- Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[0][0]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Kaikkien fuskaajien äiti vai oikeusmurhan uhri?

Jane Blalock piti pintansa ja pukeutui shortseihin, vaikka konservatiivit yrittivät saada hänet valitsemaan hameen. ”Minulla ei edes ole sellaista”, Blalock sanoi. Kuva © Getty Images

Jane Blalock saattaa olla kaikkien aikojen paras ilman major-voittoa jäänyt pelaaja. Parhaiten hänet muistetaan kuitenkin väitettyyn fuskaukseen liittyneestä episodista.

Keskinkertaisesta amatööristä oli kehkeytymässä varteenotettava ammattilainen. Yliopistogolfin jälkeinen aika opettajan toimessa ei ollut vienyt pelaamisen nälkää. Jane Blalock oli suunnannut Floridaan, hankkiutunut maineikkaan Bob Toskin oppiin ja alkanut määrätietoisesti tehdä työtä pelaajana kehittyäkseen.

Ensimmäinen kausi ammattilaisena toi palkintorahoina vajaat 4000 dollaria ja nimityksen vuoden tulokkaaksi. Toisena tuli jo ensimmäinen voitto ja rahalistan kolmossija. Kolmannella kaudella Blalock oli kahdella voitollaan rahalistan kärjessä, kun salama iski.

Fuskaussyyte vei oikeussaliin

Kun Bluegrass Invitationalin toinen kierros oli toukokuussa 1972 pelattu, kiertueen johtoryhmä ilmoitti Blalockille, että hänet oli suljettu kilpailusta. Syynä oli virheellisen tuloskortin allekirjoittaminen.

Kilpailun johtajan mukaan Blalock oli 17. viheriöllä asettanut merkkinsä väärään paikkaan eikä ollut ollut tulosta kirjattaessa ottanut sääntörikkomusta huomioon. Diskauksen lisäksi Blalockille tuomittiin 500 dollarin sakko.

Kiertueen jäsenistä koostuva johtoryhmä kertoi Blalockille, että hänen toimiaan oli tarkkailtu jo noin vuoden ajan. Johtoryhmän mukaan Blalockin tapa merkitä pallo viheriöllä oli kiinnittänyt jo useamman kerran huomiota. Huhut Blalockin fuskaamisesta olivat saaneet siivet alleen.

Kolmen kuulemisen jälkeen johtoryhmä langetti Blalockille vuoden mittaisen kilpailukiellon. Johtoryhmän mukaan Blalock oli kuulemisissa myös tunnustanut rikkeensä – minkä Blalock sittemmin kielsi. Hän oli omasta mielestään vain pahoitellut mahdollista vahingossa tapahtunutta virhettä.

”Emme vie häneltä elantoa”, sanoi LPGA:n toimitusjohtaja Bud Erickson toimittajille. ”Hänhän voi aina palata opettajaksi.”

”Kerroimme Janielle, että aiomme asettaa hänet kilpailukieltoon”, Erickson lisäsi. ”Mutta emme halunneet nolata häntä, ja siksi annoimme hänelle mahdollisuuden ilmoittaa kilpailutauon johtuvan selkäkivusta tai jostain muusta kuvitteellisesta vaivasta.”

Johtoryhmä sai tukea 29 pelaajan allekirjoittamasta adressista. Siinä tehtiin selväksi, että pelkkä sakko ja kilpailusta sulkeminen eivät kilpakumppaneiden mielestä riittäneet rangaistukseksi fuskaamisesta.

Blalock oli omien sanojensa mukaan kärsinyt jo jonkin aikaa muiden pelaajien kylmäkiskoisuudesta. Keskustelu tyrehtyi hänen tullessaan huoneeseen. Merkitseviä katseita luotiin. Draiveria tai putteria ei uskaltanut jättää näkösälle sabotaasin pelossa.

”Se oli tosi ahdistavaa. En pystynyt syömään. Makasin vuoteessa silmät auki. Olin menettää järkeni. He pelasivat omaa peliään toisen ihmisen elämällä. En usko, että he ymmärsivät sitä.”

Voivatko pelaajat olla toistensa vartijoita?

Blalock ryhtyi vastaiskuun, kiisti kaiken ja haastoi kiertueen oikeuteen. Häntä avustaneen asianajajan mukaan kilpailukielto oli muilta pelaajilta yritys poistaa varteenotettava vastustaja pelistä.

Panokset olivat kovat. Kyseessä oli kartellisäädöksiin liittyvä viiden miljoonan dollarin vastakanne. Kanteen mukaan muista pelaajista koostuva johtoryhmä ei voinut päättää toisen pelaajan kohtalosta.

Tuomioistuin myönsi Blalockille luvan jatkaa kilpailemista. Voittorahat olisi kuitenkin takautuvasti palautettava, jos lopullinen päätös olisi Blalockin kannalta langettava.

Kesäkuussa Blalock oli jälleen mukana kuvioissa LPGA Championshipin käynnistyessä. Hän pystyi kokoamaan itsensä ja pelaamaan lopputuloksissa kakkoseksi.

Toisille se oli merkki hänen syyttömyydestään – eihän kukaan pystyisi pelaamaan hyvin huonolla omallatunnolla. Toisille menestys oli puolestaan todiste Blalockin häikäilemättömyydestä ja tunteettomuudesta.

Se, oliko Blalock kerran tai peräti toistuvasti siirtänyt palloon viheriöllä välttyäkseen puttilinjalla olevilta piikinjäljiltä, oli tuomittu jäämään ainiaaksi hämärän peittoon. Oli vain sana sanaa vastaan.

Blalockia puolustanut Sandra Palmer totesi kohun aikana, että hänen ymmärtääkseen vain yksi tai kaksi adressin allekirjoittaneesta 29 pelaajasta oli milloinkaan pelannut Blalockin kanssa samassa ryhmässä.

”En ole milloinkaan nähnyt hänen tekevän mitään laitonta, ja tuskin kovin moni muukaan on nähnyt.”

Palmerin kommentit johtivat LPGA:n suunnalta tulleeseen varoitukseen.

”Olet oikeutettu omaan mielipiteeseen, mutta kun se loukkaa jäseniämme, olet mielestämme anteeksipyynnön velkaa järjestöllemme.”

Palmeria myös kehotettiin olemaan enää antamatta Blalockia tukevia kommentteja julkisuuteen.

Bob Toski pisti oman lusikkansa soppaan. Ja näytti siltä, että hän ei pitänyt rikkomuksia pois suljettuna vaihtoehtona.

”Hänellä on voittamisen pakkomielle. Mielestäni hän tarvitsee psykiatrista apua.”

Sillä välin oikeuden rattaat jatkoivat jauhamistaan. Kun vuosi oli kulunut, tuomioistuin ilmoitti olevansa Blalockin kannalla. Kiertueen jäsenet eivät voi valvoa muiden jäsenten tekemisiä. Päätöksestä käynnistyi prosessi, joka kaksi vuotta myöhemmin johti kiertueen hallinnon uudistamiseen ja ensimmäisen komissaarin palkkaamiseen.

Blalock sai korvauksia kärsimyksistään ja sai pitää voittamansa palkintorahat. LPGA:n maksettaviksi tulivat lähes sadan tuhannen dollarin oikeudenkäyntikulut.

Vain major puuttui

Blalock jatkoi menestyksellistä uraansa eikä suostunut tuomitsemaan tuomitsijoitaan.

”En halua tuomita muita niin kuin he ovat minua tuominneet. Elämä on siihen liian lyhyt ja liian täynnä surua.”

Välit useisiin kiertueen pelaajiin säilyivät silti viileinä. Jotkut karttoivat Blalockin seuraa, joillekin syyttömyyttään muistelmissaankin vannonut Blalock käänsi itse selkänsä.

Jäsenyytensä kiertueella Blalock säilytti kauteen 1987 asti. Vaikka välilevyn pullistuma varjosti 1980-luvun alkupuolta, henkilökohtaisia voittoja pääkiertueella kertyi kaiken kaikkiaan 27.

Ennen välilevyn pullistumaa Blalock oli selvittänyt 11 kaudella cutin peräti 299 peräkkäisessä kilpailussa. Se on yhä LPGA ja PGA Tourin ylittämätön ennätys. Lähimmäksi pääsevä Tiger Woods ylsi valtakaudellaan alle puoleen Blalockin luvuista.

Blalock oli ensimmäinen naispuolinen pelaaja, joka ylsi neljällä peräkkäisellä kaudella yli 100 000 dollarin palkintorahoihin. Miljoonan dollarin kokonaisansioihin hän ylsi seitsemäntenä pelaajana naisten kilpagolfin historiassa.

Parasta urallaan ilman major-voittoa jäänyttä pelaajaa etsittäessä Blalock on vahvoilla. Kukaan toinen ei ole voittanut yhtä monesti ja jäänyt silti ilman major-pokaalia. Dinah Shoren nimeä kantavan kilpailunkin hän voitti kerran siinä vaiheessa, kun kilpailua ei vielä laskettu mukaan majoreihin – muutama viikko ennen väitettyä fuskaustapausta. Neljän voiton kausia Blalockilla oli urallaan neljä. Rahalistalla hän sijoittui kymmenen vuotta peräkkäin top-kymppiin.

Vuonna 1981 Blalock oli jälleen otsikoissa, kun hän lehtikirjoituksessaan tuomitsi Jan Stephensonin seksistiseksi kokemansa poseerauksen kiertueen Fairway-julkaisun kannessa.

Shortseillaan muista 1970-luvun pelaajista erottuneen Blalockin mukaan kyse oli huonosti kätketystä pornografiasta.

”Ei kyse ole siitä, mitä näytetään. Kyse on siitä, mihin suuntaan vihjataan.”

Blalockin mukaan kiertueella pitäisi olla paljon muutakin tarjottavaa kuin seksi.

Työtä golfin hyväksi

Blalock tuli uransa alkuvaiheissa tunnetuksi rauhanaatteen kannattajana. Uransa jälkeen hän on puolestaan keskittänyt tarmonsa liike-elämän ja golfin yhteensaattamiseen, hyväntekeväisyyteen ja naisten kilpagolfin hyväksi tehtyyn työhön.

Vuosituhannen vaihteessa hän oli liikkeellepaneva voima naisammattilaisten seniorikiertueen, nykyisen Legends Tourin, käynnistämisessä. Vuoteen 2017 asti Blalockin oma yritys omisti kiertueen kaikki oikeudet, mutta sittemmin hallintorakennetta on uudistettu. Kiertue on LPGA Tourin virallinen seniorikiertue, mutta ei toimi sen alaisuudessa. Toimittuaan pitkään kiertueen toimitusjohtajana Blalock on nykyisin sen hallituksen puheenjohtaja.

Muun golfyhteisön luottamus on mitä ilmeisimmin viimeistään nyt saatu takaisin.

Lue seuraavaksi: Kun ote kirposi – kansallissankari ei kestänyt pudotusta, vaan ajautui itsemurhaan

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje