26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista

26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Krista Bakkerin omatunto on puhdas

Krista Bakker joutui päähenkilöksi varsin harvinaiseen tapahtumasarjaan Tenerife Openissa.Kuva Juha Taskinen

Tapahtumat Golf Costa Adejen kentän 12:n viheriöllä perjantaina 19. syyskuuta jäävät ikuisiksi ajoiksi Krista Bakkerin mieleen. Tiistaina Seinäjoelta puhelimitse tavoitettu Bakker on varsin rauhallinen kerratessaan asioiden kulkua.

<a href=Krista Bakker tarvitsee kauden viimeisistä kisoistaan hyviä sijoituksia uusiakseen työpaikkansa LET:lla ilman karsintoja." src="/wp-content/uploads/2014/09/14092318201826.jpg">

Krista Bakker tarvitsee kauden viimeisistä kisoistaan hyviä sijoituksia uusiakseen työpaikkansa LET:lla ilman karsintoja.

”Minulla oli noin kolmemetrinen putti joka meni ohi ja jäi 20 sentin päähän reiästä. Vuoro siirtyi espanjalaispelaajalle, joka oli myös merkkaajani. Menin kuitenkin, kuten tällaisessa tapauksessa luonnollista on, puttaamaan palloni reikään. Jotta en olisi astunut hänen puttilinjalleen, otin harjoitussvingin palloni päällä. Tämän jälkeen puttasin sisään”.

”Pelikaverini ja ryhmän kolmas pelaaja, joka oli viheriön ulkopuolella, olettivat minun lyöneen hudin tehdessäni harjoituslyöntiä. Tästä pelikaverini minulle mainitsikin viheriöltä poistuttuamme”.

”Kierroksen jälkeen kävin merkkaajan kanssa tapahtuman läpi ja hän hyväksyi tulkintani. Korttiini jäi oikea tulokseni ja allekirjoitin sen. Ryhmän kolmas pelaaja alkoi tämän jälkeen puhua tapauksesta ja tuomari pyydettiin paikalle. Kun tuomari tuli paikalle riensin scoring-alueelta arviolta metrin sen ulkopuolelle keskustelemaan hänen kanssaan.”

”Tuomari päätyi lopulta näiden kahden muun pelaajan kannalle. Perusteluna hän käytti sitä, että oli kaksi todistajaa sanaani vastaan. Tuomari kysyi vielä minulta ennen diskaamista, onko pallon päällä harjoituslyönnin tekeminen normaali rutiinini. Selvitin, että ei ole muissa kuin näissä erikoistapauksissa. Ihmettelin kovasti tuomiota, enkä voi sitä vieläkään hyväksyä. Omatuntoni on täysin puhdas`”, Bakker vakuutti.

Kysymykseen, mikä sai kanssapelaajat käsittämään harjoituslyönnin lyönnin yritykseksi , hänellä ei ollut vastausta.

”Ei siinä tilanteessa mitään perusteltu, he vaan kertoivat suoritukseni olleen huti”, Bakker jatkoi.

Tapahtuman jälkeen hän ei ole ko. pelaajien kanssa kommunikoinut aiheesta.

”Enkä luultavasti kommunikoi jatkossakaan. Aiomme kyllä tehdä LET:lle selvityspyynnön siitä, miten tällainen päätös voidaan tehdä”.

Hänellä on kuluvalla kaudella varmuudella ohjelmassaan vielä Etelä-Afrikan ja Dubain osakilpailut.

”Ranskan avoimissa 3-5.10 olen ekalla varasijalla, sinne on siis lennettävä. Intian osakilpailuun on mahdollista päästä, Kiinan kahteen kisaan en näillä näkymin pääse, hän kertoo kisaohjelmastaan.

Lauantai 20.9

Arikkelia on täsmennetty Krista Bakkerilta tulleen tekstilisäyksen johdosta klo 20.00.

Käytännössä kyse on yksiselitteisesti siitä, onko Krista Bakker lyönyt hudin putterillaan, vai tehnyt harjoitussuorituksen.

Krista Bakker kirjoitti pyynnöstämme diskaukseensa liittyen asioiden kulusta versionsa:

”Minulla oli lyhyt putti 12:lla. Otin harkkasvingin ja puttasin sisään. Pelikaverit väittivät tuolloin, että missasin sen putin ( osuman. toim huom . Krista Bakkerin täsmennys) joka oli mun harkkasvingi.

