26.1.–2.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][5]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Kaymerin sentin vajaaksi jäänyt chippi ratkaisi Catlinille ensimmäisen ET-voiton − Välimäelle jälleen top 10 -sijoitus

Vajaat 200 000 euroa palkintorahaa tienannut John Catlin kuittasi myös kahden vuoden automaattisen pelioikeuden European Tourille. Kuva: Getty Images

Sami Välimäki otti kolmannen peräkkäisen top 10 -sijoituksensa European Tourilla.

Kun joku asia on lujassa, niin se on lujassa. Pääkiertueilla 12 ykköstilaa haalinut Martin Kaymer (+3) näytti katkaisevan Espanjan Sotograndessa sunnuntai-iltana harvinaisen pitkän voitottoman kautensa, mutta toisin kävi.

Saksalainen sai European Tourin kilpailun viimeisellä reiällä oljenkorren tulla tasoihin samassa ryhmässä pelanneen John Catlinin (+2) kanssa, mutta chippi viheriön reunasta jäi kiusallisesti sentin päähän reiästä.

Andalucia Mastersin kärjessä jokaisen kierroksen jälkeen ollut Catlin kävi pitkin päivää tasaista taistelua Kaymerin kanssa. Jälkimmäinen nousi etuysin puolivälissä yhdysvaltalaisen rinnalle, mutta Catlin pääsi uudelleen kahden lyönnin johtoon Kaymerin avauksen ajauduttua ulos yhdeksännellä reiällä.

Catlinilla oli sisääntulon alkupuolella heikko hetki, jolloin Kaymer hiiviskeli uudelleen kilpakumppaninsa vanaveteen ja ohi. Tilanne tasoittui 15. reiällä, kunnes Kaymer sai 16. ja 17. reiällä loistavan mahdollisuuden painella takaisin johtoon. Kolmen metrin sisällä olleet birdieputit olivat etenkin jälkimmäisessä tapauksessa yritykseltään ponnettomia.

Viimeisellä reiällä Kaymerin lähestyminen löysi bunkkerin, josta hänen lyöntinsä valui viheriön taakse hieman pitkänä. Catlinin pyöräytettyä oman pitkän birdieputtinsa reiän viereen, oli Kaymerin saatava oma chippinsä sisään. Yritys oli mainio, mutta pallo jäi lopulta vaivaisen sentin päähän reiästä.

Kaukana entisestä loistostaan

Kaymer on ollut viime vuosina kaukana entisestä loistostaan, vaikka on edelleen silloin tällöin tilastoinut hyviä sijoituksia. Entinen maailmanykkönen karsiutui pitkän tauon jälkeen kahdessa Yhdysvalloissa pelaamassaan kilpailussa, ja osallistui viime viikolla käytyyn UK Championshipiin.

Hän oli lähellä kiilata myös Belfryssä pelatun turnauksen uusintaan, mutta playoffiin etenivät lyönnin paremmin pelanneet Justin Walters sekä kisan voittanut Rasmus Højgaard.

Martin Kaymerin kohtalona oli jäädä viime viikon tapaan niukasti playoffin ulkopuolelle. Kuva: Getty Images

Voitottomuuden kasvattamat paineet näkyivät loppuhetkillä Kaymerin otteissa. Edellinen voitto on peräisin kesäkuussa 2014 pelatusta U.S. Openista, jossa hän otti uran toisen major-tittelinsä. Ennusmerkit paremmasta ovat kuitenkin selvät, kun 35-vuotias pelaaja etsii yhä kiivaammin kadonnutta voittoreseptiään.

John Catlinille voitto oli ensimmäinen European Tourilla. Hän pelasi pitkin viikkoa tasapainoista golfia armottomalla Valderraman kentällä, ja oli etenkin neljännen kierroksen puoliväliin saakka rautainen yhdistelmä putterinsa kanssa.

