Kausi 2019 − suomalaisten parhaat kilpailut - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][32]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][32]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Kausi 2019 − suomalaisten parhaat kilpailut

Mikko Korhonen oli toukokuussa eurooppalaisen huippugolfin keskipisteenä. Kuva: Getty Images

Suurin osa kotimaisten pelaajien tähtihetkistä osui vuoden jälkipuolelle. Kauden kohokohta koettiin kuitenkin jo keväällä.

Mikko Korhonen, Volvo China Open

Suomen ykköspelaajan Mikko Korhosen toinen European Tour -voitto näki päivänvalon toukokuun alussa käydyssä Volvo China Openissa. Korhonen päätyi turnauksessa Benjamin Hebertin kanssa tasatulokseen 268/-20, mutta päihitti ranskalaisen ensimmäisellä uusintareiällä.

Hän kiristi Shenzhenin kilpailussa ruuvia kolmannella kierroksella, ja sama tahti jatkui päätöspäivänä. Kuten niin usein, viheriöpeli asettui kilpailussa ratkaisevaan rooliin, näin myös Korhosen viimeisessä, hieman yli kolmemetrisessä birdie-putissa. Korhonen muistutti Kiinassa, että voittaminen ei ole helppoa, ja että hän yritti vain keskittyä omaan tekemiseensä mahdollisimman hyvin.

Volvo China Openin ykköstila nosti Suur-Helsingin Golfin kasvatin uran parhaaseen maailmanlistan sijoitukseen, 84:nneksi. Menestys avasi hänelle paikan myös kauden toiseen major-kilpailuun PGA Championshipiin ja tuotti noin 444 000 euroa palkintorahaa. Shenzhenistä saadut Race to Dubai -pisteet olivat lisäksi avaamassa Korhoselle ensimmäisen kerran portteja kauden päättäneeseen ET:n finaaliturnaukseen.

Sanna Nuutinen, Czech Ladies Open

Naisten golfin kauden kotimainen komeetta Sanna Nuutinen taisteli elokuun lopussa Ladies European Tourin kilpailussa tiukasti voitosta. Hän oli Prahan lounaispuolella pelatun kisan loppuhetkillä tasoissa Carly Boothin kanssa, kunnes skotlantilainen teki ratkaisevan birdien 17. reiällä.

Suomalaispelaaja ei ollut käynyt yhtä lähellä voittoa Ladies European Tourin kilpailussa sitten Ursula Wikströmin, joka oli kesäkuussa 2015 pelatussa Hollannin kisassa niin ikään kakkonen. Nuutinen nautti uransa kovimmasta saavutuksesta, ja kertoi olleensa ylpeä siitä, miten henkinen kasvu ja oma peli olivat menneet eteenpäin kauden aikana.

Hän ylsi vielä tämän jälkeen kahdesti kymmenen joukkoon, ja nousi LET-kiertueella ensimmäiseksi kolme top 10 -sijoitusta samalla kaudella saavuttaneeksi suomalaiseksi neljään vuoteen. Joulukuun alussa Nuutinen kiilasi Wikströmin edelle maailmanlistan parhaana suomalaisena sijalle 300.

Kalle Samooja, Omega European Masters

Kalle Samooja syttyi taistelemaan uransa ensimmäisestä pääkiertuevoitosta elo-syyskuun vaihteessa pelatussa Sveitsin European Tour -kilpailussa. Hän päätyi kisassa tulokseen 266/-14, ja lähti uusintaan Rory McIlroyn, Lorenzo Gaglin, Andres Romeron sekä Sebastian Söderbergin kanssa.

Turkulaiselle avautui ensimmäisellä playoff-reiällä paikka jatkaa uusintaa Söderbergin seurana, mutta kaksimetrinen putti lipesi ohi. Samooja totesi luottaneensa liikaa, että putti olisi ollut suorempi. Kiertuetulokkaan tunnelmat Crans-Montanassa olivat ratkaisun jälkeen hieman ristiriitaiset, mutta samalla hän osasi iloita esityksestään: ”Huippupäivähän se oli”, Samooja kertoi.

Samooja kuittasi Omega European Mastersista palkintorahaa reilut 166 000 euroa, ja nousi jaetun kakkostilansa ansiosta ET:n pistetilastossa sijalle 71. Hän sinetöi onnistumisellaan ET-korttinsa seuraavalle kaudelle, ja pääsi myös mukaan kiertueen finaalisarjan kahteen ensimmäiseen kilpailuun.

Matilda Castren, LPGA-karsintafinaali

Espoolaislähtöinen Matilda Castren teki pyhäinpäivänä Pinehurstissa Pohjois-Carolinassa kovan tempun nousemalla kautta aikain toisena suomalaisena naisten kovimmalle ammattilaiskiertueelle LPGA Tourille. Hän pelasi vahvasti heti karsintafinaalin alussa luoden hyvän pohjan kaikkiaan kahdeksan kierrosta käsittäneen turnauksen jälkimmäiseen osaan.

Tilanne tiukkeni loppua kohden, mutta Castren onnistui pelaamaan kovassa paineessa viimeisen kierroksen alle parin, ja otti lopulta kortin neljän lyönnin turvin. Castren kertoi kisan jälkeen edellisten viikkojen olleen melkoista tunteiden vuoristorataa, ja riemuitsi saavutusta, mistä oli pienestä pitäen haaveillut.

Florida State -yliopistossa opiskellut ja college-golfia pelannut Castren ilmoitti valmistumisensa jälkeen haluavansa luoda peliuraa Yhdysvalloissa. Nousu USA:n ykköskiertueelle tapahtuikin varsin nopeasti, vajaat 2,5 vuotta opintojen päättymisen jälkeen. Castren muutti marraskuussa San Diegoon Kaliforniaan, joka on harjoitusmahdollisuuksien ja turnausten näkökulmasta osuva tukikohta LPGA-pelaajalle.

Sami Välimäki, European Tour -karsintafinaali

Vuoden 2019 yksi ehdottomista kotimaisista valopilkuista oli Sami Välimäki, joka onnistui heti ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan raivaamaan tiensä European Tourille kaikkien aikojen nuorimpana suomalaisena. Karsintojen kautta suomalaisista edellisen kerran samaan temppuun ylsi Mikko Korhonen, joka voitti karsintafinaalin viisi vuotta sitten.

Saksan kiertueen rankingissa toiseksi sijoittunut Välimäki, 21, aloitti kuusipäiväisen karsintakilpailun tyylikkäästi. Hieman vaisumman kolmannen kierroksen jälkeen hän lisäsi kunnolla vettä myllyyn, ja päätöspäivä Lumine Golf Clubin Lakes-kentällä sujui lähinnä virheitä vältellen.

Välimäki sanoi raskaan karsintaurakan jälkeen kortin saamisen taustalla olleen kovan työnteon, mikä oli nostanut itseluottamusta. Vahva pallonlyöminen ja tarkat lähestymiset loivat Tarragonassa avaimet menestykselle, jota täydensi tasokas puttipeli.

Sijalle 12 karsintafinaalissa päätynyt pelaaja sai ET-kategorian 17, millä on avautumassa kaudella 2020 paikka noin 30 pääkiertueen turnaukseen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje