[6][5]

[6][5]
Kilpagolf

Kilpakausi 2017 – parhaat suomalaiset

Kansainvälisillä kentillä ja kiertueilla koettiin tänä vuonna suomalaisittain paljon mukavia hetkiä. Eräs pitkän linjan ammattilainen otti vihdoinkin ensimmäiset voittonsa, molemmat tulivat kotimaan kamaralla.

Kilpakauden 2017 ehdoton suomalainen ykkösnimi oli Tapio Pulkkanen. Hän aloitti pelinsä Challenge Tourilla vaatimattomalla kategorialla, mutta Vierumäeltä saaduilla villeillä korteilla oli tiedossa paikkoja useampaankin turnaukseen.

Pulkkanen ei ollut pitkään villien korttien varassa, kun hän sijoittui kauden neljässä ensimmäisessä kilpailussaan kaksi kertaa kakkoseksi ja kerran kuudenneksi. Alkukauden otteet antoivat suuntaa tulevalle, ja Kymen Golfin pelaaja saattoi latautua kesällä rauhassa syksyn tärkeimpiin turnauksiin.

”Hattu-Tapio” räjäytti pankin syyskuun jälkipuolella voitettuaan kiertueen rahakkaimpiin kisoihin kuuluvan Kazakhstan Openin. Tällä saavutuksella hän varmisti korttinsa Euroopan kiertueelle kaudeksi 2018.

Pulkkanen alkoi viimeistään tässä vaiheessa käydä tosissaan taistelua CT:n Road to Oman -rankingin voitosta, jonka sineteiksi Kazakstanin kisan menestys ja kolme viikkoa myöhemmin pelatun Hainanin turnauksen kakkostila osoittautuivat.

Yhteensä 20 turnausta pelannut Pulkkanen tienasi kauden mittaan 210 799 euroa palkintorahaa, ja teki suomalaista kilpagolfin historiaa maan ensimmäisenä Challenge Tourin rankingin voittajana. Hän karsiutui ainoastaan neljässä kilpailussa, ja oli yksi kiertueen seitsemästä kuutosella alkavan kierroskeskiarvon saavuttaneista pelaajista.

Pulkkanen karsiutui ensimmäisessä Euroopan kiertueen jäsenenä pelaamassaan Hongkongin turnauksessa, mutta ylsi taistelemaan kaksi viikkoa myöhemmin käydyn Joburg Openin voitosta. Saaliiksi jäi lopulta jaettu kolmas sija, joka tuotti hänelle 62 930 euron palkintosumman.

Kiertuetulokas oli alkuviikolla päivitetyllä vuoden viimeisellä rankinglistalla parhaana suomalaisena sijalla 167.

Mikko Korhonen pokkasi katumaasturin ja uran parhaat sijoitukset

Mikko Korhonen pelasi varsin mallikkaan kauden ET:llä, vaikka rutistus ei kiertueen finaalisarjaan saakka riittänytkään. Kohokohdiksi nousivat Tshawane Openin ja Lyoness Openin jaetut kakkostilat, jotka ovat myös hänen parhaat yksittäiset saavutuksensa kuusivuotisella pääkiertueurallaan.

Mikko Korhonen ensimmäinen ET-voitto niin sanotusti roikkui jo ilmassa. Kuva: Getty Images

Lähimmäksi isoa pottia hän pääsi Itävallassa, missä eroa voiton vieneeseen Dylan Frittelliin jäi yksi lyönti.

Helsinkiläistynyt pelaaja päätti Tshwane Openin jälkeen Mikko Ilosen valtakauden maailmanlistan parhaana suomalaisena, mutta kausi sisälsi myös terveysongelmia; isovarpaiden nivelrikko aiheutti sitkeitä jalka- ja selkävaivoja, minkä vuoksi hän joutui jäämään heinäkuussa toista kuukautta kestäneelle tauolle.

Korhonen pelasi palkintorahalla mitattuna (396 648 euroa) parhaalla kaudellaan 21 turnausta, joista 14 tuotti hänelle paikan jatkokierroksille. Top 10 -sijoituksia kertyi kolme. Kauden tähtihetkiin lukeutui myös Shenzhen International -kilpailussa syntynyt hole-in-one, josta Race to Dubai -listalla 98. sijoittunut Korhonen sai palkinnoksi katumaasturin.

Wikström paras suomalainen LET:llä

Naisten Euroopan kiertueen rankingin paras suomalainen oli Ursula Wikström, jolle 33 983 euron tienestit tuottivat listalla 32. sijan. Kausi LET:llä ei kohonnut vantaalaisen parhaimpiin, mutta hän saavutti kotimaassa 13 vuotta kestäneen ammattilaisuransa ensimmäiset voitot.

