 Kalle Samooja on pestannut mailapojakseen Loimijoki Golfia edustavan ammattilaisen Riku Mattilan. Kuva: Antero Lindell
”Luminen kentistä Lakes on hyvinkin tuttu. Olen pelannut toisen vaiheen sillä pari kertaa. Hillsin toisen puolen pääsen korkkaamaan vasta viimeisenä treenipäivänä, perjantaina. Aika selkeitä baanoja on molemmat. Hyvä draivaaminen on tärkeätä. Kuusi päivää pitää kuitenkin pelata, joten draiverilla ei saa hölmöillä. Kun kentälle pääsee, on edessä melko tavanomaista rauta-/wedgepeliä”, Samooja kuvailee.
”Greenit on molemmilla kentillä hyvät ja melko nopeat. Jonkin verran on saatu raffiakin kasvatettua, mutta aika hentoa se on. Virheiden minimointi on varmasti avain menestykseen tälläkin kertaa”, toista kertaa finaaalissa oleva Samooja jatkaa.
Viisi muuta yritystä ovat päättyneet ensimmäiseen tai toiseen esikarsintaan.
Samoojalle jäi yksi päivä vähemmän valmistautumisaikaa, sateen siirrettyä toisen karsintavaiheen pelejä edellisviikolla.
”Nyt on koitettu olla fiksuja ja säästellä energiaa koitokseen. Mattilan Riku on kantamassa tälläkin viikolla mailoja, kuten Panoramicassa. Rikun kanssa yhteistyö hoituu hyvin ja pidetään homma aina positiivisena. Roope Kakon kanssa asustellaan tässä samalla kerrostaloalueella, joten vähä kokkaillaan ja pelaillaan iltasin uunoa kimpassa.”
”Hienoa on nähdä näin monta Suomi-ukkoa viivalla. Ja se mitä muita oon nähnyt, niin kaikilla on hyvä pöhinä päällä”, Samooja valoi uskoa mahdollisuuksiin.
 Roope Kakon mailapoikana pitkään toiminut Late Hämäläinen (oik.) otti siviilitoimestaan pankista vapaata ja lähti metsästämään korttia ET:lle. Kuva Getty Images. Kuva: Getty Images
Roope Kakolle karsinta on uran 11:s, finaali peräti kymmenes. Hän sai kortin syksyn 2010 karsinnasta.
Oliver Lindell putosi 2016 ensimmäisessä karsintavaiheessa, myös Kim Koivulle, Linus Väisäselle ja Mikael Salmiselle finaali on uran ensimmäinen.
Ruotsalaisilla vahva edustus
Viimeisessä karsintavaiheessa mukana on valtava määrä ET:lla pelanneita voittajia ja rutinoituneita menestyjiä.
Osallistujalistalta löytyvät mm. Anders Hansen, Simon Dyson, Richard Green, Simon Khan, Gonzalo Fernandez-Castano, Oliver Wilson sekä Mark Foster.
”Kokemus ja rutiini kilpailemisesta on karsinnoissa arvossaan. Näillä kavereilla ei käsi ensimmäisenä vapise. Toinen menestyjäryhmä ovat nuoret ennakkoluulottomat kaverit, joiden veri punnitaan kuuden kierroksen paineissa”, linjaa Karri Kakko, joka toimi Mikko Korhosen caddienä mm. 2014 tämän voittaessa karsintafinaalin.
 Johan Edfors teki 2006 nopean nousun huipulle voittamalla kolme ET:n kilpailua. Kuva Getty Images
Nuorten tähtien luokkaan karsinnoissa menevät mm. Ruissalossa CT-kisan 2015 voittanut Dominic Foos sekä Oliver Lindell.
Ruotsalaisia on finaalissa mukana 16. Kokemusta tässä ryhmässä edustavat Johan Edfors, Niclas Fasth, Mikael Lundberg sekä Kristoffer Broberg. Edellisvuonna peräti kuusi länsinaapurin pelaajaa oli niiden 30:n joukossa, jotka saivat kortin pääkiertueelle.
Mika Piltz: ”Kuuden päivän paine ottaa miehestä mittaa”
Mika Piltz pelasi urallaan kymmenkunta kertaa karsinnnoissa. Hän läpäisi seulan 1991 ja 1993 ja kiersi kaudet 1992 sekä 1994 pääkiertueella.
 MIka Piltz osaliistui kesäkuussa Linna Golfissa pelattuun European Senior Tourin kilpailuun.
”Kyllä tämä viikko jää aina ikuisesti mieleen. Muistan nauttineeni, vaikka otti koville. Se on kuuden päivän ajan painetta ympäri vuorokauden. Sekä henkistä, että fyysistä. Karsinta on vielä luonteeltaan erilainen. Välillä pitää nöyrtyä ottamaan bogi ja välttää tuplat sekä triplat. Tätä kisaahan ei tarvitse lähteä voittamaan. Kärkipään sijoitus riittää. Silti pitää olla ensimmäisestä lyönnistä alkaen täysin hereillä.”
Roope Kakko ja Kalle Samooja ovat Piltzin suojatteja.
