[11][17]

[11][17]
Kilpagolf - Major

Rory McIlroy iski parhaan avauskierroksensa majoreissa yli kymmeneen vuoteen ja paineli johtoon PGA Championshipissä

Rory McIlroy taivutti kauden toisen majorin ensimmäisenä päivänä tuloksen 65, Tiger Woodsin kierros vaati yhdeksän lyöntiä enemmän. Kuva: Getty Images

Rory McIlroyn onnistuminen torstaina enteilee hänen kannaltaan hyviä asioita Southern Hillsissä.

Vuosikaudet huonojen avauskierrosten kanssa golfin major-kilpailuissa tuskaillut Rory McIlroy sai Tulsassa Oklahomassa käynnistyneessä PGA Championshipissä unelma-alun. Hän käytti kilpailun ensimmäiseen kierrokseen 65 (-5) lyöntiä, jolla heltiää niukka johto ennen Will Zalatorista ja Tom Hogea.

Yhdessä kisan seuratuimman pelaajan Tiger Woodsin ja Jordan Spiethin kanssa pelannut McIlroy teki kierroksellaan kaksi bogia ja seitsemän birdieä, joista neljä tuli peräkkäin Southern Hills Country Clubin kentän rei’illä 12–15.

Vaikka kyseessä on vasta ensimmäinen kierros, oli onnistuminen McIlroylle torstaina äärimmäisen merkittävä asia. Pohjoisirlantilainen on jahdannut vajaat kahdeksan vuotta tuloksettomasti viidettä voittoaan majoreissa, mutta yhtä hyvää avauskierrosta häneltä ei ole nähty sitten vuoden 2011 U.S. Openin.

Oltuaan majoreissa vuosikaudet alusta alkaen takaa-ajajan roolissa, Mcllroyn peli näytti nyt lähinnä sellaiselta kuin dominoidessaan kenttätapahtumia 11 vuoden takaisessa U.S. Openissa Congerssionalilla ja vuoden 2012 PGA Championshipissä Kiawah Islandilla, joissa hän otti mestaruudet kahdeksan lyönnin marginaalilla.

McIlroyn otteissa oli torstaina rohkeutta ja itseluottamusta, joita ilman isoja voittoja on vaikea rakentaa ensihetkistä alkaen. Hänen draivinsa rikkoivat kymmenen kertaa 320 jaardin rajan, pisimmän avauksen oltua 378 jaardia. Draivien keskipituus oli 331,5 jaardia eli 303,1 metriä.

Taikauskolla ei huippugolfissa ole sijaa, mutta on silti mielenkiintoista nähdä mihin McIlroyn tie kilpailussa johtaa, mikäli hänen nimensä on myös turnauksen puolivälissä tuloslistan ykkösenä.

Maailmanlistan seiska oli kierroksensa päätettyään strokes gained: off the tee -tilaston kakkonen ja strokes gained: putting -tilaston kolmonen. Kun hän oli vielä lähestymisissä top 10:ssä, kelpaa McIlroyn näistä lähtökohdista kääntää katseensa toiselle kierrokselle.

Voitettuaan viimeisimmän majorinsa Valhallassa vuonna 2014, on McIlroyn uralla tapahtunut paljon. PGA Tourilla on tullut 11 voittoa mukaan lukien Playersin voitto ja kaksi ykköstilaa FedEx Cupissa sekä World Golf Championshipissä. Hän on kirjannut neljä voittoa DP World Tourilla ja menestystä on tullut myös Ryder Cupeissa.

Majoreissa 26 peräkkäistä yritystä ovat tuottaneet vesiperän ja se on vetänyt pelaajan ilmeen välillä hyvin vakavaksi. Ongelmat ovat kulminoituneet mainittuihin avauskierroksiin, joita hän oli mainitulla ajanjaksolla ennen tätä viikkoa yhteensä 35 yli parin.

Southern Hillsissä on pelattu vuosien varrella seitsemän majoria ja yksi yli 50-vuotiaiden major. Jokaisen kilpailun on hämmästyttävästi voittanut pelaaja, joka on ollut turnauksen kärjessä 36 reiän jälkeen. Taikauskolla ei huippugolfissa ole sijaa, mutta on silti mielenkiintoista nähdä mihin McIlroyn tie kilpailussa johtaa, mikäli hänen nimensä on myös turnauksen puolivälissä tuloslistan ykkösenä.

McIlroy oli torstaina vaatimattomana, kun kamera bongasi hänet kierroksen jälkeen lehdistökäytävältä tytär Poppy sylissään. Seinällä on juliste, jossa McIlroy tuulettaa vuoden 2014 PGA Championshipin voittoa. Hän sanoo Poppylle: ”Tuo oli silloin kun isä oli hyvä”.

Vaatimattomuus kaunistaa, mutta McIlroylla ei ole mitään syytä pitää päätään pensaassa, vaikka hän ei ole vuosien varrella noussut yhdessä Tiger Woodsin kanssa uhittelemaan Jack Nicklausta major-voittojen määrässä kaikkien aikojen tilastossa. Toteamuksessa oli luonnollisesti oma leikkisä puolensa. McIlroy ei edelleenkään anna kentällä kenellekään mitään ilmaiseksi.

Jordan Spieth ja Tiger Woods jäivät torstaina selvästi pelikaverinsa varjoon. Ensin mainittu jakaa 56. sijaa tuloksellaan 72 (+2) ja Woods on kaksi lyöntiä heikommalla tuloksellaan täpärästi sadan ensimmäisen joukossa.

McIlroyn ohella top 10:een eurooppalaisista mahtuu myös seitsemättä sijaa jakava Englannin Matt Fitzpatrick, joka on kolme lyöntiä kärjestä.

Lue seuraavaksi: Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, PGA Championshipin voittaja on selvillä jo kisan puolivälissä