Ihan OK suoritus, mutta kyllä tämä päivä oli pettymys. Enemmän odotin.

Marraskuussa 30 vuotta täyttävä kalifornialainen on voittanut neljä turnausta Asian Tourilla. Catlin valittiin AT:lla kaudella 2018 vuoden pelaajaksi, mikä avasi hänelle tien European Tourille. Hän oli sijoittunut ennen kulunutta viikonvaihdetta ET:llä kahdesti top 10:een, yllettyään parhaimmillaan elokuussa käydyssä Celtic Classicissa kuudenneksi.

New Mexicon yliopistossa college-golfia amatööriaikoinaan pelannut Catlin ryhtyi ammattilaiseksi vuonna 2013 pelaten aluksi Kanadan kiertueella. Hän löysi muutama vuosi myöhemmin tiensä Aasiaan, ja rakentaa nyt uraansa ET:llä. Catllinista tuli sunnuntaina ensimmäinen yhdysvaltalaisvoittaja Valderramassa sitten vuoden 1999, jolloin Tiger Woods nousi WGC-American Express Championshipin ykköseksi.

ET:ltä kova sanktio Englannissa

Catlin sai kuukausi sitten pelatun English Championshipin alla rangaistuksen European Tourilta. Hän lähti vastoin kiertueen koronamääräyksiä caddiensa kanssa majoituksesta ravintolaan kaupungille, minkä vuoksi pelaaja suljettiin kilpailusta. Wilco Nienaber peri Catlinin paikan kyseiseen turnaukseen, missä hän venyi hienosti neljänneksi.

Nuori eteläafrikkalainen on sittemmin kiittänyt pelimahdollisuuksistaan, ja Valderramassa Nienaber ylsi jaetulle kuudennelle tilalle.

Catlin näytti ottaneen ET:n sanktiosta opikseen, sillä hän vältteli caddien halaamisyritystä voiton ratkettua. Kiertue on tosissaan koronan torjumisen suhteen, eikä lipsumista toivota edes isomman riemun hetkellä.

Ainoana kilpailijana kaksi peräkkäistä kuutosella alkavaa kierrostulosta ja myös kisan ainoan bogittoman kierroksen pelannut Sami Välimäki (+8) lähti Andalucia Mastersin päätöskierrokselle viidenneltä sijalta. Hän pysyi alussa hyvin kelkan kyydissä, ja sai tehtyä toivomansa birdien ensimmäisen viiden reiän jaksossa.

Kolme peräkkäistä top 10 -sijoitusta on nuorelta ET-tulokkaalta kova temppu. Kuva: Getty Images

Kun muutkin sortuivat kierroksellaan virheisiin, keikkui Välimäki reikien 7–10 jaksossa tulleista kolmesta bogista huolimatta hyvin kuvioissa mukana. 13. reiän birdie vei hänet top-kolmoseen, mutta seuraavan reiän niukasti lyhyeksi jäänyt lähestyminen maksoi bogin. Tästä silminnähden harmistunut Välimäki löi 15:llä (par 3) tiilyöntinsä oikealle, ja chippasi pallonsa hetken kuluttua oksaan. Kahden putin tuplabogey vei sijoitusta harmillisesti väärään suuntaan.

Kolmen top-kympin putki

Kahden parin jälkeen Välimäki oli vielä kiinni kahdeksannessa sijassa, mutta 18. reiän tuplabogey pudotti hänet jaetulle 10. sijalle. Kyseessä oli reilut 19 000 euroa ansainneen Välimäen tämän vuoden viides ja jo kolmas peräkkäinen top 10 -sijoitus pelaamissaan turnauksissa. Vastaavaan ei ole yksikään suomalainen ET-pelaaja aiemmin yltänyt.

”Ihan OK suoritus, mutta kyllä tämä päivä oli pettymys. Enemmän odotin”, hän sanoi.