Kierroksen jälkeen tarkastin kortin. Espanjalainen merkkarini Sara Beautell-Largo sanoi, että asia selvä, laitoin nimen korttiin ( kortissa oli tulos jonka Krista ilmoitti tuolta reiältä , toim.huom) ja palautin sen. Tämän jälkeen toinen pelikaverini Bonita Bredenhamn alkoi keskustella siitä merkkkarini kanssa.

Tulospalvelusta sanottiin että pysykää recording-alueella, tuomari oli tulossa. Seisoin recording-alueella mutta kun näin tuomarin, astuin ehkä metrin sen ulkopuolelle aloin keskustella asiasta.

Tuomari päätti uskoa pelikavereitani. Caddieni sanoi, ettei nähnyt tilannetta, joten hän ei ottanut kantaa asiaan. Mutta uskomatonta, että tuomari ei usko pelaajaa. Pelaaja on kuitenkin mielestäni ainoa, joka tietää oikeasti miten asia meni.

Sen jälkeen tuomari sanoi, että tässä tapauksessa joudun hylkäämään sinut, kun kirjotit korttiin paremman tuloksen ja astuit ulos recording- alueelta. En hyväksynyt sitä, että olisin putannut ohi (pallosta. Toim täsmennys Krista Bakkerin alkuperäiseen), koska näin ei tapahtunut. Asialle ei kuitenkaan mitään enää mitään tehtävissä”, Krista Bakker viestitti.

Krista Bakker oli siis kortin jätettyään poistunut recording-alueelta. Vaikka hän olisikin taipunut pelikaveriensa käsitykseen, paluuta alueelle ei ollut..

Merikilliseltä vaikuttaa nimenomaan se, että Bakkerin kertoman mukaan merkkaajan kanssa oli kierroksen jälkeen yksimielisyys tapahtumien kulusta. Silti case otettiin uudelleen käsittelyyn. Bakkerin astuminen rajan väärälle puolelle (ja täten voimattomaksi vaikuttaa asiaan) menee myös tilannekomiikan piiriin.

Arto Teittisen näkökulma:

<a href=Arto Teittinen on tuominnut kuluvalla kaudella mm. US Openissa sekä Japanissa pidetyissä amatöörien MM-kisoissa." src="/wp-content/uploads/2014/09/14060909575941.jpg">

Arto Teittinen on tuominnut kuluvalla kaudella mm. US Openissa sekä Japanissa pidetyissä amatöörien MM-kisoissa.

Suomen kansainvälisesti kokenein tuomari Arto Teittinen otti kantaa Bakkerin tapaukseen puhelimitse seuraavasti:

1.Miltä tarina kuulostaa?

Varsin harvinainen tapaus. Kuulostaa hurjalta Kyllä tällä tasolla sekä pelaajan, että merkitsijän on viheriöllä helppo havaita, onko putti missattu ( ohi pallosta. toim täsmennys) vai ei . Tarinasta ei ilmene, onko merkkaaja käsittänyt Bakkerin yrittäneen osua palloon, tai muuten aiheuttanut sen liikkumisen.

Tällaisessa tapauksessa tuomarilla on korkea kynnys asettua pelaajaa vastaan jollei näyttö ole varsin selvä. Ja nyt painotan sitä, että tarkkoja yksityiskohtia meillä ei ole tiedossa

2. Bakkerin poistuminen scoring-alueelta?

”Käsittämätön kömmähdys pelaajalta, jos hänelle on sanottu että kortissa on vielä epäselvää ja tuomari on tulossa. Hän ei voi enää palata alueelle korjaaman allekirjoittamaansa korttia. Nyt tuomari päätyi jostain syystä merkkaajan sekä todistajan asemassa olevan kolmannen pelaajan näkökantaan.”

”Bakkerin allekirjoitettua liian alhaisen tuloksen sisältäneen kortin, hänen ainoa mahdollisuutensa oli oman pääöksensä jälkeen diskata Krista”.

3.Jos kentällä tulee tilanneSana sanaa vastaan” , kumman sana painaa, ratkaisee. Pelaajan vai merkitsijän riitatapauksessa?