Ursula Wikström saavutti vihdoinkin ensimmäiset ammattilaisvoittonsa. Kuva: Getty Images

Wikström oli ykkönen Hill Side Golfissa pelatussa LET Access Series -kiertueen kilpailussa, ja Vuosaaressa Finnish Tourin finaaliturnauksen uusinnassa hän kukisti Peter Erofejeffin. Huomionarvoista oli myös St Andrewsin Castle Coursella pelatun Women’s British Openin karsintakilpailun voitto, ja sitä kautta ansaittu paikka kauden neljänteen major-turnaukseen.

LET:n turnausmäärä jäi tänä vuonna vähäiseksi, ja esimerkiksi touko-kesäkuussa ohjelmassa ei ollut yhtään kilpailua. Wikström pelasi 11 turnausta, joista kahdeksan johti karsintarajan paremmalle puolelle. Kauden paras saavutus oli myös tienestien valossa Fatima Bint Mubarak Ladies Openin 11. sija.

Oliver Lindell loisti CT:llä

Kaudella 2016 Nordic Liigan rankingissa kakkoseksi sijoittuneen Oliver Lindellin debyyttikausi Challenge Tourilla oli nappisuoritus. 19-vuotias superlupaus asetti tavoitteekseen sijoittua rankingissa niiden 45 pelaajan joukkoon, joille aukesi paikka kiertueen päätösturnaukseen ja ET:n karsintafinaaliin.

Oliver Lindell taisteli kauden loppuun asti paikasta ET:lle. Kuva: Getty Images

Lopulta hän taisteli Omanissa pelatussa Grand Final -kilpailussa tosissaan European Tourin kortista, mutta toiveet nousta rankingissa top 15:een kaatuivat tahmeaan neljänteen kierrokseen. Road to Oman -listan 35. sija oli kuitenkin tulokkaalta kiitettävä suoritus vaativalla ammattilaiskiertueella.

Lindell pelasi kakkoskiertueella 18 kilpailua, joista 2/3 tuotti paikan jatkokierroksille ja peräti 1/3 johti top 10 -sijoitukseen. Porvoolaisen kausi käynnistyi Keniasta, missä hän sai hole-in-onestaan palkinnoksi pick up -tyyppisen auton. Varusmiespalvelustaan Puolustusvoimien Urheilukoulussa parhaillaan suorittava Lindell jäi ET:n karsintafinaalissa viiden lyönnin päähän kortista.

Vuoden viimeisen turnauksensa Lindell pelasi ET:n ohjelmaan kuuluvassa Joburg Openissa, missä hän pääsi mukaan viikonlopun kierroksille.

Sami Välimäki yllätti Vierumäellä, Koivu karsinnoissa

Kuka olisi arvannut, että amatööri Sami Välimäki nousee Vierumäki Finnish Challenge -kilpailun parhaaksi suomalaiseksi? Vieressä fysiikkavalmentaja Pasi Keskumäki. Kuva: Kai Kilappa

Kotimaan valovoimaisin amatööri kaudella 2017 oli Sami Välimäki. Hän voitti tammikuussa Gecko Touriin kuuluvan ammattilaiskilpailun Espanjassa ja nousi viikkoa myöhemmin Lissabonin lähistöllä pelatun Portugalin avoimen mestaruusturnauksen ykköseksi.

Maaliskuussa käydyissä Italian avoimissa Timo Karvisen valmentama nuorukainen oli neljäs ja heinäkuussa tuli Saksan avoimista kolmossija. Vierumäen Challenge Tourin kilpailussa Välimäki oli niin ikään paras suomalainen 11. tilallaan.

Hyvä menestys jatkui elokuun lopussa Nordic Liigan kilpailussa Landerydissä, missä hän vastasi jälleen parhaasta (6:s) suomalaissijoituksesta. Nokia River Golfin pelaaja osallistui lokakuun puolivälissä Pohjoismaiden kiertueen karsintoihin, ja ansaitsi vahvan kategorian kiertueelle ensi kaudeksi.

Amatööri Kim Koivu eteni Euroopan kiertueen karsinnoissa vaihe vaiheelta viimeiselle portaalle saakka. Hän esitti karsintafinaalissa tasapainoisia otteita pelaten Luminessa kaikki kuusi kierrosta. Tämän seurauksena Koivu kuittasi kaudeksi 2018 vahvan kategorian Challenge Tourille, ja luopui amatöörioikeuksistaan.

Kim Koivu lähtee rakentamaan harkitusti pohjustettua ammattilaisuraansa Challenge Tourilta. Taustalla ET:n karsintafinaalissa caddiena toiminut Dominic Jones.

Helsinkiläinen sai paikan marras-joulukuun vaihteessa pelattuun Australian PGA Championshipiin, ja venyi uransa ensimmäisessä Euroopan kiertueen turnauksessa jatkoon. Koivu jakoi kisassa 55. sijaa muun muassa ET:n pitkälyöntisimmän pelaajan Ryan Foxin kanssa.

Kokonaisuudessaan kautta 2017 voi pitää suomalaisittain varsin onnistuneena. Lupauksia herättävää on erityisesti se, että nuoremman sukupolven lupaavista pelaajista moni astui askeleen eteenpäin kohti menestystä ammattilaiskentillä.