Toinen ja kolmas kierros maustettuna lauantain bogittomalla esityksellä lämmittivät Race to Dubai -listalla sijalle kymmenen nousseen Välimäen mieltä.

”Tulihan ainakin kerran Valderrama selätettyä”, Välimäki naureskeli.

Välimäki toivoi saavansa Valderramasta tuntumaa vaikealla, major-tyyppisellä kentällä pelaamiseen valmistautessaan syyskuun puolivälin jälkeen odottavaan U.S. Openiin. Ja sitä Valderrama takuulla myös tarjosi. Paikka jatkokierroksille heltisi +8:lla, ja kisan voittotulos painui ensimmäisen kerran plussan puolelle Euroopan kiertueella neljään vuoteen. Andrew ”Beef” Johnston voitti Espanjan avoimet vuonna 2016 samaisella kentällä lopputuloksella +1.

”Valderrama on varmasti yhtä tiukka, ellei näissä olosuhteissa kovine viheriöineen vähän tiukempikin kuin Winged Foot (U.S. Openin kenttä). Ensi kerralla osaa vaativalla kentällä jo vähän paremmin asennoitua siihen mitä tuleman pitää.”

Lue seuraavaksi: Virheetön Välimäki nousi jo kärkikolmikon kantaan Valderraman brutaalissa kilpailussa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

 • kuukkeli says:

  Vaikutti vähän siltä, että kävellessä tehty haastattelu vei Välimäen keskittymisen. Turhia nuo haastattelut ovat, kyllä sitä ehtii kisan jälkeen tarinoimaan.

 • Bunkkeripete says:

  Nuo haastattelut ovat kyllä turhia, muttei Samin keskittyminen vielä siinä mennyt. Ratkaisu tapahtui kentän helpoimpiin kuuluvalla 14. väylällä. Väärä mailavalinta johti lopulta bogiin ja sitten piti takoa griinin kanttia ihan Garcian tyyliin. Siinä meni keskittyminen, josta seurasi seuraavan väylän tupla jne. Viisi yli viisi viimeistä reikää oli masentava loppu. Toivottavasti pinna kestää USOpenissa paremmin.

 • golftintti says:

  Vai on masentavaa katsella Välimäen peliä, kun menee niin huonosti. Suomalaiset ovat taas hakemassa voittoa, kun meidän pitää osata nauttia uskomattoman hyvästä pärjäämisestä ja kehittymisestä. Kyseessä ei ole joskus onnistuva pelaaja vaan Suomen ehkä ensimmäinen oikea ammattigolfaaja jonka seuraaminen, hyvässä ja huonossa, on nautinto, ei pelkkä jännitys.
  Samilla on tavoitteet ja kaikkihan pelaavat voitosta, mutta annetaan Samin keskittyä niihin ja ollaan tyytyväisiä että Samin tasoinen golfaaja on nyt tosiasia.
  Muuten olen sitä mieltä että välihaastattelut ovat todella turhia. Kohta vaaditaan, että pelaaja kesken kierroksen reagoi twitterin viesteihin tai päivittää tilannettaan facebookissa.

 • Bunkkeripete says:

  Tottakai Samin tasoisen ja tyylisen pelaajan seuraaminen on nautinto. Ja hienoa, että Suomesta on tällainen yksilö löytynyt. Mutta tavallinen kilpagolfin seuraaja normaalisti elää kisan mukana ja jos tulee yllättävä alassyöksy, niin kyllä se masentaa katselijaa, etenkin jos kyse on omasta suosikista. Luulisi, että harva tällaisesta nauttii. Hienolta on tuntunut, että Martin Kaymerkin on vuosien taaperruksen jälkeen tullut taas mukaan voittotaistoihin. Silti minua valitettavasti ”masensi”, että hän sössi voiton parilla viime reiällä samalla tyylillä kuin viikko sitten. Katsotaan, iloitaan ja välillä harmitellaankin hienoa ammattilaisgolfia seuratessa.