Pulkkanen sai avauksensa jiiriin – joko paukkuu ET:llä miljoonan euron tienestiraja? - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Pulkkanen sai avauksensa jiiriin – joko paukkuu ET:llä miljoonan euron tienestiraja?

Tapio Pulkkasen draivit ovat alkaneet löytää paremmin ladulle. Kuva: Getty Images

Tapio Pulkkanen pelaa Nairobissa Janne Kaskelle pari vuotta sitten Asian Tourilla kitkerää kalkkia juottaneen korealaisen kanssa.

European Tourilla palattiin viime viikolla kuukauden tauon jälkeen tositoimiin Qatarin kilpailun myötä. Seuraavaksi ohjelmassa on kaksi peräkkäistä Nairobissa pelattavaa turnausta, joista ensimmäinen kantaa nimeä Magical Kenya Open. Suomalaisista kisassa mukana ovat Kalle Samooja ja Tapio Pulkkanen.

Pulkkasella on ollut parin edellisen vuoden aikana vaikeuksia avausten tarkkuuden kanssa, mikä on tehnyt tuloksen rakentelusta hankalaa. Hän keskittyi viime kauden jälkeen harjoittelussaan draiveihin, ja välinemerkin vaihdon yhteydessä myös Callawayn draiveri vaihtui Titleistiin.

Draiveissa on ollut kauden ensimmäisissä kisoissa tuttuun tapaan ruutia hänen mahtuessa ET:llä avausten pituustilastossa top 15:een. Vaikka hän ei yllä tarkkuustilastossa sadan joukkoon, oli Pulkkanen Qatarin turnauksen ensimmäisen kierroksen 24. tarkin avaaja.

Hän kiitteli Qatar Mastersissa draivejaan, mutta valitteli viime syksyn vahvuuksiin kuuluneen puttipelin tahmeutta.

”Avauksissa olen ollut suhteellisen hyvä, mutta puttaaminen oli heikkoa. Pitkässä pelissä kuitenkin oli hyviä merkkejä ensi viikkoa ajatellen”, viidellä lyönnillä jatkosta pudonnut Pulkkanen sanoi perjantaina Dohassa.

Kymen Golfista kansainväliseksi huippupelaajaksi ponnistanut Pulkkanen aloitti kauden Abu Dhabissa sijoittuen mukavasti 41:nneksi. Tämän jälkeen on tullut kolme perättäistä karsiutumista.

Vaikka Pulkkanen ei ole päässyt rahakierroksille kuin avauskilpailussa, on hän saanut muista turnauksista ET:n tämänhetkisen käytännön mukaan tuhannen euron molemmin puolin liikkuvia ”kipukorvauksia”. Näitä ei kuitenkaan lasketa kiertueen virallisiin tienesteihin.

Tänä vuonna jokaisen olisi uusittava työsopimus pääkiertueella omin avuin.

Pulkkanen on koonnut loppuvuodesta 2017 alkaneella European Tour -urallaan 997 469 euron ansiot, joten seuraavan jatkopaikan ottaessaan hän tulee rikkoneeksi miljoonan euron tienestirajan.

Yhden top-kolmosen ja neljä muuta top 10 -sijoitusta kiertueella saavuttaneen ”Hattu-Tapion” ura on ollut laskusuuntainen. Viime kaudella kukaan ei menettänyt ET-korttiaan terveyskriisin takia, mutta tänä vuonna jokaisen olisi uusittava työsopimus pääkiertueella omin avuin.

Edellinen Kenya Open päättyi Guido Migliozzin voitontuuletuksiin. Kuva: Getty Images

Race to Dubai -listan viimeinen kortin uusintaan oikeuttava 115. sija heltisi edellisellä normaalilla kaudella hieman alle 300 000 euron ansioilla. Intian Gaganjeet Bhullar pelasi toissa kaudella 25 kilpailua, joista yksi tuotti top 10 -sijoituksen ja kaikkiaan noin kaksi kolmasosaa johti jatkokierroksille. Tienestejä hän kokosi 16 kilpailussa keskimäärin vajaat 19 000 euroa.

Pulkkanen on neljän kilpailun jälkeen ET:n rankingissa sijalla 100, ja koossa on lähes 38 000 euron ansiot. Suomalaisista Race to Dubai -listalla korkeimmalla on sijaa 29 hallussaan pitävä Kalle Samooja, jonka alkukauden kohokohta on Dubaissa tammikuussa otettu neljä sija.

Samooja keikkui myös Qatarin kisan kärkitaistelussa kaksi ensimmäistä kierrosta, mutta putosi kolmannen kierroksen epäonnistumisen siivittämänä 28:nneksi. Viime kaudella Nairobissa ei pelattu, mutta vuonna 2019 Samooja ylsi Kenian avoimissa jaetulle kuudennelle tilalle. Eroa voiton vieneeseen Italian Guido Migliozziin kertyi tuolloin kolme lyöntiä.

Karen Country Clubin kentällä viihtyvyytensä osoittautunut Samooja on aiemman menestyksen ja kuluvan kauden ajoittaisten loistavien otteiden myötä yksi tämän viikon turnauksen menestysehdokkaista. Hän käynnistää torstain kierroksensa kello 11.20 Suomen aikaa seuranaan Ugandan Philip Kasozi sekä Saksan Marcel Schneider.

Yli neljä tuntia aiemmin (kello 7.10) starttaavan Tapio Pulkkasen pelikaverit ovat Etelä-Korean Taehee Lee ja Englannin Toby Tree. Ensin mainittu muistetaan keväällä 2019 kotimaassaan pelatusta Asian Tourin kilpailusta, jonka loppusuoralla hän tavoitti Janne Kasken parin lyönnin etumatkan, ja vei lopulta voiton uusinnassa.

Viime viikolla Qatarissa menestyneistä mukana ovat voittoa puolustavan Migliozzin ohella muun muassa Etelä-Afrikan Darren Fichardt, Gaganjeet Bhullar, Walesin Jamie Donaldson sekä Englannin Richard McEvoy.

European Tourin muista suomalaisista Mikko Korhonen palailee turnausten pariin huhtikuussa ja Sami Välimäki toukokuun puolella.

Lue seuraavaksi: Viikonvaihde tuotti Samoojalle suuren pettymyksen − voittotaistelu vaihtui 28. sijaan

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje