23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - Kilpagolf

Kim Koivun ihmeellinen kausi – 3223 lyönnillä European Tourille

Kim Koivun ura jatkuu nousukiidossa. Kuva Getty Images

Tilastot sen kertovat: Kim Koivu pelaa voittaakseen.

Kim Koivu voi ottaa loppukauden rennosti. Kauden kolmas Challenge Tour -voitto Sveitsissä pelatussa Rolex Trophyssa nosti suomalaiskomeetan European Tourille. Pelioikeus astuu voimaan välittömästi ja kattaa myös koko ensi kauden loppukauden 2018 otteista riippumatta.

Tapa, jolla Koivu ET-korttinsa lunasti, on suomalaisittain ainutlaatuinen – ja tilastojen valossa perin erikoinen.

Koivu on ensinnäkin Challenge Tour -historian kahdestoista pelaaja ja ensimmäinen suomalainen, joka lunastaa European Tourin pelioikeuden kolmella CT-voitolla. Saman kauden aikana kolmeen voittoon Challenge Tourilla yltänyt pelaaja nousee suoraan European Tourille ja lunastaa samalla myös seuraavan kauden käsittävän kattavan pelioikeuden.

Vuodesta 2008 lähtien, kautta 2010 lukuun ottamatta, Challenge Tourilta on noussut joka vuosi 1–2 kolmeen voittoon yltänyttä pelaajaa European Tourille. Selvästi tunnetuin nimi joukosta on kaudella 2013 hattutempun kymmenen osakilpailun aikana tehnyt Brooks Koepka, jolla on kaksi viikkoa sitten pelatun PGA Championshipin ykköstilan jälkeen vyöllään nyt myös kolme major-voittoa.

Kolmen voittonsa lisäksi Koivulla ei ole muita top 10 -sijoituksia tilillään.

Vielä vuosi sitten amatöörikisoja kiertänyt Koivu ehti pelata ensimmäisen ammattilaiskautensa aikana yhteensä 15 Challenge Tourin osakilpailua ennen nousuaan pääkiertueelle. Ensimmäisen voittonsa Koivu otti jo kauden toisessa kilpailussaan Kiinassa huhtikuun puolivälissä. Kauden toinen ykköstila oli puolestaan makea kotivoitto Vierumäen Finnish Challengessa elokuun puolivälissä. Sveitsissä jälleen voitonjuhliin päättyneen Koivun kuluvan kauden voittoprosentti on komea: 20 %.

Koivu varmisti nousunsa elokuun 25. päivänä, mikä on viidenneksi aikaisin ajankohta Challenge Tourilla kolme voittoa ottaneiden joukossa. Nopeimmin tempun on tehnyt jo juhannusviikolla vuonna 2013 korttinsa lunastanut Brooks Koepka.

Oma lukunsa kiertueen historiassa on Ruotsin Kristoffer Brobergin suoritus kaudelta 2012. Broberg pelasi tuolloin elokuun aikana neljä perättäistä kilpailua, joissa hän ylsi kolmeen voittoon ja yhteen kolmossijaan. Kauden avausvoittonsa Broberg otti Kytäjällä pelatussa Finnish Challengen osakilpailussa. Ennen Kytäjän kisaa Broberg oli ehtinyt pelata vain yhden kisan, joten ET-pelioikeus irtosi vain viiden CT-kisan suorituksilla. Koivun tavoin myös Broberg otti kauden kolmannen voittonsa Sveitsin Rolex Trophyssa ja vieläpä samana päivänä, 25. elokuuta.

Koivu tarvitsi European Tourin pelioikeuden lunastamiseen yhteensä vain 46 kierrosta ja 3 223 lyöntiä. Koivun kierroskeskiarvo Rolex Trophyn jälkeen oli 70,07, mikä on keskimäärin tasan puolitoista lyöntiä alle parin. Kauden parhaan yksittäisen kierroksen Koivu pelasi Rolex Trophyn avauspäivänä iskettyään taululle tuloksen 62 (-10).

Erikoisen Koivun kaudesta tekee se, että kolmen voittonsa lisäksi hänellä ei ole muita top 10 -sijoituksia tilillään. Kahdessatoista muussa osakilpailussa Koivu on pudonnut cutista peräti seitsemän kertaa, ja paras noteeraus on ollut Portugalin avointen 13. sija.

Mutta kun paikka voittotaisteluun on auennut, Koivu on käyttänyt sen erehtymättä hyväkseen ja nostanut lopulta pokaalin.

Koivun kovasta voitontahdosta kertovat myös hänen kierroskohtaiset keskiarvonsa. Alhaisimman keskiarvon Koivu on kirjannut kisojen päätöskierroksilta. Viimeisten kierrosten keskiarvo 67,88 on lähes neljä lyöntiä parempi kuin Koivun avauskierrosten keskiarvo 71,87. Kolmessa voitokkaassa kilpailussaan Koivu on pelannut päätöskierrokset vakuuttavasti tuloksin 64-66-67, yhteensä 18 alle parin.

Kaudella 2019 Koivun kategoria paranee luokkaan 13 eli Challenge Tourin rahalistan kautta nousevien edelle.

Koivu on ollut vahva myös kisojen toisena pelipäivänä, kun on pitänyt varmistaa paikka viikonlopun kierroksille. Koivun toisen kierroksen keskiarvo kuluvalta kaudelta on tasan 69 lyöntiä.

Kolmessa voittoon johtaneessa kisassa Koivun ”moving day” onkin ollut lauantain sijaan perjantai. Hän on nimittäin pelannut kaikissa kolmessa kisassa toisen kierroksen tulokseen 65. Kiinassa Koivu nousi toisena päivänä kisan kärkeen, Vierumäellä hän kipusi cut-rajan tuntumasta kymmenen joukkoon ja voittotaistoon ja Sveitsissä hän kasvatti johtonsa kahden kierroksen jälkeen jo viiteen lyöntiin.

Menestyspaineita Koivulla ei tällä kaudella enää ole, joten loppukausi antaa kovana harjoittelijana ja tunnollisena urheilijana tunnetulle Koivulle erinomaisen mahdollisuuden ottaa tuntumaa elämään ja kilpailemiseen Euroopan ykköskiertueella.

Loppukauden 2018 ajan Koivu pelaa European Tourilla kategorialla 15, mikä on astetta heikompi kategoria kuin viime vuonna Challenge Tourin rahalistalta nousseiden kategoria. Ilman huippuonnistumisia pelimahdollisuuksia tarjoutuu loppukauden aikana noin 5–6 osakilpailuun. Kaudella 2019 Koivun kategoria paranee luokkaan 13 eli Challenge Tourin rahalistan kautta nousevien edelle.

Tällä viikolla pelattava Made In Denmark ET-kisa jää Koivulta väliin, mutta ensi viikon Sveitsin kilpailuun Koivu on ilmoittautunut mukaan. Luksuskello Rolexin nimikkokisan voiton jatkeeksi olisi ajattoman tyylikästä nostaa ilmaan myös kilpailevan kellobrändin, Omegan, sponsoroiman European Mastersin voittopokaali.

(Juttua päivitetty 27.8.2018 klo 16:35 – Kolmen voiton jälkeen kauden paras sijoitus on Portugalin avointen 13. sija.)

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)