin rinnalla Spieth käytti Titleistin 915F –väyläpuuta, joka mm. auttoi hänen pallonsa kahdella lyönnillä viheriölle 18. reiällä. Wedget (4 kpl) olivat Vokeyn SM5 –mallistoa.

Titleistin ProV1x –pallonsa Spieth puttasi hyvällä prosentilla oikeaan osoitteeseen Scotty Cameron 009 –prototyypillä. Tätä putteria hän on käyttänyt 15-vuotiaasta lähtien. Mailan hankinta perustui siihen, että hänen idolinsa Adam Scott ja Geoff Ogilvy omistivat samanlaisen version.

Titleist oli 67. kerran peräkkäin U.S. Openissa eniten käytetty pallo. Yhtiön Pro V1 tai ProV1x –pallo oli käytössä 91 pelaajalla.

Jordan Spiethin mailat 2015 US Openissa:

Draiveri: Titleist 915 D2 9.5°, varsi: Aldila Rogue Black 60 TX

Väyläpuu: Titleist 915F 15°, varsi: Graphite Design Tour AD DI 7 X

Driving iron: Titleist 712U –rautakolmonen, varsi: Graphite Design Tour AD DI 105 X

Raudat: Titleist 714 AP2 4-9, varsi: Project X 6.0

Pitching wedge: Titleist Vokey SM5 46°, varsi: Project X 6.0 (8° bounce F-Grind)

Gap wedge: Titleist Vokey SM5 52°, varsi: Project X 6.0 (8° bounce F-Grind)

Sand wedge: Titleist Vokey SM5 56°, varsi: Project X 6.0(10° bounce S-Grind)

Lob wedge: Titleist Vokey SM5 60°, varsi: Project X 6.0(4° bounce L-Grind)

Putteri: Titleist Scotty Cameron 009 –prototyyppi

Pallo: Titleist ProV1x

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje