28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista

28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Kaikki valmiina suomalaisjuhliin Gant Openissa, eikä yleisömääriinkään ole luvassa rajoituksia

Sami Pere katselee klubin takaterassin kupeesta alkavalle kuutosväylälle, joka toimii Gant Openissa kentän avausreikänä.

Suomen kärkipelaajat ovat suosikkien joukossa Gant Openissa. Kiira Riihijärvi tekee kisassa ammattilaisdebyyttinsä.

Aura Golfissa pelataan ensi viikolla kesän kovatasoisin golfkilpailu Suomessa, kun Ladies European Tourin ohjelmaan kuuluva Gant Open pyöräytetään käyntiin torstaina. Palkintorahaa on jaossa 200 000 euroa, joka on suomalaisittain muhkea potti.

Edellisestä Suomessa pelatusta LET-kisasta on ehtinyt vierähtää vuosikymmen, mutta nyt kisan ajoitus ei voisi olla parempi. Sanna Nuutinen pelaa viikosta toiseen kuin hurmiossa ja rapakon takana Matilda Castren on ehtinyt jo voittaa kertaalleen LPGA Tourilla. Viikko sitten hän oli toinen, kuten Nuutinen LET:llä.

Kisan kaksi kuuminta voittajasuosikkia tulevat siis Suomesta. Se on jotain hyvin poikkeuksellista.

Matilda Castren varmisti osallistumisensa kisaan saatuaan voittonsa kautta pelioikeuden LPGA-kiertueelle kahdeksi vuodeksi. Kun pelioikeus on turvattu, voi Castren valita kisansa vapaammin. Ja on Castrenilla kisassa panostakin. Voitolla Aurassa varmistuisi LET:n jäsenyys, joka on edellytys Solheim Cup -edustusta ajatellen.

”Matildan osallistuminen oli tietenkin melkoinen onnenpotku meille. Iso bonus! ” sanoo Aura Golfin toimitusjohtaja Sami Pere.

”Kilpagolfilla menee Suomessa nyt niin hyvin, että kisalle on aitoa kiinnostusta ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Myös media seuraa golfia enemmän kuin ennen. Aura Golfin kannalta on tietenkin hienoa, että saamme järjestäjän kutsuilla kisaan mukaan myös kolme omaa pelaajaamme, Elina Saksan, Daniella Barrettin ja Aada Rissasen”, Pere sanoo.

”Ja Elina Nummenpää on vähintään puoliksi auralainen”, hän jatkaa.

Sami Peren ura Aura Golfissa alkoi 2008. Jo silloin versoi idea LET-kisasta Auran väylillä.

Upeasti amatöörinä menestyneelle Kiira Riihijärvelle kisa on ensimmäinen ammattilaisena. Riihijärvi voitti Tampan yliopiston riveissä 13 kisaa ja nousi amatöörien maailmanlistala parhaimmillaan 18:nneksi.

”Odotan innoissani ammattilaisuutta. Olen tehnyt sen eteen töitä pitkään ja lähden innolla jahtaamaan unelmiani”, Riihijärvi kertoo tiedotteessa.

Kisa lyötiin lukkoon viime marraskuussa. Peren mukaan LET-kisan järjestämisen suuntaan on tähyilty jo pidempään. Aura Golfin kenttä riittää mittansa puolesta hyvin naisille, mutta miesten Euroopan kiertuetta ajatellen sen mitta ei riitä. LET-kisaa ajatellen Aura kuitenkin on erinomainen kisakenttä.

Kun päätös kisan pelaamisesta Aurassa tehtiin, on toimistossa paiskittu hommia tapahtuman järjestämiseksi melkoinen määrä. Keväällä kisaa siirrettiin kuukaudella eteenpäin, joka antoi hieman pelivaraa järjestelyihin.

”Turun kaupunki on ollut isosti mukana ja yhteistyö on ollut todella toimivaa. Vapaaehtoisia tarvitaan kisaan paljon ja heitä saamme omien voimien lisäksi Harjattulan ja Naantalin kentiltä, Kultarannasta ja Aurinkogolfista”, Pere kertoo.

Logistisesti kisapaikka on hitusen haastava, sillä Ruissaloon mutkittelee vain yksi, kapeahko autotie. Pelaajien majoittuminen hoituu kuitenkin jouhevasti vain 1,5 kilometrin päässä sijaitsevassa Ruissalon kylpylässä ja kisavieraiden parkkeeraaminen ratkeaa kentän pohjoispuolella sijaitsevalla kentän entisellä rangella, jonka tasainen ruohokenttä on tarkoitukseen kuin omiaan.

”Suosittelen silti bussia. Turun keskustasta tulee kisapäivinä neljä bussia tunnissa tähän portille. Se on helppo tapa. Vuorot on tuplattu kisan ajaksi”, Pere vinkkaa.

Kisa järjestelyyn tulee LET:n puolelta melko tiukat raamit. Toteutus jää lähes kokonaan järjestäjän vastuulle. Covid-19 -pandemian takia päähuomio on ollut koronaviruksen aiheuttamissa varotoimissa ja rajoitteissa. Peren mukaan se on leimannut järjestelyjä ja aiheuttanut ylimääräistä päänvaivaa läpi linjan.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että Varsinais-Suomen alue on tällä hetkellä niin sanotusti perustasolla, joten yleisömäärää ei ole rajoitettu.

Rangen ruoho on rauhoitettu pelaajien käyttöön.

Kentän suhteen järjestelyt eivät vaadi ihmeitä.

”Meidän ei oikeastaan tarvitse muuttaa mitään. Griinejä emme aja ennen kisaa kovin alas, jotta kukkiva heinä saa vähän levätä. Sitä on nyt turha rasittaa liikaa. Viheriönopeus tulee olemaan kisassa sellaista 10 jalan luokkaa. Sen verran griineissä on muotoa, että se riittää kyllä hyvin”, Pere kertoo.

Kisaa edeltävällä viikolla kentän viheriöistä oli vaikea löytää moitteen sijaa. Suurin haaste tulee olemaan kuivuus, sillä Turun seudulla ei ole satanut käytännössä kuukauteen. Väylien ulkopuolella, kastelun ulottumattomissa kenttä alkaa kovettua ja heinä palaa. Avauksillekin luvassa on pitkiä rulleja. Väylän ulkopuolelle harjautuneet tiilyönnit pomppivat pitkälle väyliä reunustavien puiden katveeseen.

Näyttää kuitenkin siltä, että luontoäitikin on osallistumassa talkoisiin omalla korvaamattoman tärkeällä panoksellaan, sillä sääennuste lupailee ainakin kohtalaisia sateita Ruissaloon monelle päivälle. Se helpottaisi järjestäjien ja kentänhoitajien taakkaa merkittävästi. Muuten kaikki alkaa olla valmiina golfjuhlaan, joka toivottavasti päättyy suomalaisjuhliin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje