16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Ensimmäiseen majoriinsa valmistautuva Sanna Nuutinen: "Nyt huomaa, että ollaan isossa kilpailussa"

Sanna Nuutinen käynnistää urakkansa Troonissa torstaina kello 16.55 Suomen aikaa. Kuva: Janne Tarmio

Ursula Wikström on jo kahdeksatta kertaa mukana Britteinsaarten major-turnauksessa.

Sanna Nuutisella on tällä viikolla edessään yksi uransa kohokohdista, kun hän starttaa torstaina Skotlannin Troonissa pelattavaan Women’s Openiin. Suomalaisista vuoden tähän asti kovatasoisimpaan ja tärkeimpään turnaukseen osallistuu myös Ursula Wikström.

Kyseessä on uransa parhaan kauden viime vuonna pelanneen Nuutisen ensimmäinen major-turnaus.

”Nyt huomaa, että ollaan isossa kilpailussa. Täällä on kaikki pikkujutut ihan viimeisen päälle. Tulee harjoituspäivinäkin griinistimpit (nopeudet) tekstiviestillä”, hän sanoi.

Women’s Open on poikkeuksellisen kauden ensimmäinen naisten major-kilpailu. Mukana on 144 pelaajaa 32 eri maasta. Yleisöllä ei Royal Trooniin ole pääsyä, mutta turnauksen tv-lähetykset tavoittavat arviolta 11 miljoonaa huippugolfin ystävää ympäri maailman.

Sain tähän kisaan Wilsonilta 58-asteisen wedgen pienemmällä kuutosen bouncella, kun täällä on kovat pinnat.

Kisan voittoa puolustaa Japanin Hinako Shibuno, joka ei ollut ennen viimevuotista Woburn Golf Clubilla käytyä turnausta kilpaillut koskaan kotimaansa ulkopuolella.

Sääennusteet ovat povanneet tällä viikolla Skotlannin länsipuolelle kovaa tuulta ja sadetta, mikä saattaa kohentaa Brittein saarilta kotoisin olevien pelaajien menestysmahdollisuuksia Troonissa. Draamaa on odotettavissa etenkin vaativalla takaysillä, joka pelataan lähes poikkeuksetta vastatuuleen.

”Kenttä on upea ja pitkä meille naisille. On luvattu maailmanlopun keliä, kun kisa alkaa, eli myrskytuulta ja jonkin verran vesisadettakin. Varmaan siis toisenlaista peliä on tiedossa kuin harjoituskierroksilla.”

Ursula Wikström pelaa jo kahdeksannen kerran Women’s Openissa. Kuva: Getty Images

Viime viikolla Renaissance Clubilla pelatussa LET:n ja LPGA Tourin yhteiskilpailussa Nuutinen sijoittui 48:nneksi. Hän pelasi Ladies Scottish Openissa kaksi vahvaa kierrosta, mutta kolmannen kierroksen epäonnistuminen vei mahdollisuudet korkeaan sijoitukseen.

Nuutinen totesi viime sunnuntaina, että Ladies Scottish Open antoi hyvän lähtölaukauksen ja tärkeää tuntumaa links-golfiin tulevaa viikkoa varten. Keimola Golfin pelaaja käyttää Troonissa yhtä täydennystä lukuun ottamatta samoja mailoja kuin edellisessä kilpailussa.

”Sain tähän kisaan Wilsonilta 58-asteisen wedgen pienemmällä kuutosen bouncella, kun täällä on kovat pinnat. Se on toiminut, ja sillä on hyvä lyödä chippejä sekä wedgejä väylältä.”

Merkittävä osa parhaista korealaispelaajista on päättänyt jättää kilpailun väliin.

Maailmanlistalla sijalla 303 oleva 29-vuotias helsinkiläinen saavutti edelliskaudella Ladies European Tourilla kolme top 10 -sijoitusta, joista kaksi oli top-kolmosia. Tämän lisäksi hän oli kuudesti LET Access Series -kiertueella kymmenen joukossa, parhaana meriittinään elokuussa pelatun Tsekin turnauksen voitto.

Women’s Openiin osallistuu Nuutisen ohella kahdeksan muuta kilpailussa debytoivaa pelaajaa, joukossaan ruotsalaiset Johanna Gustavsson ja Emma Nilsson, jotka ovat ensin mainitulle tuttuja jo LETAS-kilpailuista.

Seitsemän kertaa Women’s Openissa pelannut Ursula Wikström menetti viime vuonna Suomen ykköspelaajan aseman Nuutiselle. Hän pelasi ennen koronapandemian keskeyttämää kautta kaksi kilpailua Australiassa, joissa molemmissa tuli karsiutuminen. Näin kävi myös viime viikolla North Berwicikissä, missä pelattiin ensimmäinen LET-turnaus yli viiteen kuukauteen.

Georgia Hall ylsi viime vuosikymmenellä ainoana eurooppalaisena Women’s Openin voittoon. Kuva: Getty Images

Heinäkuussa 40 vuotta täyttänyt Wikström on tienestit huomioiden kaikkien aikojen paras suomalainen LET-pelaaja lähes 736 000 euron ansioillaan. Top 10 -sijoituksia on 24, mutta voittotili on pian 17 vuotta ammattilaisena pelanneella Wikströmillä edelleen avaamatta.

Koronatilanteen vuoksi merkittävä osa parhaista korealaispelaajista on päättänyt jättää kilpailun väliin. Maailmanlistan kahdeksasta top 20:n joukossa olevasta korealaisesta mukana on vain 12:nneksi rankattu Inbee Park, jolla on seitsemän major-voittoa. Women’s Openin ykköseksi Park on venynyt kerran, vuonna 2015.

Suosikin viittaa voi sovitella muun muassa rankingin top 10 -pelaajien Danielle Kangin, Nelly Kordan, Brooke M. Hendersonin, Minjee Leen ja Lexi Thompsonin harteille. Skottilaiset olosuhteet hyvin tuntevista pelaajista ennakkoon vahvoja ovat Charley Hull sekä toinen englantilainen Georgia Hall, joka voitti Royal Lytham & St Annes -kentällä käydyn naisten Openin toissa vuonna.

Women’s Open pelataan ensimmäisen kerran Royal Troon Golf Clubin -kentällä, joka on isännöinyt Open Championshipiä yhdeksän kertaa – viimeksi vuonna 2016, jolloin Ruotsin Henrik Stenson peittosi Phil Mickelsonin yhdessä kaikkien aikojen major-taisteluista.

Kuuntele alta kyseisen kilpailun päätöskierroksesta kertova Golfpisteen äänikirja Duel in the Wind – Kaikkien aikojen kaksintaistelu.

Golfpiste Podcast · #39 – Äänikirja Duel in the Wind – Kaikkien aikojen kaksintaistelu

Women’s Openin palkintopotti on 4,5 miljoonaa dollaria, josta voittajan osuus on 675 000 taalaa eli noin 567 000 euroa.

Suomalaisten lähtöajat kilpailun ensimmäisellä kierroksella (Suomen aikaa):

13:43 Emily Kristine Pedersen DEN – Ursula Wikström – Celine Herbin FRA
16:55 Sanna Nuutinen – Luna Sobron Galmes ESP – Daniela Holmqvist SWE

Lue seuraavaksi: Duel in the wind – kaikkien aikojen kaksintaistelu

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)