10.–17.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][3]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Katsaus tilastoihin osoittaa, missä on parannettava, jotta Kim Koivun ja Tapio Pulkkasen ura jatkuu ET:llä

Kun kautta on takana jo yli 20 startin verran, on tilastoista löydettävissä kaksikon vahvuudet, mutta myös se, mistä kohtaa peli niin sanotusti vuotaa.

Pelioikeuden uusiminen on jokaisen European Tourilla kilpailevan ammattilaisen vähimmäistavoite kaudelle. Suomen ET-tähdistä työpaikan ovat onnistuneet varmistamaan Mikko Korhonen ja käytännössä myös Kalle Samooja. Tapio Pulkkanen ja Kim Koivu joutuvat urakoimaan kauden viimeisissä kilpailuissa kasvavan paineen alla. Vuosi sitten Pulkkanen, joka nyt on pistelistalla sijalla 119, oli samassa tilanteessa, kunnes tasokkaan klassikkokisa Alfred Dunhil Championshipin nelossija riitti takaamaan kortin.

Pulkkanen on mukana tällä viikolla Saksan Hampurissa pelattavassa Porsche European Openissa, jossa pelaa myös Kalle Samooja. Kim Koivu ja Mikko Korhonen viettävät väliviikkoa.

Saksan kisa mukaan lukien kiertueella pelataan vielä yhdeksän kilpailua ennen finaalisarjaa. Niistä Suomalaiset eivät kaikkiin pääse, mutta oletettavasti molemmat urakoivat koko lailla kaikki kisat, joihin pelipaikka aukeaa. Heidät nähtäneen lähtöviivalla vielä 5–6 kertaa.

Pieni katsaus Euroopan kiertueen tilastoihin osoittaa, mikä Pulkkasen ja Koivun pelissä on toiminut ja missä on parannettavaa. Tilastot eivät kerro koko totuutta, mutta kun kautta on takana jo valtaosa, korreloi tilastokatsaus melkein suoraan pelaajien rahalistasijoituksien kanssa. Jos pelaaja ei pärjää kiertueen keskinäisessä strokes gained -vertailussa, ei hän erittäin suurella todennäköisyydellä ole kovin korkealla pistelistallakaan.

Kauden 21 startissa Pulkkanen on edennyt jatkoon kahdeksaan otteeseen. Paras sijoitus on Trophee Hassan II -kisan kahdeksas sija huhtikuulta. Kesäkuun alun jälkeen korkein noteeraus on 39:s sija Tsekeistä.

Tapio Pulkkanen tarvitsee pari onnistumista loppukauden aikana. Kuva: Getty Images.

Birkkuja Pulkkanen on takonut kierrosta kohti enemmän, peräti neljä, kuin yksikään toinen suomalainen. Vastaavasti bogeja on tullut 3,64, joka sekin on merkittävästi enemmän kuin kiertuepelaajilla keskimäärin. Keskiarvokierrostulos – 71,72 – on lähes lyönnin korkeampi kuin kiertueen parhaan suomalaisen, Mikko Korhosen ja 0,87 lyöntiä korkeampi kuin Kalle Samoojan.

Draivimitoillaan Pulkkanen hakkaa kanssakilpailijoitaan keskimäärin peräti 15 metriä, mutta draiveista vain alle joka toinen päätyy kentälle. Pitkälyöntisyyden huomioon ottaen kotkalaisen par 5 -reikien keskivertotulosta, 4,75 lyöntiä, ei voi pitää erityisen kovana. Kiertueen kärki painaa par-viitoset alle 4,5 lyönnin keskiarvolla.

Viheriöllä Pulkkasen tekeminen kestää vertailun, mutta lähestymislyöntien tarkkuudessa ja lähipelissä hän ei ole kuluvalla kaudella onnistunut kovin mairittelevasti. Puttitilastoissa kaikki suomalaiset lukeutuvat kiertueen parempaan puoliskoon. Heistä terävin viheriöllä on ollut Kalle Samooja.

Kim Koivun kierroskeskiarvo kaudella on 71,85. Vuosi sitten Challenge Tourilla se oli 69,83 lyöntiä eli kaksi lyönti vähemmän.

Birdiejä Koivu on tehnyt 3,57 kierrosta kohti ja bogeja 3,39. Avauksia Koivu lyö huomattavan pitkälle, 272 metrin päähän, mutta avausten tarkkuudessa on kehitettävää. Pitkää peliä kokonaisuudessaan valottavassa Strokes gained tee to green -tilastossa Koivu yltää kiertueen tilastoissa tilalle 156 kaikkiaan 182 tilastoidun pelaajan joukossa.

Hyvä puttityöskentely, Koivu on puttaamisen Strokes gained -tilastossa sijalla 60, tasoittaa tilannetta.

Koivu on Race to Dubai -pistelistalla sijalla 140. Kausi alkoi vahvasti yhdeksännellä sijalla Hong Kongissa, mutta sen jälkeen hän ei ole yltänyt 30 parhaan joukkoon 23 kisassa kuin kahdesti, olemalla 11:s Tsekissä ja 16:s Saksassa. Jatkoon Koivu on edennyt joka toisessa kisastartissa.

Noustakseen 110 parhaan joukkoon Koivu tarvitsee loppukauden starteista käytännössä vähintään yhden top 5 -sijoituksen tai useampia top 10 -sijoja. Koivu osoitti viime kaudella, että saadessaan hengen päälle hän pystyy tekemään kovaa tulosta. Jos loppukauteen osuu pari hyvää viikkoa, kaikki on edelleen mahdollista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)