”Olin vastikään Roopea sparraamassa Floridassa. Se osui viikkoon, jolloin Roope lähinnä haki pelivirettä treenijakson jälkeen karsintaa varten. Peli oli hyvässä tikissä, kentällä tai sen ulkopuolella ei ollut tarvetta lähteä enää perusasioita fiksailemaan. Roopen kokemus on arvossaan kuuden päivän kisassa”, Piltz analysoi.
”Kalle on saanut kahden vuoden aikana lyömisestään hyvän otteen. Peli on parhaimmillaan näyttävää ja tuo tulosta kuten tilastot kertovat. Pelistrategiassa on edelleen parantamista, omissa on kolissut liian paljon ja jos se puoli napsahtaa kohdilleen, hän on vahvasti pelissä mukana myös karsintafinaalissa”, Piltz jatkaa.
”Roope ja Kalle ovat hyviä ja pitkälle lyöviä draivaajia. Luminen kentät sopivat heille PGA de Catalunyaa paremmin. Luminessa saa posauttaa draiverilla useammin ilman mutkia, joita Catalunyassa on usein 240-250 metrin kohdalla”, Piltz ennakoi.
Tapio Pulkkanen uskoo kolmen suomalaisen saavan kortin
Kisaan lähtevistä 156:sta kortin saa siis minimissään 25 pelaajaa, eli vajaa kuudesosa.
Määrä voi toki tasatuloksella nousta jopa yli 30:n, jolloin prosentti on noin 20. Kuudesta suomalaisesta kortin saisi todennäköislaskelmien perusteella yksi pelaaja.
Suomalaisasiantuntijat uskovat parempaan tulokseen.
 Tapio Pulkkanen oli ennen kauden alkua maailmanlistalla 1039:s Nyt sijoitus on 188:s. Kuva Arto Teittinen
Challenge Tourin voittanut Tapio Pulkkanen pohtii pitkään veikkaustaan.
”Kyllä minä haluan uskoa kolmeen suomalaiskorttiin. Roope Kakon nimi tulee ensimmäisenä kielen päälle. Kaikilla on mahdollisuutensa. Tasaista peliä kuuden kierroksen ajan kortti vaatii. Henkisesti tiukka rutistus on pojilla edessä. Kärsivällisyyttä testataan.”
 Karri Kakko (oik.) on toiminut Mikko Korhosen lisäksi myös Roope Kakon, Minea Blomqvist-Kakon ja Antti Ahokkaan (vas.) caddienä. Kuva Kai Kilappa.
Karri Kakon vastaus tulee myös pienen pohdinnan tuloksena.
”Usko ja toivo ovat tässäkin eri asioita. Kyllä minä rohkeasti veikkaan kolmea ja toki toivon kuutta uutta suomalaiskorttia.”
Suomen PGAn toiminnanjohtaja Teemu Laakso oli 2005 finaalissa Tuomas Tuovisen caddienä. Tuovinen sai kortin viimeisellä tuloksella.
 Teemu Laakso (oik.) yhteiskuvassa Ursula Wikströmin kanssa.
”Tämä kisa on mahtava mahdollisuus suomalaiselle golfille. Kolme pelaaja menee läpi. Toivon myös, että tätä suurempi joukko pääsee kahdelle viimeiselle kierrokselle ja saa minimissään rajoitetun kortin Challenge Tourille”, Laakso ennustaa.
Mika Piltz on veikkauksessaan aavistuksen varovaisempi.
”Jos omalla rahalla pitäisi vetoa asiasta lyödä, päätyisin kahteen.”
ET:n karsintafinaali käynnistyy lauantaina Tarragonan kaupungin kupeessa sijaitsevassa Lumine Golf Clubilla.
Suomalaisten starttiajat lauantaina:
10.10 Roope Kakko
10.20 Mikael Salminen
11.20 Kim Koivu
11.30 Kalle Samooja
12.00 Linus Väisänen, Oliver Lindell (eri ryhmässä)
Suomalaisten saavutuksia European Tourin karsinnoissa:
-Vahvan kortin ovat karsinnoista saavuttaneet
Mika Piltz 1991,1993
Anssi Kankkonen 1991, 1995
Tuomas Tuovinen 2005
Mikko Korhonen 2010,2012,2013,2014 (voittaja)
Roope Kakko 2010
Peter Erofejeff 2012
 Peter Erofejeff on karsintojen kautta kortin saaneista suomalaisista monella mittarilla suurin yllättäjä.
-Karsintoihin on osallistunut 80-luvun puolivälistä eteenpäin 75-80 suomalaispelaajaa. Osallistumiskertoja on useita satoja.
-European Tourille ovat Challenge Tourin kautta päässeet:
Kalle Väinölä 1995
Anssi Kankkonen 1997
Toni Karjalainen 2005
Antti Ahokas 2008
Roope Kakko 2013
Tapio Pulkkanen 2017 ( voittaja)
Mikko Ilonen raivasi tiensä pääkiertueelle vuonna 2001 (rajoitettu kortti) sijoittumalla Open Championshipissa yhdeksänneksi.
|
Kommentit
Oma kommentti