Julian Suri ylsi kautensa Challenge Tourilla aloittaneista pelaajista ylivoimaisesti parhaimpiin saavutuksiiin/Getty Images)
Kilpagolf |
28.11.2017

Julian Suri matkalla täydestä tuntemattomuudesta tähteyteen

Tapio Pulkkasen kanssa CT:lla kisaillut jenkki on yhdessä Patrick Cantlayn kanssa kauden suurin yllättäjä.

Kausi 2016 päättyi New Yorkista kotoisin olevan, nyt 26-vuotiaan Julian Surin osalta pettymykseen. Hän pääsi ET:n karsintafinaaliin selvittäen kaksi esikarsintaa, mutta loppusuoralla lyöntejä oli yksi liikaa.

Päätyömaaksi tuli kauden 2017 käynnistyessä Challenge Tour, jolla Suri oli edelliskaudella pelannut viisi kisaa.

Kauden kahdessa ensimmäisessä kisassa Suri jäi kauas kärjestä, maailmanlistalla sijoitus oli vielä reilusti päälle tuhannen kun elettiin toukokuuta.

Sitten alkoikin tapahtua.

Neljästä seuraavasta kilpailustaan Suri voitti yhden, oli kerran toinen ja kolmas, huonoimmassakin 31:s. Voittokisan kakkonen Tsekissä oli Hattu-Tapio Pulkkanen.

Kesällä oli hiljaisempi jakso, vaikka Suri saikin paikan Open Championshipiin karsintojen kautta.

Elokuun lopulla European Tourin kisaan rajoitetulla kortillaan päässyt Suri antoi tanskalaisyleisölle Made in Denmark –kilpailussa melkoisen näytöksen voittaen viidellä lyönnillä.

Challenge Tour jäi lopullisesti taakse, mutta Julian Suri osoitti loppukaudesta ruokahalunsa vain kasvavan vauhtiin päästyään.

185-senttinen ja 77-kiloinen Suri on viimeisten viikkojen tasaisin ja  tuloksen tekijä pääkiertueella. Viidessä  kilpailussaan hän on yltänyt kolmasti kahdeksanneksi, edellisviikolla Hong Kongissa hän jakoi kakkostilaa. Huomionarvoista on myös se, että kaksi kahdeksansista sijoista tuli Race to Dubain –finaalikisoissa kivikovassa seurassa.

Ennen European Tourille nousuaan hän ansaitsi CT:lla yli 112 000 euroa. Kun vuoden 2018 ohjelmaan lukeutuva Hong Kong Open lasketaan mukaan, kipuavat Surin ansiot kalenterivuodelta 2017 jo yli miljoonan euron.

Vastaavia spurtteja täydestä tuntemattomuudesta listojen kärkipäähän on hyvin vähän. otteet viimeisen kuuden kuukauden aikana ovat hyvin ainutlaatuisia, nimi kannattaa pistää mieleen.

Maailmanlistalla hän on noussut lähes 1100 sijaa, rankkaus ennen viikonloppua on 62:s..

Tulevana viikonloppuna Julian Suri ei ole mukana ET:n kisoissa Australiassa tai Mauritiuksella.

Reilun viikon päästä käynnistyvä South African Open tarjoaa hänelle uskomattoman mahdollisuuden.

Voitto toisi varmuudella paikan maailmanlistan 50:n joukkoon sekä kutsun Masters Tournamentiin.

Patrick Cantlay on matkalla Mastersiin, jossa hän pelasi ensimmäisen kerran jo vuonna 2012.
Kuva: Getty Images

PGA Tourin puolella Suria kovemman nousun on kuluvan vuoden aikana tehnyt lähes kolme vuotta selkävamman takia pelaamatta ollut Patrick Cantlay. Hän palasi tyylillä pelikentille, saavuttaen jo alkuvuodesta kakkos-ja kolmostilan PGA Tourilla.

Marraskuun alussa hän ylsi ykköseksi Shrinners Hospitals for Children Openissa. Cantlay on noussut maailmanlistalla 1382 sijaa tammikuun alusta.

Hän on nyt 42:s, joten paikka Mastersiin ( top 50-maailmanlistalta vuodenvaihteessa) on lähes varma. Cantlayn tarina eroaa Surista siten, että hän oli maailman paras amatööri vuosina 2012-2013 yhteensä 55 viikon ajan.

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.