”Merkkaaja on käytännössä kuin kirjanpitäjä, ei tuomari. Hän voi muistuttaa pelaajaa säännöistä ja mahdollisista rankkareista, mutta ei voi niitä tuomita. Jos pelaaja ei ota vastaan kirjanpitäjän mielestä hänelle kuuluvia rankkareita, hän voi kieltäytyä allekirjoittamasta pelaajan korttia.”

”Tuomari tekee lopullisen päätöksen kuultuaan asianosaisia ja mahdollisia todistajia, kuten tässä tapauksessa kaiketi kolmatta pelaajaa”, Teitttinen kertoi lauantaina.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (27 kpl)

 • Rauski says:

  Siis oliko nyt kyseessä, että Krista oli tehnyt harkkaputin ja sen jälkeen putannut pallon kuppiin. Vai mitä tää nyt oikein on? Harkkaputti oli tulkittu pelikaverien toimesta putiksi?

 • Keijo says:

  Onko ollu huolimaton eli yrittäny sutaista lyhyen putin äkkiä reikään mutta lapa on mennytkin vahingossa pallon yli ?

 • maikki says:

  Pelaajahan on tehnyt harjoitusputin ja putin. Ei ’yrittänyt sutaista lyhyttä puttia äkkiä reikään’ – hei oikeasti, peli ei ole tuon tasoista LET:n kisoissa! Jos harkkaputtia on katsonut jostain kauempaa, on se voinut näyttää erilaiselta kuin todellisudessa. Golf on herrasmiesten laji ja pelaaja on itse oma tuomarinsa. En usko, että Krista haluaisi huijata!

 • Arto A. says:

  Enkä minä usko mitä itua pelikavereiden olisi väittää lyönnin olleen huti jos se oikeasti ei sellainen ollut.

 • Harmi says:

  Uskon myös että hylkääminen oli kaikella todennäköisyydellä oikea ratkaisu. Ei golfissa hylätä pelaajia ilkeyden vuoksi. Totuus ei kai kuitenkaan tässä selviä koskaan. Ehkä Kristan kutsuma harkkaswingi siis huti tehtiin sellaisessa asennossa jossa kukaan ei puttaa normaalisti eikä myöskään tee harkkaswingiä eli putti oli täysin varma ja hyvin lyhyt. Myös pelaajan reaktio lienee hudin jälkeen erilainen verrattuna harkkaswingiin.

 • Juuso says:

  Muutaman rivin perusteella täällä sääntöosaajat ovat täysin varmoja tapahtuman kulusta. Tätä etätaitoa kannattaa tarjota kansainvälisesti, tuomarointi hoituu golfpisteen forumin kautta edullisimmin.

 • Sattuuhan Sitä says:

  Hale Irvin löi taannoin ohi pallosta lyhyessä putissa ja hävisi sillä kerralla lyönnilla British Openin. Ei siis aivan ainutlaatuista.

 • RR says:

  …DQ aina on. Tästähän jutusta ei selviä millainen se väitetty ja tuomittu huti oli. Jos se olisi samanlainen sutaisi ohi parin sentin putista kuin tuossa surullisenkuuluisasssa Hale Irwinin tapauksessa, niin asia on selvä ja tuomio oikea. Yleensä kyllä kanssapelaajat näkee kun pelaajalla on ollut aikomus osua palloon, mutta ei osu. Mutta tuon jutun perusteella vaikea sanoa, ei esim selviä kuin pitkä matka oli jäljellä, millainen se puttiliike oli jne. Ja jos matkaa oli se muutama sentti, nin eihän silloin yleensä oleta harjoitusputtia.

 • RR says:

  …pitäisi lukea ”yleensä oteta” ei ”yleensä oleta”

 • Jim says:

  Miten tämä suomalaisten sekoilu eri toureilla vaan jatkuu? Onko tosi, että meikäläisten sääntötuntemus on tuota tasoa? Luettakaa nyt noilla, jotka tuolla pelaavat, kaikki se mikä koskee kilpailuun liittyviä tilanteita, jotta noin noloihin tilanteisiin ei enää jouduttaisi. Milloin poistutaan scoring arealta, vaikka oman asian käsittely on kesken, milloin siirretään teeing arealta mainoksia, koska silence-päremies on niin luvannut jne.

 • Jim says:

  Miten tämä suomalaisten sekoilu eri toureilla vaan jatkuu? Onko tosi, että meikäläisten sääntötuntemus on tuota tasoa? Luettakaa nyt noilla, jotka tuolla pelaavat, kaikki se mikä koskee kilpailuun liittyviä tilanteita, jotta noin noloihin tilanteisiin ei enää jouduttaisi. Milloin poistutaan scoring arealta, vaikka oman asian käsittely on kesken, milloin siirretään teeing arealta mainoksia, koska silence-päremies on niin luvannut jne.

 • hoomoilanen says:

  Toistan; Miten hutiputti määritellään?

 • Q8 says:

  hutiputti määritellään samoin kuin huti. Eli jos on tarkoituksena osua palloon mutta ei osuta, niin se on huti. Jos mailalla huidotaan muuten vain eikä osuta palloon niin kyseessä ei ole huti. Mielestäni ammattilaisen sanaan siitä, että yrittikö vai ei osua palloon pitää pystyä luottamaan.

 • Hups says:

  Turhaan pohditte, tekikö Krista harjoituslyönnin vai ei. Hänhän kertoi jo. Lukekaa juttu alusta saakka! Ihmetyttää, miksi muiden kanssapelaajien kanta painoi tuomarin ratkaisussa enemmän? Yhtenäisen tunarointi- hups, siis tuomarointilinjan pitää siis jatkossa painottua niin, että kanssapelaajien kanta on aina merkittävämpi. Pelaajan oikeusturvalla ei ole niin väliä?

 • Ile says:

  Kanssapelaajat ovat hudin kannalla pelaaja ei. Pelaajan kannan pitäisi ratkaista. On silti kummallista että kanssapelaajat lähtisivät tuolle kannalle jos eivät olisi näkemästään varmoja. Onhan näitä joskus jälkeepäin huomattu videolta mutta ei tainnut olla kuvaajaa tällä kertaa paikalla. Oli huti tai ei niin pelaaja kiistää ja sen luulisi riittävän. Oliko sitten niin että Bakker oli puolustuskyvytön poistuttuaan scoring alueelta.

 • Olli-Pekka Lintula says:

  Lisäksi olisi kiva tietää tuon ’kolmannen pelaajan’ taustat. Miksi koki niin vahvasti asian laidan, että oli aloitteellinen. Kanssapelaaja on myös jäävi tai puolueellinen, vaikuttaahan mahdollinen dq myös hänen tilanteeseensa. Joku vuosi sitten ruotsalainen (mies) sai aika pitkän pannan ammattikisoihin tahallisen huijauksen vuoksi. Jos Krista tosiaan yritti huijata, niin sittenhän asia pitäisi viedä kurinpidollisesti pidemmälle. Tässä tapauksessa ei kyseessä olisi pois selitettävissä oleva sääntötuntemuskämmi vaan sillka rike. Saas nähdä toimiiko LET taustaorganisaatio asiassa. En toki toivo Kristalle mitään ja hänen kertomuksensa vaikuttaa aidolta.

 • Rauski says:

  Mä en edelleenkään osaa kuvitella tuota tilannetta. Ainut mikä tulee mieleen olisi se, että pelaajalta on lyhyt putti mennyt ohi ja harmistuksissaan heilauttaa putterinsa pallon yli. Sen jälkeen laittaa pallon reikään.

 • jj says:

  Tuomareille ja muille pelaajille ei saa antaa yhtään siimaa.

 • Hillu says:

  Pelaajan oma moka kun poistuu recording-alueelta. Siitä ei kahta sanaa. Oma moka. Mutta että missaa putin kokonaan? Sitä en ole koskaan nähnyt ja siihen on vaikea uskoa. Taitaa vain olla kateellisten pikkutyttöjen keljuilua toisilleen?

 • ol says:

  Voiko olla niin että joku tekee oikeasti harkka svingin PALLON PÄÄLLÄ ! koska ei voi muka tehdä sitä pallon vieressä polkematta kanssapelaajan puttilinjalle ?? etäisyys reiästä 20 cm… uskoo ken haluaa ….

 • Rauski says:

  Kotona mietittiin onko edes 30 sentin tai alle tehty tai nähty harkkaputtia, ehkä kerran sellainen on nähty, mutta ei sitäkään tehty pallon päältä. Tietysti pelaajilla on erilaisia tapoja eikä se huono asia ole tehdä aina samalla lailla. Kyllä kanssapelaajat voivat hyvinkin ihmetellä tuollaista ilman mitää ”kaunaa” pelaajaa kohtaan esim jos ovat nähneet ettei se ole pelaajan tapana ollut aikaisemmin. Voihan siihen vaikuttaa tietysti puttiasento, jos se on ollut linjan suhteen huono sen takia että olisi joutunut astumaan linjalle, niin pieni heilautus voi olla ihan paikallaan. En moiti Kristaa enkä moiti kanssapelaajia, kaikki ovat toimineet mielestäni ihan oikein, keskustelleet asiasta ja yrittäneet varmistaa tapahtumaa vielä tuomarin kautta. Astumine scoring arean ulkopuolelle oli tietysti ajattelematon kömmähdys, mutta tuollaisessa tilanteessa jotenkin ymmärrettävää.

 • BigSlice says:

  Jotenkin tästä jää kuva, että jotain on edelleen kertomatta, eikä ehkä saadakaan koskaan todellista tarinaa esille. Pelaajat varmaan tietävät parhaiten.. Harjoitusputti 20 cm matkalta kuulostaa kyllä ihmeelliseltä..

 • RF says:

  Siis mitä?! eikö kukaan muka ole nähnyt koskaan, kenenkään pelaajan tehneen pallon päällä harkkasvingiä juuri kyseisessä tilanteessa. Lyhyt putti, noin 20-30cm, hieman huonossa asennussa, kun varotaan astumasta toisen linjoille. Pallon päällä tehdyssä harkkasvingissä saa linjattua putin. Itse olen pelannut golfia yli kaksikymmentä vuotta, ja useasti tehnyt juuri noin. Eikä kukaan ole koskaan epäillyt tai sanonut mitään, että olisin vetänyt hudin. Eikä ole tullut mieleenkään, että joku edes epäilisi moista tapahtuneen. Kyllä sen erottaa onko se huti putti, vai harkkasvingi. Eihän siinä aseteta mailaa pallon taakse, vaan pyyhkäistään ilmassa vaan varmistaakseen linjan. Sitten putteri pallon taakse ja pallo kuppiin.Uskon hyvinkin Kristan tehneen juuri noin. Täytyy näköjään alkaa varomaan kyseisessä tilanteessa, tai sanoa etukäteen että teen tässä ensin pallon päällä harkkasvingin. Ettei epäillä huijariksi. Tuo scoring-arealta poistuminen menee sitten valitettavasti pelaajan piikkiin. Tsemppiä Kristalle loppukauden peleihin.

 • RR says:

  …jos ei keskity eli kyllä sen mittaisissa ainakin itse otan yhden harjoitusswingin. Jos olen huonossa asennossa niin kyllä n 20 cm mittaiset merkkaan nykyisin kun olen niitä tökännyt ohi (ei-normaalissa asennossa, välttäen siis pelikaverin linjaa). Sellaiset 5cm putit on sitten asia erikseen (millainen se Hale Irwinin putti taisi olla), niissä ei kyllä kukaan ota harjoitusswingiä. Ja olen kyllä nähnyt pelikaverien joskus ottavan harjoitusswingejä pallon päällä eli ei ole ihmeellistä eikä tavatonta se.

 • andro woman says:

  Naisten golfkisat ovat olleet mielestäni yhtä symbioosia, nytkö jo sinnekin on tullut tämä verinen taistelu?

 • jj says:

  kisaan kuuluu ihmisten loputon viisastelu.

 • Ari says:

  Muistuu taas mieleeni tämän hyvinkään miehen lausahdus” se vaan on niin, että tuo Oregonin ihme, kun vuoden kantobägiä ja katseli tyttöjen läpsygolfia, vaikkakin sen korkeimmmalla tasolla, niin siinä kovin herkästi hämärtyy kuva ihan oikeasti tästä pelistä. Voiko ammattiaan harjoittava proo hyvinkäältä enää enempää halveksia naisgolfia.